Στις αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη όπου πήρε νέα αναβολή το άνοιγμα του λιανεμπορίου, στο πώς θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και στο τι πρέπει να περιμένουμε για το Πάσχα αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των καταστηματαρχών στις «κόκκινες» περιοχές, ο κ. Σκέρτσος είπε μιλώντας στο Mega ότι «τους απαντώ ότι όλοι θέλουμε να ανοίξουν, και να λειτουργήσει η οικονομία και η εκπαίδευση. Αυτή την προσπάθεια καταβάλλει η κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τις εισηγήσεις των ειδικών. Δεν τίθεται ζήτημα μη λειτουργίας επειδή δεν θέλουμε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές. Τίθεται θέμα υγειονομικό».
«Σε ό,τι έχει να κάνει με το λιανεμπόριο, μιλάμε για μη αναλώσιμα προϊόντα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από λίγες ημέρες. Σε ό,τι έχει να κάνει με αλλοιώσιμα προϊόντα, εκεί θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος στο ίδιο θέμα.
«Συμφωνώ ότι είναι δυσάρεστη κατάσταση να ρυθμίζουμε ανά εβδομάδα την καθημερινότητά μας. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση μετά από έναν χρόνο. Στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχει μια αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο που οδήγησε σε αυτή την απόφαση την Παρασκευή», είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Δυστυχώς αυτή είναι η συνθήκη της πανδημίας. Μέσα σε λίγες ημέρες μπορούν να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα. Μέσα σε λίγες ημέρες είδαμε σχεδόν διπλάσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αυτό ήταν κάτι που οδήγησε σε αυτή την απόφαση».
«Κάναμε αγώνα ταχύτητας για τα self test»
«Για τα self test έχουμε κάνει αγώνα ταχύτητας, έχουμε προμηθευτεί τα αναγκαία τεστ και ξεκινάμε σήμερα τον εφοδιασμό των φαρμακείων. Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα, και την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές. Θα πρέπει να τα προμηθευτούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άμεσα, καθώς η συζήτηση είναι από την επόμενη Δευτέρα να λειτουργήσουν τα λύκεια», είπε ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα των λυκείων.
Απαντώντας στο αν αυτό θα ισχύσει και για τις τρεις «κόκκινες» περιοχές, ο ίδιος είπε: «Όπως και με το λιανεμπόριο, έτσι και με την εκπαίδευση, στη Θεσσαλονίκη το λιανεμπόριο λειτουργούσε 37 ημέρες παραπάνω από την Αττική. Αντίστοιχα και στην εκπαίδευση, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσε περισσότερο. Έχουμε να κάνουμε με μια αναπλήρωση που πρέπει να γίνει».
«Όταν έχουμε επάρκεια τεστ και για το λιανεμπόριο, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και όλο το λιανεμπόριο με τη χρήση τους. Αυτή την εβδομάδα θα είναι ανοιχτά τα ΑΜΚΑ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού των σχολείων. Οπότε δεν θα μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να πάρει τεστ προς το παρόν», εξήγησε σε σχέση με τα τεστ.
Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το Πάσχα στο χωριό, ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Σκέρτσος, ενώ τόνισε ότι «το μήνυμα προς όλους είναι ότι το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, και μπορεί πλέον να φέρνει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και τα κρούσματα. Τα κρούσματα θα εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο σε ομάδες που δεν είναι υψηλού κινδύνου, αλλά ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας».
Πώς θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού
«Υπάρχει μια βαθμιαία αύξηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Τον Απρίλιο θα έχουμε τους διπλάσιους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Στο τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών. Σύμφωνα με το σχέδιο “Ελευθερία”, τα πολύ μικρά νησιά έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι covid free νησιά. Από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα ανοίξει ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό και θα δοθεί μια προτεραιότητα σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού.
Σχεδιασμός να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό αρχές Μαΐου – Νωρίς να μιλήσουμε για το Πάσχα
«Ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες», σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.
Γεραπετρίτης: Αν δεν έχουμε μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα
Στο ζήτημα των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια του Πάσχα αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Απαντώντας σε ερώτηση στον ΣΚΑΪ για το Πάσχα είπε ότι «η λογική είναι ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα». Επισήμανε ωστόσο ότι «είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης».
Τι λένε οι ειδικοί για το Πάσχα
Σημειώνεται ότι σε ερωτήσεις για το Πάσχα απάντησαν σήμερα και ειδικοί. Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για το Πάσχα τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα «αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται με το που βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης που έθεσε ως προτεραιότητα σήμερα να βγει ο κόσμος σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι ««Αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας. Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid tests και δημιουργήθηκε συνωστισμός. Είναι λάθος μήνυμα αυτό. Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε για το Πάσχα ότι δεν θα είμαστε όπως πέρυσι, κλεισμένοι σε ένα σπίτι. «Θα είμαστε με μάσκες και αποστάσεις» τόνισε και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιτραπούν οι γιορτές στο χωριό, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και εάν οι συνθήκες και τα νούμερα το επιτρέψουν.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα αλλά μόνο μεταξύ περιοχών με το ίδιο ιικό φορτίο και για όσους διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι απολύτως λογικό και αναγκαίο αλλά θα βοηθήσει κιόλας καθώς θα αποσυμπιεστούν οι ανοιχτοί χώροι αστικών κέντρων.
Πιο απαισιόδοξος ωστόσο εμφανίστηκε ο ιατρός και ερευνητής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιώργος Παυλάκης ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα το πρωί τόνισε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες στιγμές της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς «είμαστε στη κορύφωση τους επιδημιολογικού κύματος».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε δε ότι έχει επικρατήσει πανικός που οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, όπως αυτή να ανοίξουμε δραστηριότητες σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Επιδοκίμασε δε, την εισήγηση της επιτροπής να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη.
Προειδοποίησε, μάλιστα, πως αν τώρα προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων, την Εβδομάδα των Παθών θα έχουμε την κορύφωση των θανάτων, καθώς τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς.
Πηγή: iefimerida.gr