Το αν το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, αποτελεί «κατάρα» ή «ευλογία» για τους Ελληνες πολίτες προσπαθούν να διαπιστώσουν αναλυτές και φορείς.
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αφορά χιλιάδες ενοικιαστές, είναι οι τιμές των ακινήτων που έχουν εκτιναχθεί -υπάρχουν περιοχές όπου η αύξηση είναι 100%- και το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές τα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση είναι πλέον ανύπαρκτα.
Επιτροπή για το φαινόμενο του Airbnb
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη, με εντολή του πρωθυπουργού, συστάθηκε Επιτροπή από τα συναρμόδια υπουργεία για να εξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη βραχυχρόνια μίσθωση. Η επιτροπή σύντομα θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της.
Παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη δυνατότητα ορισμένων παρεμβάσεων που θα επεκτείνουν το θεσμικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Το «αγκάθι» της φοροδιαφυγής μέσω Airbnb
Πέραν των επιπτώσεων στην αγορά ακινήτων, υπάρχει και το ζήτημα της φοροδιαφυγής.
Η εφορία τα τελευταία εικοσιτετράωρα εντόπισε 38 φορολογούμενους που είχαν αδήλωτα εισοδήματα μέσω Airbnb.
Τα κλιμάκια της ΔΟΥ εντόπισαν τους φορολογούμενους μέσω των στοιχείων μεταβιβάσεων ακινήτων.
Από την έρευνα βρέθηκαν 38 ΑΦΜ με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, στα οποία είχαν δηλώσει εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο.
Ο έλεγχος της ΑΑΔΕ είχε ως αποτέλεσμα το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων να σπεύσει οικειοθελώς να δηλώσει εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb συνολικού ποσού 882.443 ευρώ.
Ο τζίρος (όχι ο φόρος) που προέκυψε από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έτους 2018, όπως δηλώθηκε στις δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης για το έτος 2018, ανέρχεται στο ποσό των 186.000.000 ευρώ.
Ελλείψει μέτρων αυξάνονται διαρκώς τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Ο αντίστοιχος τζίρος που προέκυψε από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως δηλώθηκε στο Ε2 για το έτος 2017, ανήλθε στο ποσό των 62.000.000 ευρώ.
Εξάλλου σύμφωνα με όσα αναφέρει μελέτη που εκπόνησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τίτλο: «Εξελίξεις στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Ελλάδα», περισσότερα από 126.000 καταλύματα είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, μέχρι το 2018, μέσα από διάφορες πλατφόρμες.
Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία της διεθνούς βάσης δεδομένων AirDNA, η οποία καταγράφει τις δραστηριότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της Airbnb, της μεγαλύτερης από τις διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Εξετάζοντας τις εξελίξεις στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία εμφανίζει τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων, ο κεντρικός τομέας Αθηνών φαίνεται να συγκεντρώνει το 53,3% των αντίστοιχων καταλυμάτων στα τέλη της εξεταζόμενης περιόδου, από τα οποία το 93% συγκεντρώνεται στον δήμο Αθηναίων.
Αυξήσεις έως και κατά 100% στα ενοίκια
Η βραχυχρόνια μίσθωση εκτίναξε τις τιμές των μακροχρόνιων ενοικιάσεων καθώς όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διαχειριστής ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονίκη, Ανδρέας Λούγκας «οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί συγκριτικά με πριν από τρία χρόνια, ακόμα και κατά 100%».
Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να διαθέσουν ένα σπίτι για βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να πάρουν τον ειδικό αριθμό του ακινήτου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και κατόπιν να δηλώσουν μέσα στο σύστημα τις μισθώσεις που θα κάνει. Οι αναχωρήσεις θα πρέπει να δηλώνονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα και φυσικά όλα αυτά να δηλωθούν στο Ε1 ή Ε2 στην ετήσια φορολογική δήλωση. Η φορολογία είναι στην κλίμακα των ακινήτων, για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ με συντελεστή φορολόγησης 15% και όταν ανεβαίνει το εισόδημα μπορεί να φτάσει στο 45%.
Πηγή: iefimerida.gr