Μία 89χρονη θύμα του Covid-19, ένας 45χρονος χρόνια πάσχων, άπορος, που άφησε την τελευταία του πνοή μόλις προχθές σε κρεβάτι του Νοσοκομείου Βόλου και ένας μεσήλικας, που παρέμενε άταφος από τον περασμένο Νοέμβριο, οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία, αφού μετά από συνεννόηση του Αχιλλοπούλειου και του Δήμου Βόλου αντιμετωπίστηκε το «τέρας» της γραφειοκρατίας.
Οι ιστορίες των τριών αυτών ανθρώπων εν ζωή δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Εμελλε, όμως, η μοίρα τους να είναι κοινή μετά θάνατον, αφού ελλείψει συγγενών στις δύο περιπτώσεις και απορίας στην τρίτη οι σοροί τους παρέμεναν σε ψυκτικούς θαλάμους του Νοσοκομείου Βόλου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, για να δοθεί η άδεια να ταφούν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνεται η Αστυνομία για να αναζητήσει τις ρίζες. Αν δεν βρεθεί κοντινός ή μακρινός συγγενής, τότε πρέπει να παρέλθουν 40 ημέρες μέχρι να ενημερωθεί αρχικά η Εισαγγελία και κατόπιν ο Δήμος για να αναλάβει δημοσία δαπάνη την ταφή.
Αλλαγές, όμως, στη νομοθεσία που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν δυσκολέψει και σε αυτόν τον τομέα τις διαδικασίες, αφού σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο επίτροπος που ελέγχει και εγκρίνει παρόμοια κονδύλια, χρειάζεται πλέον επιπλέον δικαιολογητικά για να το κάνει, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται πιο χρονοβόρα.
Η 89χρονη απασχόλησε την επικαιρότητα και πριν από λίγες εβδομάδες, όταν αποκαλύφθηκε πως πέθανε παραμονές Χριστουγέννων από Covid-19, δεν είχε όμως συγγενή να ενδιαφερθεί για την ταφή της.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε 45χρονο Βούλγαρο, ο οποίος ζούσε χρόνια στον Βόλο μαζί με την αδερφή του. Ο 45χρονος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική, όπου προχθές άφησε την τελευταία του πνοή. Η αδερφή του ενημερώθηκε σχετικά, ωστόσο δήλωσε αδυναμία να κινήσει διαδικασίες για την ταφή του. Η ίδια είναι άπορη και παράλληλα αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά προβλήματα υγείας. Την ταφή του 45χρονου θα αναλάβει δωρεάν γραφείο τελετών του Βόλου που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσει με αυτό τον τρόπο το Νοσοκομείο και αποδέχτηκε να αναλάβει τη δαπάνη.
Η τρίτη περίπτωση αφορά σε μεσήλικα που εν ζωή διέμενε στην περιοχή των Λεχωνίων. Επίσης φέρεται να μην είχε κοντινό συγγενή. Απεβίωσε από παθολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε στο Νοσοκομείο τον περασμένο Νοέμβριο. Αρχικά η σορός του φυλασσόταν στο «ψυγείο» του Αχιλλοπουλείου, αργότερα όμως μεταφέρθηκε στους ψυκτικούς θαλάμους του Κοιμητηρίου «Κούκος» και έκτοτε παρέμενε εκεί.
«Με εντολή του δημάρχου και οι συνάνθρωποί μας θα ταφούν όπως πρέπει. Ο δήμος Βόλου βρίσκεται πάντα δίπλα στον άνθρωπο, συμμερίζεται τις κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν και όπου χρειάζεται να παρέμβει το κάνει», επισήμανε σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος Κοιμητηρίων Βόλου Χρήστος Στεφόπουλος.
Ο αντιδήμαρχος αποκάλυψε επίσης ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Βόλου θα έρθει προς έγκριση η αλλαγή της κανονιστικής απόφασης για τη λειτουργία των Κοιμητηρίων, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτη στη διαχείριση θεμάτων που αφορούν την ταφή απόρων και ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρία με ποσοστό άνω του 80%.