Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025 02:50
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Νέο πακέτο στήριξης για την ενέργεια – Φόβοι για αυξήσεις και ελλείψεις στα αγροτικά προϊόντα






Η ακρίβεια αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο και δυσεπίλυτο γρίφο για την κυβέρνηση και την κοινωνία. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απέναντι στην αυξημένο κόστος ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο στήριξης κατά της ακρίβειας που θα αφορά τον Φεβρουάριο, θα είναι ανάλογο με αυτό του περασμένου μήνα, που είχε ανέλθει στο ποσό των 400 εκατ. ευρώ, χωρίς πάντως να αποκλείεται να είναι ελαφρά χαμηλότερα λόγω της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου.

Ο στόχος του πακέτου είναι διπλός, αφενός να δώσει ανάσα στα νοικοκυριά ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτή την πρωτοφανή σε ένταση αύξηση του ενεργειακού κόστους και αφετέρου να στηρίξουν τις επιχειρήσεις ώστε να μην μεταφέρουν στο τελικό προϊόν το αυξημένο κόστος.

Χθες (27.01.2022) ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, ο υπουργός δήλωσε ότι τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών έδωσε 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σημειώνοντας ότι μπορεί αυτό το ποσό να μην καλύπτει το σύνολο της αύξησης του κόστους της ενέργειας, αλλά μέρος αυτής.

«Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η άσκηση αυτή βέβαια δεν έχει εύκολες παραμέτρους. Και αυτό διότι τα μέτωπα της ακρίβειας δεν είναι ένα, αλλά πολλά.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα οπωροκηπευτικά, τα οποία εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες όχι μόνο θα παρουσιάσουν σημαντική άνοδο σε ό,τι αφορά τις τιμές, αλλά θα παρουσιαστούν και ελλείψεις στην αγορά εξαιτίας των σημαντικών ζημιών που υπέστησαν θερμοκήπια, αλλά και άλλες εγκαταστάσεις. Επίσης και η παραγωγή έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ασυνήθιστες για κάποιες περιοχές.

Αναφορικά με το ενεργειακό «πακέτο» τα νέα είναι καλύτερα από το μέτωπο του φυσικού αερίου, άλλα όχι από αυτό του ηλεκτρικού και του πετρελαίου.

Χθες η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF, κυμαινόταν στα 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 5% σε σχέση με το κλείσιμο, της Παρασκευής. Ωστόσο, στις 24 Δεκεμβρίου η τιμή του TTF ήταν στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τον Ιανουάριο, μέχρι σήμερα, η μέγιστη τιμή στο φυσικό αέριο έχει ανέλθει στα 96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν το Δεκέμβριο είχε κινηθεί πάνω από τα 175 ευρώ.

Το Brent χθες άγγιξε τα 90 δολάρια το βαρέλι, επιβεβαιώνοντας εν μέρει την εκτίμηση διεθνών οίκων ότι ενδεχομένως και μέσα στο Φεβρουάριο αγγίξει ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Να σημειωθεί ότι αναφορικά με τα αγροτικά προϊόντα οι εκτιμήσεις είναι μάλλον ζοφερές. Η εικόνα αυτή, προ της κακοκαιρίας βέβαια, αποτυπώνονται στο μηναίο ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με αυτό μία ακόμη χρονιά η διεθνής αγορά των αγροτικών προϊόντων με τον δείκτη για το 2021 βρέθηκε στο 26,61%.

Οι αναλυτές της τράπεζας κάνουν λόγο για «την τέλεια αγροτική καταιγίδα», που οδήγησε τις τιμές των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και η οποία συνίσταται στους εξής πέντε παράγοντες:

  • δυσμενείς καιρικές συνθήκες,
  • αυξημένο κόστος στις τιμές των λιπασμάτων και πρώτων υλών,
  • εκτίναξη των διεθνών τιμών ενέργειας,
  • σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και
  • προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της πανδημίας covid-19.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν είναι κάτι παροδικό, καθώς εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων πιθανά να διατηρηθούν για τους επόμενους 12- 18 μήνες. Και αυτό αποδίδεται στους νέους προβληματισμούς και στις ανησυχίες, που δημιουργεί ήδη η μετάλλαξη Όμικρον, συντηρώντας ταυτόχρονα, ένα αυξημένο επίπεδο πληθωρισμού στην παγκόσμια διεθνή οικονομία.

Οι αυξημένες τιμές των τροφίμων αποτυπώθηκαν και στο ταμπλό των αγορών γεωργικών εμπορευμάτων, με τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων, στο σιτάρι (+20,34%), στο καλαμπόκι (+22,57%), στο ρύζι (+17,98%), στα βοοειδή (+20,76%), στη ζάχαρη (+21,89%), στο βαμβάκι (+44,14%) και στον χυμό πορτοκαλιού (+18,70%), να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.