«Σάρκα και οστά» παίρνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών και για τον περιορισμό των συνεπειών από την ακρίβεια που συνεχίζει να μαστίζει την κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στην υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης, στις φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά, ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και στις επικείμενες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Το πρώτο χρονικά μέτρο που θα εφαρμοστεί θα είναι η επέκταση του Market Pass για άλλους τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, με τον υπουργό Οικονομικών να εξειδικεύει την εφαρμογή του μέτρου. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει, χρονικά πάντα, το Σεπτέμβριο το Youth Pass, ενώ για το 2024 είναι προγραμματισμένες οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για φορολογούμενους με παιδιά και η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών.
Ενώ τέλος στο υπάρχοντα σχεδιασμό μπαίνει το 2025, το σταδιακό ψαλίδισμα 30% στα τεκμήρια, και την ίδια χρονική περίοδο ξεκινά και η η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2023 και 2024 θα περιληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα υλοποιεί τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουλίου από τη Βουλή.
Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις θα νομοθετηθούν εντός του 2024 ενώ περισσότερες λεπτομέρειες επί των κυβερνητικών μέτρων αναμένονται το Σάββατο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στα μέτρα άμεσης εφαρμογής περιλαμβάνονται:
- Market Pass: Η ακρίβεια είναι εδώ και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ με τις αυξήσεις των επιτοκίων δεν δείχνει να ελέγχεται αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίζει την παράταση για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, της επιδότησης στα τρόφιμα. Τα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, όπως και τα ποσά του market pass παραμένουν τα ίδια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για την καταβολή της ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 τα οποία θα έχουν αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
- Youth Pass: Κάθε νέος και νέα 18 και 19 ετών θα λάβει το Σεπτέμβριο 150 ευρώ για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις. Το youth pass είναι μόνιμο μέτρο και θα χορηγείται κάθε χρόνο στους νέους και τις νέες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Παράλληλα από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα έρθουν:
- Αύξηση αφορολογήτου: Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024. Με τα νέα δεδομένα, το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Το όφελος ξεκινάει από τα 90 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 παιδί και φθάνει τα 220 ευρώ για όσους έχουν δυο ή περισσότερα παιδιά.
-
Μείωση ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές. Όσοι έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2024.
- Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους: Το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης, σε αυτούς που έχουν οικογένεια. Ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα στα επίπεδα των 840 ευρώ με την εξίσωση με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Στον βασικό μισθό θα προστεθεί η οικογενειακή παροχή η οποία αυξάνεται για τους υπαλλήλους με ένα παιδί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.
Τέλος από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα ισχύσουν τα εξής:
- Το τέλος επιτηδεύματος θα αρχίζει να σβήνει σταδιακά από το φορολογικό χάρτη. Το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως. Το μέτρο αυτό, επιβλήθηκε την περίοδο των μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 400 έως 1.000 ευρώ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
Τα τεκμήρια διαβίωσης θα «κουρευτούν» κατά 30% μεσοσταθμικά με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.