Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024 08:06
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακρίβεια: Τα μέτρα που επεξεργάζεται το Μαξίμου -Γιατί δεν προκρίνεται η μείωση ΦΠΑ, το παράδειγμα με το ψωμ






Σε σχέδια επί χάρτου έχουν επιδοθεί Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο προκειμένου να βρεθούν τρόποι στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για άμεση εφαρμογή τους. Το τσουνάμι ακρίβειας έχει φέρει στο κόκκινο τους οικογενειακούς και επαγγελματικούς προϋπολογισμούς δημιουργώντας ασφυκτική πολιτική πίεση που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στην κυβέρνηση αναμένουν τα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα «τρέξουν» τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την επιδότηση στα καύσιμα και το επίδομα των 200 ευρώ να δώσουν μια ανάσα στους πολίτες και να κριθεί η επάρκεια τους πριν προχωρήσουν σε άλλες κινήσεις.

«Έχουμε διαθέσει 4 δισ. για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά αυτά είναι τα πρώτα χρήματα που θα δουν κατευθείαν στην τσέπη τους», σημείωνε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που εκτιμά ότι μπορούν να απορροφήσουν μέρος των κραδασμών, οικονομικών και πολιτικών.

Ερχονται ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν προβλέπει την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης εντός του Απριλίου, όπως ανέφερε συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με το Μέγαρο Μαξίμου να επικεντρώνεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί ίσως και πριν το Πάσχα. Αρμόδιες πηγές μιλούν για μια σημαντική αύξηση που θα εναρμονίζεται με τις οικονομικές ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί, με σενάρια να προβλέπουν ότι το τελικό ύψος θα ξεπερνά τα 700 ευρώ.

Γιατί δεν προκρίνεται το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ -Η πρόταση για νέο επίδομα

Παρότι πληθαίνουν οι φωνές για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ακόμα και από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλακτικός σε ένα τέτοιο μέτρο. Συνομιλητές του εκτιμούσαν ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν με άλλα μέτρα ανακούφισης πριν δοθεί το πράσινο φως για μια τέτοια κίνηση.

Οι λόγοι για αυτό, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι ο φόβος ότι η μείωση θα «χαθεί» στην εμπορική αλυσίδα και δεν θα φτάσει τελικά στους καταναλωτές, όταν κατεβάζεις του συντελεστές φόρων πολύ δύσκολα τους επαναφέρεις ακόμα και αν περάσει η κρίση και κυρίως δεν θα στηρίξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των πιο ευάλωτων όσο πραγματικά έχουν ανάγκη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που επικαλούνται στελέχη με γνώση των συζητήσεων. Αν ο ΦΠΑ στο ψωμί, όχι απλώς μειωνόταν, αλλά μηδενιζόταν το όφελος για μια οικογένεια που αγοράζει μια φρατζόλα ψωμί την ημέρα δεν θα ξεπερνούσε το μήνα τα 8 με 9 ευρώ. «Καλύτερα να δοθεί ένα δεύτερο επίδομα τους επόμενους μήνες, θα είναι μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική οικονομική στήριξη για τους πιο ευάλωτους πολίτες», ήταν το σχόλιο κυβερνητικής πηγής που δεν αποκλείει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη που επισημαίνουν ότι η κρίση μπορεί να έχει διάρκεια και απαιτούνται πολύ καλά μελετημένες κινήσεις. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, έχει διαθέσει 1% του ΑΕΠ της για μέτρα στήριξης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 0,6%. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τους επόμενους μήνες και ποσοτικοποιεί το κόστος όλων των μέτρων που είναι στο τραπέζι. Έχει και την ευθύνη να υπολογίζει και το παράλληλο κόστος που μπορεί να έχουν στην αξιολόγηση των αγορών ώστε να συνεχίσει το δημόσιο να δανείζεται με ικανοποιητικά επιτόκια, καθώς και να συζητά με τους θεσμούς που επιβλέπουν την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας και το οικονομικό της μέλλον.

Το σχέδιο για το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που δεν πάρουν αποφάσεις στην Ευρώπη

Εκεί που υπάρχει απόλυτη σύμπνοια είναι η ανάγκη μεγαλύτερης παρέμβασης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ορόσημο αποτελεί η Σύνοδος Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου όπου θα ληφθούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά, ακόμα και αν οι 27 ηγέτες δεν φτάσουν σε μια κοινή απόφαση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί αυτόνομα. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός το Σάββατο μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, όπου σημείωσε ότι «πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας», διαφορετικά «θα είναι υπόθεση των κρατών-μελών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «τώρα ξεκινά η επεξεργασία ενός νέου σχεδίου στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα» το οποίο θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση στις τιμές. Σε αυτό το σκέλος θα δαπανηθούν και τα περισσότερα χρήματα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες ιδέες όπως η πληρωμή ενός λογαριασμού για τους πιο αδύναμους πολίτες, αύξηση της επιδότησης για τις επιχειρήσεις και ως πιο δεδομένη παρουσιάζεται η ενίσχυση των αγροτών. Το βασικό σενάριο φέρνει την εφαρμογή των μέτρων αυτών μετά την Σύνοδο Κορυφής, χωρίς ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να αποκλείουν το ενδεχόμενο ανακοινώσεων και μέσα στον Μάιο, αν η κατάσταση επιδεινωθεί κατακόρυφα ή διαφαίνεται ότι η Ένωση δεν είναι έτοιμη για αποφάσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή:.iefimerida.gr