“Βροχή” πέφτουν τα πρόστιμα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων. Τρία χρόνια μετά την επιβολή εισιτηρίου στα σκάφη που επισκέπτονται τον πυρήνα του πάρκου, η τοπική μονάδα διαχείρισης ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά συστηματικούς ελέγχους, καθώς οι φύλακές της απέκτησαν το δικαίωμα να επιβάλλουν οι ίδιοι (και όχι το Λιμενικό) τα πρόστιμα. Υψηλά είναι και τα έσοδα του πάρκου, με τις φετινές εισπράξεις να προσεγγίζουν σε ένα μήνα το σύνολο της περυσινής θερινής περιόδου.
Ηδη μέσα στον Ιούνιο η μονάδα διαχείρισης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ξεκίνησε συστηματικούς ελέγχους στα σκάφη που εισέρχονται στην Α΄ Ζώνη προστασίας του θαλάσσιου πάρκου (περιλαμβάνει τις νησίδες Πιπέρι, Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Ψαθούρα και Σκάντζουρα). Σε αυτή την περιοχή έχει επιβληθεί από το 2020 η αγορά εισιτηρίου από τη μονάδα, το οποίο ανέρχεται σε 5,5 ευρώ ανά επισκέπτη. Το πρόστιμο όμως για όσους εισέλθουν χωρίς εισιτήριο είναι το 20πλάσιο, δηλαδή 110 ευρώ ανά άτομο.
«Ολοι οι τοπικοί επιχειρηματίες, λ.χ. αυτοί που κάνουν ημερήσιες εκδρομές με πλοιάρια, το γνωρίζουν. Σιγά σιγά το μαθαίνουν και οι επισκέπτες», λέει στην «Κ» ο προϊστάμενος της μονάδας διαχείρισης του εθνικού πάρκου, Σπύρος Ιωσηφίδης.
«Τα πρώτα δύο χρόνια υπήρξε μια ανεκτικότητα από πλευράς μας, προκειμένου να δώσουμε χρόνο να γίνει γνωστό. Φέτος ξεκινήσαμε για πρώτη φορά εντατικά ελέγχους και επιβολή προστίμων».
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με το σκάφος του φορέα, ενώ την υπόθεση διευκόλυνε η δυνατότητα που δόθηκε πριν από μερικούς μήνες στο προσωπικό των μονάδων διαχείρισης (μεταξύ άλλων) να επιβάλλουν πρόστιμα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια τα πρόστιμα έπρεπε να επιβληθούν από το Λιμενικό.
Αυστηρότεροι από φέτος οι έλεγχοι στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, όπου πλέον πρόστιμα επιβάλλουν και οι φύλακες.
«Δεν ήταν εύκολο να επιβληθούν πρόστιμα από το Λιμενικό, γιατί έχει μεγάλη περιοχή ευθύνης και πολλές αρμοδιότητες», καταλήγει ο κ. Ιωσηφίδης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήρια από τα γραφεία του εθνικού πάρκου στην Αλόννησο αλλά και από το site tickets.alonissos-park.gr. Από την υποχρέωση έκδοσης εισιτηρίου εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι της Αλοννήσου, οι αλιείς του νησιού και οι μοναχοί και εργαζόμενοι στη Μονή Αγίας Λαύρας, στην οποία ανήκουν κάποια από τα νησάκια.
Τα έσοδα
Οσον αφορά τα έσοδα από το εισιτήριο, το 30% αποδίδεται στο πράσινο ταμείο για περιβαλλοντικές δράσεις και το 70% επιστρέφει στη μονάδα διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ (για παράδειγμα, φέτος η μονάδα διαχείρισης αύξησε τον αριθμό των φυλάκων).
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι το πρώτο στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο σε έκταση θαλάσσιο πάρκο στην Ευρώπη (2,2 τ.χλμ.). Πρόκειται για τη δεύτερη προστατευόμενη περιοχή στη χώρα μας στην οποία έχει επιβληθεί εισιτήριο – η πρώτη είναι το φαράγγι της Σαμαριάς (5 ευρώ/άτομο), από το 1990. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΦΥΠΕΚΑ, που έχει την ευθύνη της διαχείρισής του, το φαράγγι δέχεται ετησίως περί τις 150.000 επισκέπτες και έχει έσοδα περίπου 700.000 ευρώ.
Οι προσπάθειες για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής της Αλοννήσου και των Βορείων Σποράδων ξεκινούν από τις αρχές του 1970, ενώ στις 31 Αυγούστου 1986 υπεγράφη η πρώτη απόφαση από τον νομάρχη Μαγνησίας για την προστασία της μεσογειακής φώκιας (monachus monachus) και των βιοτόπων της. Βασική επιδίωξη του φορέα διαχείρισης του ΕΘΠΑΒΣ είναι να συνδυάσει τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των οικοσυστημάτων με την αυξανόμενη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
Γιώργος Λιάλιος, Καθημερινή