Με ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η τράπεζα Alpha Bank ενημέρωσε τους πελάτες της,μεταξύ των οποίων και πολλοί Βολιώτες, τι συνέβη με τα μαζικά sms που δέχθηκαν αρκετοί για το e-banking τους.
Σύμφωνα με την τράπεζα, το πρόβλημα ήταν τεχνικής φύσεως και όχι κυβερνοεπίθεση. Διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας και καλεί όσους λαμβάνουν τέτοια sms να τα αγνοούν.
Η ανακοίνωση της Alpha Bank:
«Λόγω τεχνικών θεμάτων στο σύστημα ενημέρωσης μέσω SMS, αριθμός συνδρομητών του Alpha Web Banking έχει δεχθεί, τις τελευταίες ώρες, ενημερωτικά μηνύματα που αναφέρονται σε παλαιότερες ημερομηνίες και συναλλαγές. Δεν υφίσταται ζήτημα ασφάλειας ή επίθεσης στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών της Τράπεζας. Λυπούμαστε για την αναστάτωση. Οι τεχνικές υπηρεσίας της Alpha Bank και των συνεργατών της εργάζονται από την πρώτη στιγμή για την ταχεία αντιμετώπιση του ζητήματος. Συνδρομητές που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα παρακαλούνται να τα αγνοούν».
Σημειώνεται ότι χθες αναστατώθηκαν εκατοντάδες πελάτες της τράπεζας Alpha Bank οι οποίοι έλαβαν το βράδυ της Παρασκευής sms να αλλάξουν τους κωδικούς τους στο e-banking.
Το μήνυμα που έλαβαν χρήστες του ebanking της Alpha Bank
«myAlpha Code: **** EIΣOΔOΣ ΣTO e-banking. O KΩΔIKOΣ MIAΣ XPHΣHΣ ΘA ΠAPAMEINEI ENEPΓOΣ ΓIA TA EΠOMENA 5’», ήταν το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους χρήστες του ebanking της Alpha Bank.
Στελέχη Alpha Bank: Δεν υπάρχει κίνδυνος για καταθέσεις, αστοχία του λογισμικού που στέλνει τα sms
Το iefimerida.gr επικοινώνησε με στελέχη της τράπεζας Alpha Bank, τα οποία τόνιζαν ότι δεν πρόκειται για cyber attack αλλά και αστοχία στο λογισμικό του συστήματος που αποστέλλει ομαδικά sms. «Εχει τρελαθεί το σύστημα» έλεγαν χαρακτηριστικά. Πρόσθεταν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα χρήματα, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των πελατών.
Πηγές από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει κανείς από όσους έλαβαν το sms να αλλάξει τους κωδικούς του για την περίπτωση που όντως αποδειχθεί ότι πρόκειται για cyber attack και προσπάθεια «phising» (δόλιου «ψαρέματος» κωδικών).