Και είναι στην κρίση των αρεοπαγιτών, καθώς ασκήθηκε αναίρεση στο βούλευμα με το οποίο αποφυλακίστηκε ο καταδικασμένος για ασέλγεια 36 ανήλικων παιδιών που του είχαν εμπιστευτεί οι γονείς τους για να τα προπονεί το 2011, Νίκος Σειραγάκης.
Ο πρώην προπονητής παιδικών τμημάτων μπάσκετ είχε αποφυλακιστεί και πάλι τον Απρίλιο του 2020, αλλά παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί και μετά από εισαγγελική παραγγελίας επέστρεψε στις φυλακές.
Τώρα, είναι η πρώτη απόφαση στα δικαστικά χρονικά της χώρας με την οποία αποφυλακίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, καταδικασθείς σε κάθειρξη 401 ετών και κατά συγχώνευση σε 220 χρόνια κάθειρξη.
Ο Νίκος Σειραγάκης, είχε καταδικαστεί τόσο πρωτόδικα όσο και από το Εφετείο για κατάχρηση σε ασέλγεια, απόπειρα κατάχρησης σε ασέλγεια και βιασμούς σε βάρος 36 ανήλικών αθλητών, αφού προηγούμενα είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω.
Η πρώτη απόπειρα αποφυλάκισης
Ο πρώην προπονητής είχε αποφυλακιστεί και τον Απρίλιο του 2020, αλλά παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν τεθεί και μετά από παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα επέστρεψε στις φυλακές.
Όμως, λίγες μόλις ημέρες μετά την αποφυλάκισή του ο 59χρονος συνελήφθη με εντολή του εισαγγελέα Γρεβενών για παραβίαση ενός εκ των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, καθώς εντοπίστηκε στην περιοχή Ανάληψη της Θεσσαλονίκης.
Εν συνεχεία οδηγήθηκε και πάλι στις φυλακές με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο έκρινε ότι αφενός υπήρξε σκόπιμη παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί και αφετέρου η αποφυλάκισή του δεν πληρούσε τα ουσιαστικά – κοινωνικά κριτήρια που θέτει ο νόμος. Έτσι, ο Σειρηγάκης οδηγήθηκε στις φυλακές της Τριπόλεως αυτή τη φορά, στις οποίες κατά κανόνα κρατούνται άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπως είναι βιασμός, ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου, κ.λπ.
Δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης
Από την Τρίπολη, ο 59χρονος υπέβαλε νέα, δεύτερη, αίτηση αποφυλάκισης πριν ένα έτος. Η αίτησή του απορρίφθηκε στις αρχές του 2022 από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου. Στην συνέχεια άσκησε έφεση (18.3.2022) η οποία, με οριακή πλειοψηφία (με ψήφους 2 προς 1), έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου (με αριθμό 26/2013) και αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, αποφυλακίστηκε με βούλευμα και του τέθηκαν περιοριστικοί όροι. Οι δικαστές της πλειοψηφίας του Συμβουλίου Εφετών Ναυπλίου στήριξε την κρίση της στα κοινωνικά και ουσιαστικά κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία για τις περιπτώσεις αυτές.
Έτσι, οι δικαστές μέλη του δικαστικού συμβουλίου Ναυπλίου άνοιξαν την πόρτα της φυλακής στο Νίκο Σειρηγάκη, επιβάλλοντάς του 6 περαστικούς όρους: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αυτοπρόσωπη εμφάνιση δύο φορές το μήνα (1η και 16η ημέρα) στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που θα διαμένει (έχει δηλώσει τόπο διαμονής προάστιο των Αθηνών), υποχρεωτική διαμονή του στον συγκεκριμένο τόπο που έχει δηλώσει, απαγόρευση μετάβασης την Κρήτη, απαγόρευση συναναστροφής του με ανήλικους χωρίς την παρουσία ή τη συναίνεση εκείνων που έχουν την επιμέλεια τους αλλά και να επισκέπτεται για την επόμενη πενταετία μια φορά το μήνα ψυχίατρο ή ψυχολόγο του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ για συνεδρίες και να προσκομίζει σχετική βεβαίωση στην υπηρεσία επιμελητών κοινωνικής αρωγής Αθηνών.
Ασκήθηκε αναίρεση
Τώρα, η αντεισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου, Αδαμαντία Οικονόμου ζητά από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκε Νίκος Σειραγάκης. Η κυρία Οικονόμου ζητά την αναίρεση του επίμαχου βουλεύματος, καθώς δεν έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και την ποινική νομοθεσία πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Έτσι, το Ποινικό Τμήμα θα αποφανθεί εάν ο Νίκος Σειραγακής θα παραμείνει ελεύθερος ή όχι.