Το πλαίσιο του νέου αμυντικού δόγματος και του εξοπλιστικού προγράμματος, όπως θα διαμορφωθεί τα επόμενα δώδεκα χρόνια και πλέον αυτών, θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, στη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11 π.μ.
Ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει, σύμφωνα με συνεργάτες του, τον τρόπο με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα περάσουν στη νέα εποχή που διαμορφώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη μορφή που έχουν πάρει οι πολεμικές συγκρούσεις.
Οι δύο άξονες για την Άμυνα στην ομιλία Μητσοτάκη
Ο πρώτος άξονας της ομιλίας του θα αφορά την αμυντική θωράκιση της χώρας μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη και όσων σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια. Η χρήση των drones, τα σύνθετα συστήματα ραντάρ, η αντιπυραυλική και ανθυποβρυχιακή άμυνα και η αεράμυνα μέσω του anti-drone θόλου. Η Ασπίδα του Αχιλλέα, όπως έχει ονομάσει το θόλο ο κ. Δένδιας συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Νετανιάχου, αφού το Ισραήλ συμμετέχει στο συγκεκριμένο project, ενώ επιδιώκεται η στενότερη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο δεύτερος άξονας, στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο νέο σχεδιασμό είναι η στρατηγική αξιοποίηση της τεχνολογίας με την ένταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην κυβερνοάμυνα και τις σύγχρονες μεθόδους κυβερνοπολέμου όπως έχουν αναδειχθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η τεχνολογική αναβάθμιση θα υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία των ΕΔ με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας και την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων.
Έρχεται νέα εποχή στα εξοπλιστικά προγράμματα
Η κεντρική φιλοσοφία που διαπνέει τη νέα εποχή στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι η ενεργή εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην υλοποίηση τους. «Καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η συνεργασία με την ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία της χώρας και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τις διεθνείς εταιρείες που θέλουν να πουλήσουν εξοπλισμό στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόταση για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής για πλοία επιφανείας, υποβρύχια και αυτόνομα συστήματα (USV) στη χώρα μας που υπέβαλε στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η γαλλική Group Naval, η κατασκευάστρια εταιρεία των φρεγατών FDI, όπως έγραψε η «Κ».
Ο Μητσοτάκης «κλείνει» το θέμα της εξαίρεσης των Σωμάτων Ασφαλείας από τις αυξήσεις
Η σημερινή συζήτηση αποτελεί ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να κλείσει και το θέμα που προέκυψε στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, μετά την αρχική εξαίρεση των Σωμάτων Ασφαλείας από τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τις Ένοπλες Δυνάμεις, δύο εικοσιτετράωρα πριν τη συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα αναφερθεί στη συνολική δέσμη μέτρων, η οποία θα πλαισιώσει τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα σύγχρονα όπλα, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να δοθούν οι μεγάλες αυξήσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας και τους λόγους που επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο πέρασμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή «θα αναλύσει τη σημασία που έχει η Άμυνα και η σταθερότητα για την κοινωνία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και το ρόλο της οικονομίας που θα πρέπει παράλληλα να αναπτύσσεται, για να τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων, και την Άμυνα».
Ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει τις γενικές γραμμές του εξοπλιστικού προγράμματος, χωρίς, προφανώς, να δώσει διαβαθμισμένες πρωτοβουλίες και θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα αναλυτική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής από τον κ. Δένδια σε κλειστή συνεδρίαση.