Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 10:52
ΒόλοςΤοπικά

Αναψαν φωτιές για την ονοματοδοσία του κτηρίου της Δευτεροβάθμιας






Απάντηση στην αντίδραση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου για την ονοματοδοσία του πύργου του συγκροτήματος Μουρτζούκου, όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε κτίριο «Ανθιμος Γαζής», δίνει ο τέως διευθυντής Δευτεροβάθμιας Σωκράτης Σαβελίδης με ανοικτή επιστολή του.

Υπενθυμίζεται ότι, η απόφαση που υπογράφηκε μία ημέρα πριν την αλλαγή σκυτάλης στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας χαρακτηρίζεται ως βιαστική σε ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών, ο οποίος υποστηρίζει ότι η απάλειψη του ονόματος Μουρτζούκου στερεί από την πόλη τη μοναδική αναφορά που υπάρχει για ένα εργοστάσιο το οποίο στήριξε την ανάπτυξη του Βόλου και εκατοντάδες οικογένειες.

Ο κ. Σαβελίδης απαντά με την ανοικτή επιστολή του ότι η ονοματοδοσία αφορά μόνο στον πύργο και όχι σε όλο το συγκρότημα Μουρτζούκου.

Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή του κ. Σαβελίδη:

“Ανοιχτή επιστολή – ;

Προς τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου,  Μαρσέλ Σολομών

Αξιότιμε Πρόεδρε

Σε απάντηση της επιστολή σας αναφορικά στην ονοματοδοσία του κτηρίου διοίκησης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σας ενημερώνω ότι με την από 8455/29-07-2020 απόφασή μου, ως κτήριο «Άνθιμος Γαζής» ονοματοδοτήθηκε το κτήριο –ο «πύργος»- διοίκησης της ΔΔΕ Μαγνησίας ΚΑΙ ΟΧΙ το διατηρητέο παρακείμενο τμήμα του εργοστασίου Μουρτζούκου, ούτε κάποιο από τα παρακείμενα Σχολεία του ομώνυμου συγκροτήματος, ούτε φυσικά και ολόκληρο το σχολικό συγκρότημα. Κάθε τι διαφορετικό είναι αποτέλεσμα παρανόησης.

Αξιότιμε Πρόεδρε της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου

Κατ αρχάς σας ευχαριστώ θερμά για τις εκφράσεις συμπάθειας και επαίνων προς το άτομό μου και τις πράξεις μου αλλά όπως πολλές φορές, σε κατ ιδίαν συζητήσεις, σας είχα διαβεβαιώσει έτσι και τώρα σας διαβεβαιώνω ότι το έργο το οποίο μου αποδίδετε ήταν απλώς η επιτέλεση του καθήκοντος ενός Εκπαιδευτικού- Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τίποτα περισσότερο.

Σχετικά με το θέμα της ανοιχτής επιστολής σας το οποίο αφορά στην ονοματοδοσία του πύργου Διοίκησης της ΔΔΕ Μαγνησίας σας ενημερώνω ότι τα διαλαμβανόμενα σ αυτή είναι απολύτως σεβαστά και σπουδαία καθόσον κάθε άνθρωπος ο οποίος διακατέχεται ακόμη και από ελάχιστα ψήγματα ανθρωπισμού, παιδείας και πολιτισμού θα συμφωνούσε ότι «πρέπει να τιμάται η ιστορία και η προσφορά όλων στην πόλη και την περιοχή μας» όπως ιδιαίτερα εύστοχα τονίζετε.

Όμως, εδώ πρόκειται για μία παρανόηση η οποία μάλλον οφείλεται σε δημοσιογραφική υπερβολή η οποία, με τη σειρά της, οφείλεται σε μη προσεκτική ανάγνωση της απόφασης μου. Στην απόφασή μου τονίζεται ΄-ακόμη και με ακριβή αναφορά στο εμβαδόν του ονοματοδοτούμενου κτηρίου- ότι η ονοματοδοσία αφορά στον «πύργο» διοίκησης της ΔΔΕ Μαγνησίας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά στα υπόλοιπα κτήρια, ούτε στα σχολεία ούτε βεβαίως και στο παρακείμενο κτήριο του εργοστασίου Μουρτζούκου το οποίο κρίθηκε διατηρητέο με την ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1769/2878/27-11-1995 (ΦΕΚ 68Β/1996). Σημειώνω ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση αναφέρει ότι «Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το παλαιό τμήμα του εργοστασίου Μουρτζούκου, ιδιοκτησίας Δημοσίου…». Ο «πύργος» της ΔΔΕ δεν αποτελεί τμήμα του εν λόγω εργοστασίου αλλά πολύ νεώτερη κατασκευή του 1989 και τελεί σε αμφίβολο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Επισημαίνουμε ότι για να ονομαστεί ένα Σχολείο (όχι ένα κτήριο διοίκησης) απαιτείται υπουργική απόφαση βασισμένη σε εισήγηση της σχολικής κοινότητας και στη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου στον οποίο και ανήκει η κτηριακή δομή. Για τα κτήρια τα οποία δεν είναι Σχολεία η ονοματοδοσία αποτελεί θέμα του ιδιοκτήτη (του Δήμου, του ιδιώτη κλπ).

Ακόμη σημειώνουμε ότι η εν λόγω απόφασή μας συνάδει απολύτως με την πρότασή σας «να προκριθούν λύσεις, ώστε να εξυπηρετηθεί δεόντως η ιστορική μνήμη, χωρίς εκπτώσεις», αφού δόθηκε το όνομα του Ανθίμου Γαζή σε παρακείμενο κτήριο του κτηρίου Μουρτζούκου, δηλαδή στον πύργο της ΔΔΕ Μαγνησίας.

Πάντως, με δεδομένο το ότι δεν είναι εις γνώση μας επίσημη ονοματοδοσία του τμήματος του εργοστασίου Μουρτζούκου, θα προτείναμε τις ενέργειές σας ώστε το διατηρητέο κτήριο να ονομαστεί και επίσημα «Κτήριο Μουρτζούκου» -και γιατί όχι- να πραγματοποιηθούν δύο ταυτόχρονες επίσημες τελετές ονοματοδοσίας και των δύο κτηρίων.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ ότι η εν λόγω επιστολή σας σας χαρακτηρίζει ως ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο το οποίο υποστηρίζει τις αρχές, τις παραδόσεις και την ιστορία της κοινότητας του, σεβόμενο τις αρχές και τις παραδόσεις ολόκληρης της κοινωνίας. Η επιστολή σας βρίθει ευγένειας και σεβασμού στις αντιλήψεις του άλλου και ταυτόχρονα υπερασπίζεται με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη και το δικαίωμα στην  ηθική και πνευματική διαμόρφωση.

Αυτά κύριε Πρόεδρε, κατ εμάς τους εκπαιδευτικούς χαρακτηρίζουν ένα πολιτιστικό ηγέτη και μ αυτό τον ηγέτη θα θέλαμε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας για την ανάπτυξη του πολιτισμού και του ανθρωπισμού στην περιοχή μας”.

Η Ισραηλιτική κοινότητα

«Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, σπεύδω εξ αρχής να τονίσω ότι κανείς δεν αμφισβητεί την εμβληματική προσωπικότητα του Ανθίμου Γαζή, σημαντικού διαφωτιστή και διδάσκαλου του Γένους, μέλους της Φιλικής Εταιρείας με τεράστια προσφορά στον αναγεννώμενο ελληνισμό», διευκρινίζει στην ανοιχτή επιστολή του ο κ. Σολομών, ο οποίος ταυτόχρονα αναφέρεται και στην «πολύχρονη, άριστη και εποικοδομητική συνεργασία» με τον κ. Σαβελίδη τον οποίο χαρακτηρίζει ως «έναν άνθρωπο ικανό, δυναμικό, με πλούσια ψυχικά χαρίσματα, που διαθέτει σπάνιες ευαισθησίες και ειλικρινή διάθεση προσφοράς προς όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας και άλλων διακριτών γνωρισμάτων».

«Απαλείφεται τμήμα της ιστορίας του Βόλου»

Αναφερόμενος στους λόγους της ένστασής του για την ονοματοδοσία των γραφείων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, ο κ. Σολομών υπερασπίζεται την προσφορά μιας οικογένειας –μέλους της Ισραηλιτικής Κοινότητας με πλούσια προσφορά στις οικογένειες του Βόλου και στην ίδια την ανάπτυξη του Βόλου.

«Η ένστασή μου έγκειται στο γεγονός ότι η απάλειψη του ονόματος Μουρτζούκου στερεί από την πόλη και τους ανθρώπους της τη μοναδική αναφορά που υπάρχει και καταδεικνύει την πρότερη χρήση του χώρου. Εννοώ το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της ομώνυμης οικογένειας Μουρτζούκου, που συνέδεσε την παρουσία και την επιχειρηματική της δραστηριότητας με το Βόλο και είχε φήμη που υπερέβαινε τα σύνορα της Ελλάδας.

Πόσοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας δεν θυμούνται το εργοστάσιο που για δεκαετίες έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους (περίπου 900-1200),στήριξε οικογένειες και συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία μιας μεγάλης αστικής πόλης από τις αρχές του 20ου αιώνα;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σολομών.

Βιαστική η απόφαση

Σύμφωνα με τον κ. Σολομών, «η σκέψη που οδήγησε στην απόφασή σας για τη μετονομασία «είχε ωριμάσει το τελευταίο διάστημα». Επιτρέψτε μου να κρίνω αυτή την απόφαση ως, τουλάχιστον, βιαστική. Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να προκριθούν κι άλλες λύσεις, ώστε να εξυπηρετηθεί δεόντως η ιστορική μνήμη, χωρίς εκπτώσεις. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συνυπάρξουν και οι δύο ονομασίες ή να δοθεί το όνομα του Ανθίμου Γαζή σε κάποιο από τα σχολεία που στεγάζονται εντός του συγκροτήματος. Προτάσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές».

«Ο λόγος της επιστολής μου δεν είναι άλλος από το να εκφράσω την έκπληξή μου για την απόφαση, δεδομένων όσων προείπα και όχι βέβαια να υποτιμήσω το μέγεθος της προσωπικότητας του Ανθίμου Γαζή! Άλλωστε η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, πήρε μέρος και στο σχετικό μαθητικό συνέδριο που έγινε στις 18 Απριλίου 2019 τιμώντας τον άνθρωπο και την προσφορά του.

Η επιστολή μου αναδεικνύει ακριβώς αυτό, ότι πρέπει να τιμάται η ιστορία και η προσφορά όλων στην πόλη και την περιοχή μας, και η τελευταία σας απόφαση (είμαι σίγουρος χωρίς καμία πρόθεση) δεν φαίνεται να κινείται σε αυτό το πλαίσιο», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Σολομών.