Γράφει ο κος. Δημήτρης Μουζόπουλος, Ακτινοδιαγνώστης, Επιστημονικά Υπεύθυνος Εργαστηρίου Μαστογραφίας και Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος Κλινικής ΆΝΑΣΣΑ.
Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία;
Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ακτινολογική εξέταση, χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να αναδείξει διάφορες παθήσεις του μαστού είτε αυτές είναι καλοήθεις είτε κακοήθεις. Αποτελεί εξέταση εκλογής στον απεικονιστικό έλεγχο του μαστού και είναι η μοναδική μέθοδος που αποδεδειγμένα έχει μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού σε γυναίκες 40-70 ετών.
Από ποια ηλικία και μετά πρέπει η γυναίκα να πραγματοποιεί μαστογραφία;
Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, ανά 1-2 έτη ανάλογα με το ιστορικό και την πυκνότητα των μαστών, θα πρέπει η γυναίκα να πραγματοποιεί μαστογραφία.
Μαζί με τη μαστογραφία πρέπει να γίνεται και έλεγχος με υπερηχογράφημα;
Ειδικά σε νέες γυναίκες ή γυναίκες με αρκετά πυκνό μαστό, το υπερηχογράφημα συμπληρωματικά μπορεί να διευκρινίσει περιοχές οι οποίες είτε κρίνονται αρχικά ύποπτες από τη μαστογραφία, είτε λόγω της υψηλής πυκνότητας του μαστού και της συμπροβολής των δομών δεν μπορούν να ‘’διαβαστούν’’ εύκολα, με αποτέλεσμα την πιθανή μη ανάδειξη μικρών ύποπτων αλλοιώσεων. Έτσι, με τη χρήση του υπερήχου σε δεύτερο χρόνο, αναλύουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, πιο στοχευμένα, πιθανόν ύποπτες ή σκιερές περιοχές της μαστογραφίας.
Στην ΆΝΑΣΣΑ λειτουργεί πλήρως ψηφιακός μαστογράφος (full field digital mammography). Πόσο σημαντική είναι η διαφορά με τον αναλογικό μαστογράφο;
Υπάρχουν αρκετά σημαντικές διαφορές. Στην αναλογική μαστογραφία η καταγραφή της εικόνας γίνεται σε ένα ακτινογραφικό φιλμ, το οποίο εκτυπώνεται και δεν επιδέχεται καμίας μετατροπής και επεξεργασίας σε δεύτερο χρόνο.
Αντιθέτως, στην ψηφιακή μαστογραφία, οι ακτίνες Χ επιδρούν σε ειδικό ψηφιακό ανιχνευτή με τη μικρότερη δόση ακτινοβολίας και η εικόνα αναπαράγεται και αποθηκεύεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή προς επεξεργασία και εκτύπωση. Αποτελεί ιδανική μέθοδο για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας, γυναίκες με πυκνούς μαστούς, προθέματα σιλικόνης, άτεκνες γυναίκες.
Ποια τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας;
Τα κύρια πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας είναι η χαμηλότερη δόση της ακτινοβολίας κατά 40-50%, η υψηλότερη ανάλυση και διαγνωστική ακρίβεια κυρίως σε πυκνούς μαστούς με αποτέλεσμα την ανίχνευση μεγαλύτερου ποσοστού καρκίνων του μαστού, η βελτίωση των συνθηκών της εξέτασης (απλή τοποθέτηση, μικρότερη διάρκεια εξέτασης, μικρότερη συμπίεση), η δυνατότητα αρχειοθέτησης και επεξεργασίας της εικόνας (μείωση επαναλήψεων-ανάκλησης για σύγκριση). Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα χρήσης υπολογιστικά υποβοηθούμενης διάγνωσης (CAD).
Τι περιλαμβάνει ένας ολοκληρωμένος έλεγχος μαστού;
Αρχικά πρέπει να πραγματοποιείται η ψηφιακή μαστογραφία, να ακολουθείται από ένα υπερηχογράφημα μαστών κατά προτίμηση με υπερηχογράφο υψηλής ευκρίνειας, νέας τεχνολογίας δηλαδή, από κατάλληλα εκπαιδευμένο στο μαστό Ιατρό Ακτινολόγο και στη συνέχεια κλινική συνεκτίμηση από Γενικό Χειρουργό ή Γυναικολόγο Μαστολόγο, ώστε να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έλεγχος με ψηλάφηση και συνολική εκτίμηση των εξετάσεων.
Πιστεύετε ότι έχει περάσει στη νοοτροπία της γυναίκας η αξία του προληπτικού ελέγχου;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει βελτίωση και ειδικά οι νέες γυναίκες των 35-45 ετών αρχίζουν και κάνουν σχετικά νωρίς τον μαστογραφικό τους έλεγχο, ενώ στις μεγαλύτερες γυναίκες παρατηρούμε ότι ο έλεγχος συνήθως γίνεται πιο καθυστερημένα.
Σε κάθε περίπτωση όσο πιο τυπικές είναι οι γυναίκες στον προληπτικό τους έλεγχο και έχουμε έγκαιρη διάγνωση, τόσο πιο εύκολα μπορούν να γίνουν τα πράγματα για οτιδήποτε προκύψει μετά. Τα ‘’όπλα’’ κατά του καρκίνου του μαστού υπάρχουν, ας επωφεληθούμε από αυτά!
Στην ΆΝΑΣΣΑ λειτουργεί υπερσύγχρονο Κέντρο Μαστού που διαθέτει πλήρως ψηφιακό μαστογράφο χαμηλής δόσης ακτινοβολίας και υπερηχογράφο υψηλής ευκρίνειας με δυνατότητα ελαστογραφίας, θέτοντας σαν βασικό στόχο την παροχή ολοκληρωμένης και αξιόπιστης διαγνωστικής προσέγγισης των προβλημάτων που αφορούν το μαστό.