Επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα με κοινοποίηση προς τον υπουργό Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τον πρόεδρο του Εφετείου Λάρισας, τους διευθύνοντες τις υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Βόλου, απέστειλε ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου, με την οποία ζητά άμεση λήψη μέτρων με αναστολή των εργασιών των Δικαστικών Υπηρεσιών, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Όπως αναφέρουν, το τελευταίο χρονικό διάστημα ολόκληρη η Ελληνική Κοινωνία αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα και φόβο το φαινόμενο της εξάπλωσης του κορονοϊού. Στα παραπάνω προστίθενται και δηλώσεις ιατρών για ελλείψεις νοσοκομειακών δομών.
Όλα αυτά αντικειμενικά αποτελούν το “θερμοκήπιο” παραγωγής ανασφάλειας και φόβου στο λαό, αλλά και έδαφος να αναπτύσσεται η παραπληροφόρηση» ότι «με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας αυτά δε λύνονται».
Η έκδηλη ανησυχία όλων των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης κορυφώθηκε μετά από την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργό Υγείας ότι κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγεία, τονίζουν στην επιστολή τους οι δικαστικοί υπάλληλοι.
.
«Θεωρούμε θετικό μέτρο την χορήγηση αδειών σε γονείς ανηλίκων .Δυστυχώς όμως οι δικαστικές υπηρεσίες είναι ήδη υποστελεχωμένες και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με επιπλέον μειωμένο προσωπικό .
Επιπλέον στις Δικαστικές Υπηρεσίες προσέρχονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες και συνωστίζονται, όχι από επιλογή αλλά από υποχρέωση, για πολλές ώρες σε ακροατήρια, γραφεία, διαδρόμους κ.λπ..
Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αντίστοιχα μέτρα με αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων για το ίδιο χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή αυτή και στα σχολεία και να ληφθούν μέτρα πρόληψης για τους εργαζόμενους (Δικαστές, Δικαστικούς Υπαλλήλους, Δικηγόρους) και τους πολίτες, που εξαιτίας προθεσμιών, θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στα Δικαστήρια, κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής των εργασιών», προτείνουν προς τον υπουργό οι δικαστικοί υπάλληλοι Βόλου.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο νόμος προβλέπει ότι η επαναφορά των αστικών διεκδικήσεων γίνεται ατελώς
Για τα ποινικά επίσης δεν επιβαρύνεται ο πολίτης. Για μας τους δικαστικούς υπαλλήλους μια αναστολή σημαίνει επιπλέον εργασία μετά τη λήξη της.
«Με αίσθημα ευθύνης δηλώνουμε ότι ‘βάζουμε πλάτη’ στο μέτρο της αναστολής εργασιών των δικαστηρίων για δύο η και περισσότερες εβδομάδες για λόγους πρόληψης
Για όσες προθεσμίες δεν προβλέπεται η μετάθεση της λήξης αυτό μπορεί να ρυθμιστεί με πράξη του διευθύνοντος.
Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναστείλουμε από αύριο 12-3-2020 όλες τις κινητοποιήσεις που έχουμε εξαγγείλει. Δεν παραιτούμαστε από τα δίκαια αιτήματά μας και θα επανέλθουμε αφού προηγουμένως αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα που αφορά την Δημόσια Υγεία.
Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Δικαιοσύνης και των Αρμοδίων Κρατικών Φορέων και θα επανεκτιμήσουμε την στάση μας», καταλήγουν οι υπάλληλοι.
Επιπλέον, οι υπάλληλοι των Δικαστηρίων ζητούν από την πολιτεία:
Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας.
Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης για τον κορωνοϊό (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.
Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.
Να πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων των μονάδων υγείας.
Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.