Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 09:02
Κόσμος

Αναταραχή στις ΗΠΑ μετά την αθώωση εφήβου που πυροβόλησε και σκότωσε δύο άνδρες -Έκκληση Μπάιντεν για ψυχραιμία






Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε σε ηρεμία μετά την αθώωση του Κάιλ Ρίτενχαους, ενός νεαρού λευκού που σκότωσε δύο άνδρες στο περιθώριο αντιρατσιστικών διαδηλώσεων.

Η ετυμηγορία «σκόρπισε οργή και ανησυχία σε πολλούς Αμερικανούς, και σε εμένα επίσης», έγραψε σε ανακοίνωση, προτού διευκρινίσει ωστόσο: «Καλώ όλους να εκφράζουν τη γνώμη τους ειρηνικά, σύμφωνα με τον νόμο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης απόψε ότι «στηρίζει» την απόφαση των ενόρκων να αθωώσουν τον έφηβο Κάιλ Ρίτενχαους για τη δολοφονία των δύο ανδρών και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου, κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στην Κενόσα του Γουισκόνσιν.

«Στηρίζω αυτό στο οποίο κατέληξαν οι ένορκοι. Το σύστημα των ενόρκων λειτουργεί. Πρέπει να το στηρίξουμε» είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου τσεκ-απ του.

Η υπόθεση Ρίτενχαους

Ο 18χρονος Ρίτενχαους οδηγήθηκε σε δίκη με την κατηγορία ότι σκότωσε τον 36χρονο Τζόζεφ Ρόζενμπαουμ και τον 26χρονο Άντονι Χούμπερ, αλλά και ότι τραυμάτισε τον 28χρνο Γκέιτζ Γκρόσκροϊτς στις 25 Αυγούστου 2020.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην Κενόσα, στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην πόλη -οι οποίες αμαυρώθηκαν από λεηλασίες, πυρπολήσεις και ταραχές-, αφού η αστυνομία πυροβόλησε έναν Αφροαμερικανό, τον Τζέικομπ Μπλέικ, με συνέπεια αυτός να μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Οι δηλώσεις της οικογένειας του Ρίτενχαους

Ο Ντέιβιντ Χάνκοκ, εκπρόσωπος της οικογένειας Ρίτενχαους, είπε στο πρακτορείο Reuters:

«Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που ο Κάιλ μπορεί να ζήσει τη ζωή του ελεύθερος και αθώος, όμως σε όλη αυτήν την κατάσταση δεν υπάρχουν νικητές, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αυτό δεν το ξεχνάμε».

Η Κάρεν Μπλουμ και ο Τζον Χιούμπερ, οι γονείς ενός εκ των θυμάτων τού Άντονι Χιούμπερ, στη δική τους ανακοίνωση τόνισαν:

«Η σημερινή ετυμηγορία σημαίνει ότι δεν θα λογοδοτήσει το άτομο που δολοφόνησε τον γιο μας. Στέλνει το απαράδεκτο μήνυμα ότι ένοπλοι πολίτες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε πόλη, να υποκινήσουν τη βία και να χρησιμοποιήσουν τον κίνδυνο που εκείνοι δημιούργησαν για να δικαιολογήσουν τους πυροβολισμούς ανθρώπων στον δρόμο. Ελπίζουμε ότι οι αξιοπρεπείς άνθρωποι θα ενωθούν μαζί μας και θα απορρίψουν σθεναρά αυτό το μήνυμα, απαιτώντας περισσότερα από τους νόμους, τους αξιωματούχους και το δικαστικό μας σύστημα».
Αντιδράσεις για την απόφαση στις ΗΠΑ

Οι αντιδράσεις οργανώσεων και πολιτικών για την απόφαση είναι χαρακτηριστικές της πόλωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ για το θέμα της οπλοκατοχής.

«Μια καλά ρυθμισμένη πολιτοφυλακή, που είναι αναγκαία για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους, το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν και να φέρουν όπλα, δεν θα παραβιάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter η RNA, το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

«Ο Κάιλ Ρίτενχαους δεν είναι ένοχος, φίλοι μου. Έχετε το δικαίωμα να αμύνεστε. Να είστε οπλισμένοι, να είστε επικίνδυνοι και να είστε ηθικοί», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Βόρεια Καρολίνα, Μάντισον Κόουθορν.

«Πιστεύω ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη στη δίκη του Κάιλ Ρίτενχαους. Ελπίζω ότι όλοι θα αποδεχτούν την ετυμηγορία, θα παραμείνουν ειρηνικοί και θα επιτρέψουν στην κοινότητα της Κενόσα να ιαθεί», σχολίασε ο επίσης Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Γουισκόνσιν, Ρον Τζόνσον.

Η ισχυρή οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών ACLU ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter: «Παρά τη συνειδητή απόφαση του Κάιλ Ρίτενχαους να ταξιδέψει σε άλλη Πολιτεία και να τραυματίσει έναν άνθρωπο και να σκοτώσει δύο που διαμαρτύρονταν για τον πυροβολισμό του Τζέικ Μπλέικ από αστυνομικούς, δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις πράξεις του. Δυστυχώς, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη».

«Η υπόθεση Ρίτενχαους σήκωσε την αυλαία των βαθύτατων ρωγμών στο δικαστικό σύστημά μας -από τη βαθιά μεροληψία που επιδεικνύει συστηματικά και ασύστολα ο δικαστής, μέχρι την απάθεια των αστυνομικών που παρακολουθούσαν τις ενέργειες του Ρίτενχαους και δεν έκαναν τίποτα», τόνισε ο Μπεν Κραμπ, δικηγόρος, ειδικευμένος σε υποθέσεις πολιτικών δικαιωμάτων.

Το κίνημα Black Voters Matter έγραψε στο Twitter: «Απογοητευμένοι, αλλά όχι έκπληκτοι. Αυτή δεν είναι δικαιοσύνη. Αυτή δεν είναι λογοδοσία. Ωστόσο, αυτή είναι η Αμερική».