Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 22:46
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναθεώρηση του Συντάγματος: Ξεκινά σήμερα η συζήτηση -Η πρόταση για τον ΠτΔ, πώς θα εκλέγεται






Στις 10 το πρωί ξεκινά στην ολομέλεια της Βουλής η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που αφορά στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Μάλιστα, η διάσκεψη των προέδρων έχει συμφωνήσει να διατεθεί όλη η βδομάδα στην ολομέλεια μόνο με συνεδριάσεις που αφορούν στην διαδικασία της αναθεώρησης. Η σημερινή συνεδρίαση θα ξεκινήσει με πανηγυρικό τρόπο, καθώς θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Βουλή θα ψηφίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος την επόμενη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών όπου και αναμένεται να τοποθετηθούν.

Αυτή την εβδομάδα οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν από το πρωί και θα ολοκληρώνονται το βράδυ με εξαντλητική συζήτηση των προς αναθεώρηση άρθρων, συζήτηση η οποία έχει χωριστεί σε ενότητες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στον οποίο κατέληξαν όλα τα κόμματα, η σημερινή συζήτηση θα είναι επί της αρχής και επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων, τις οποίες εισηγείται η Επιτροπή Αναθεώρησης με εισηγητές από τη Νέα Δημοκρατία και του ΣΥΡΙΖΑ, τους Κωνσταντίνο Τζαβάρα και Γιώργο Κατρούγκαλο.

Εκκλησία, μητρότητα, αναπηρία και εργασία συζητούνται την Τρίτη

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 09:30 και θα συζητηθούν οι Θεματικές Ενότητες που αφορούν τις σχέσεις κράτους εκκλησίας (άρθρο 3 παρ. 1,2,3, την θρησκευτική ελευθερία (άρθρο 13 παρ. 5), την Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς τον όρκο που δίνει, (άρθρο 33 παρ. 2) τον όρκο των βουλευτών (άρθρο 59 παρ. 1 και 2), την Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία (άρθρο 5 παρ. 2), την Προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας, τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες (άρθρο 21 παρ. 1 και 3 και προσθήκη παραγράφου 7, την Προστασία της εργασίας (άρθρο 22 παρ. 1,2,4,5) την Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων (άρθρο 25 παρ. 3)

Ο ΠτΔ στην ατζέντα της Τετάρτης

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου θα συζητηθεί μια από τις κορυφαίες αλλαγές της παρούσας συνταγματικής αναθεώρησης που αφορά την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας (άρθρο 32 παρ. 4 και 5) και την αποσύνδεση της από την διάλυση της Βουλής, καθώς από την προηγούμενη φάση της αναθεώρησης το συγκεκριμένο άρθρο ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία και συγκέντρωσε πολύ περισσότερες από τις 180 ψήφους που ήταν ανάγκες προκειμένου να περάσει στην δεύτερη φάση της αναθεώρησης, όπου τώρα χρειάζεται 151 ψήφους για να αναθεωρηθεί.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει τις τρεις αρχικές ψηφοφορίες που ως διάταξη υπάρχουν και στο παρόν Σύνταγμα και δεν αλλάζουν, αφού η παράγραφος 3 του άρθρου 32 δεν είναι αναθεωρητέα. Η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία με 200 βουλευτές και η τρίτη με 180. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί πρόεδρος μετά από πέντε μέρες γίνεται τέταρτη ψηφοφορία και ο πρόεδρος εκλέγεται με 151 ψήφους δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία μετά από πέντε μέρες επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας θεωρείται ότι έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ψηφοφορία εκείνη εκλέγεται ο πρεσβύτερος στην ηλικία μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Ακόμα θα συζητηθούν οι ενότητες που περιλαμβάνουν τον Διορισμό πρωθυπουργού και κυβέρνησης (άρθρο 37 παρ. 3), την απαλλαγή καθηκόντων της Κυβέρνησης (άρθρο 38 παρ. 1), τις κοινοβουλευτικές και Εξεταστικές Επιτροπές (άρθρο 68 παρ. 2), την Εμπιστοσύνη της Βουλής – αρχή της δεδηλωμένης (άρθρο 84 παρ. 2), τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τους διεθνείς οργανισμούς (άρθρο 28 παρ. 2), τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα ψηφίσματα Και τα διαγγέλματα (άρθρο 44 παρ. 2) και το δικαίωμα πρότασης νόμου (άρθρο 73).

Συζήτηση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και ψήφο αποδήμων

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 12:00 το μεσημέρι και θα συζητηθούν ανάμεσα στα άλλα δύο σημαντικά άρθρα. Η αναθεώρηση του άρθρου 86 που αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών, βάζει τέλος σε μία συζήτηση ετών για την διαφορετική μεταχείριση που είχαν τα πολιτικά πρόσωπα από τους υπόλοιπους πολίτες, όσον αφορά την παραγραφή αδικημάτων.

Για το συγκεκριμένο άρθρο αναμένεται να υπάρξει αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο όποιος προτείνει ερμηνευτική διάταξη, κάτι που δεν δέχεται η ΝΔ, που επιτρέπει αναδρομικά την διαλεύκανση υποθέσεων δωροδοκίας πολιτικών προκειμένου, όπως λέει, να ακυρωθεί οποιαδήποτε δυνατότητα παραγραφής της υπόθεσης Novartis.

Ακόμα την Πέμπτη θα συζητηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 54 που συνδέεται με την ψήφο των αποδήμων. Η πρόταση όπως διατυπώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι «μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια επί της συγκεκριμένης αναθεώρησης του άρθρου 54 και αφού πρώτα δει το σχέδιο νόμου του υπουργείου εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 και θα συζητηθούν οι ενότητες που αφορούν την Ποινική δικαιοσύνη (στρατιωτικοί δικαστές, άρθρο 96 παρ.5), τις Ανεξάρτητες Αρχές (άρθρο 101Α), την Διοικητική Αποκέντρωση (άρθρο 101 παρ.1, 4 και εισαγωγή ερμηνευτικής παραγράφου), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 παρ. 2), την Εκδοση νόμου που προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 112 κατάργηση παρ. 4) και την Εκλογή πρώτου Προέδρου Δημοκρατίας, προσωρινός πρόεδρος (άρθρο 114 παρ. 1 και κατάργηση παρ. 2).