Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Ανατροπές τόσο στο ποσό του επιδόματος όσο και στον τρόπο χορήγησής του. Στο τραπέζι είναι η αύξησή του ακόμη και στα 700 ευρώ.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου που είναι στα «σκαριά» και αφορά στον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ. Σε κάθε περίπτωση από την 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα πάει σε υψηλότερα επίπεδα, ακολουθώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σε σχέδιο νόμου το οποίο είναι υπό κατάρτιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται η υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης, σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2022: Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας.
Επίδομα ανεργίας στα 700 ευρώ
Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση. Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες, αλλά θα έχουν κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.
Εξετάζεται ακόμη να χορηγείται αυξημένο ποσό επιδόματος – ενδεχομένως πιο κοντά στο μισθό του ανέργου – το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ ανά μήνα.
Συγκεκριμένα, κάποιος που απολύθηκε με μισθό 800 ευρώ εξετάζεται να του δοθεί επίδομα ανεργίας τον πρώτο μήνα 700 ευρώ, τον δεύτερο μήνα 600 ευρώ, τον τρίτο μήνα 500 ευρώ και τον τέταρτο μήνα 400 ευρώ το οποίο θα δίνεται και για τους επόμενους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της επιδότησης ανεργίας.
Είναι άλλωστε μοντέλο που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Όσοι έχουν από 250 ημέρες εργασίας και πάνω το 14μηνο πριν την απόλυση (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών) λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση.
Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους, στα 400 ευρώ και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό.
Ποια προγράμματα κατάρτισης συνδέονται με το επίδομα ανεργίας
Τα νέα προγράμματα κατάρτισης που θα συνδεθούν με το «αναμορφωμένο» επίδομα ανεργίας θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:
- Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.
- Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.
- «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.
Πόσο αυξάνεται το επίδομα ανεργίας από 1η Ιανουαρίου
Όπως και να έχει και μέχρι να υιοθετηθεί το νέο νομοσχέδιο από την 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί έτσι και αλλιώς.
Με τη νέα χρονιά το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Και αυτό γιατί ο κατώτατος μισθός θα είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος από 1ης Ιανουαρίου 2022, αν συνυπολογιστούν και οι τριετίες στους υπαλλήλους με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών.
Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί σε 663 ευρώ τον μήνα, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.
Έτσι, προκύπτει και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας που είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, καθώς ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).
Ποια άλλα επιδόματα αυξάνονται
Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψει για:
- Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
- Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
- Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
- Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
- Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
- Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr