Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024 01:59
ΒόλοςΤοπικά

Αναβιώνει η μάχη κατά εμβολιασμών στις δικαστικές αίθουσες Βόλου και Λάρισας






Αγωγή 80 υγειονομικών από Αχιλλοπούλειο και Κέντρα Υγείας για αναδρομική καταβολή μισθών και επιδομάτων

Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει τις τελευταίες μέρες η «μάχη» κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της πανδημίας, καθώς περισσότεροι από 80 υγειονομικοί της Μαγνησίας, προσέφυγαν δικαστικά διεκδικώντας αφενός ακύρωση των αποφάσεων με τις οποίες τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και αφετέρου τους μισθούς και τα επιδόματα που απώλεσαν το διάστημα που βρέθηκαν εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Την περασμένη Τετάρτη στο Διοικητικό Εφετείο της Λάρισας συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης της απόφασης αναστολής 40 και πλέον υγειονομικών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και από Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας.

Αντίστοιχα προχθές Πέμπτη στο Πρωτοδικείο Βόλου ήταν προσδιορισμένη να συζητηθεί η αγωγή που έχουν καταθέσει περίπου 50 υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, που απασχολούνταν στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και διεκδικούν τους μισθούς των μηνών που έμειναν εκτός, καθώς επίσης και τα επιδόματα εκείνης της περιόδου.

Η συζήτηση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τον προσεχή Σεπτέμβριο, μετά από επίσημο αίτημα που έθεσε ο νομικός του ιδρύματος εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε αυτές τις δίκες, διότι υπάρχει πλέον δεδικασμένο. Με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 23 Απριλίου 2023, από το Πρωτοδικείο Αθηνών υπάρχει η πρώτη και μοναδική έως τώρα, δικαίωση ανεμβολίαστου υγειονομικού για την απώλεια των μισθών του. Εφόσον τελεσιδικήσει, ανοίγει τον δρόμο για δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ και από τους άλλους εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή από ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας και που, βάσει νόμου Πλεύρη, ήταν υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν», τόνισε  ο δικηγόρος Τρικάλων Δήμος Θανάσουλας, που χειρίζεται υποθέσεις ανεμβολίαστων από τον Βόλο, που τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων, καθώς υπηρετούσαν σε δομές υγείας όπως τα νοσοκομεία που εκείνη την περίοδο έδιναν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή, νοσούντες από τον Covid-19.

Οι διαφωνούντες υγειονομικοί «αρνήθηκαν την υποχρεωτικότητα, αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και τιμωρήθηκαν» τονίστηκε προχθές στη συζήτηση που έγινε στο Διοικητικό Εφετείο «και τιμωρήθηκαν με αναστολή χωρίς να εξεταστεί άλλος τρόπος, το μέτρο ελήφθη τιμωρητικά» με τον συνήγορό τους να επισημαίνει πως «υπέστησαν ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά». Με το σκεπτικό αυτό ζητούν να κριθούν παράνομες οι αναστολές, έτσι ώστε, εκτός από τους μισθούς τους, να μην απωλέσουν παράλληλα, για τη συγκριμένη χρονική περίοδο, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του το ΣτΕ για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το μέτρο είχε κριθεί συνταγματικά ανεκτό. Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας αναμένεται να εκδοθεί μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.