Φαινόμενα αυξημένης παραβατικότητας και ασυνειδησίας ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από την προσπάθεια αναχαίτισης του νέου κύματος πανδημίας.
Επαναλαμβανόμενο σκηνικό αποτελεί, το τελευταίο διάστημα, η «επιχείρηση» εξασφάλισης ψευδών rapid test, την ώρα που το υγειονομικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς πάνω στην κατάρτιση ενός αποτελεσματικού σχεδίου περιορισμών για τους ανεμβολίαστους. Ένα ακόμη περιστατικό που αντίκειται στις οδηγίες των υγειονομικών φορέων καταγράφηκε στο Ηράκλειο Κρήτης όταν πελάτισσα βρέθηκε έξω φαρμακείο να διενεργεί… μόνη της το rapid test.
Όπως διακρίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο, που κυκλοφορεί από το protothema.gr, η φαρμακοποιός δίνει στην πελάτισσα το ξυλάκι του τεστ και η τελευταία το εναποθέτει μόνη στη μύτη της χωρίς να γνωρίζει τον ακριβή τρόπο λήψης δείγματος, λόγω του ότι δεν είναι ειδικός, με αποτέλεσμα η τελική ένδειξη να τίθεται υπό σοβαρή αμφιβολία.
Δείτε το βίντεο:
Είναι ξεκάθαρο πως η λήψη του δείγματος κάθε άλλο παρά ουσιαστική ήταν. Πρόκειται, αντίθετα, για μια υποτυπώδη προσπάθεια ανίχνευσης του ιού.
Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι αυτήν την ανορθόδοξη μέθοδο δειγματοληψίας ακολούθησαν και άλλοι πελάτες. Συγκεκριμένα, μέσα σε μόνο μια ώρα 15 άνθρωποι τοποθέτησαν, χωρίς παρέμβαση από φαρμακοποιό, το ξυλάκι στη μύτη, σχηματίζοντας ουρά έξω από το φαρμακείο.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ισχύοντα δεδομένα, σκοπός είναι να εισχωρήσει το ξυλάκι βαθιά στη μύτη ώστε να επιτευχθεί η σωστή λήψη και κατ’επέκταση να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο έγκυρη διάγνωση. Μια βιαστική τοποθέτηση από απλό πολίτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένα αποτελέσματα και ως συνέπεια σε ψευδώς αρνητικά rapid test.
Άλλωστε, όπως διατείνονται και φαρμακοποιοί, σε καμία περίπτωση ένα rapid test δεν μπορεί να γίνεται από πελάτη.
Στην περίπτωση, όμως, του φαρμακείου στο Ηράκλειο Κρήτης, πολίτες επέλεξαν να δώσουν 8 ευρώ για να αποκτήσουν ένα αμφιβόλου εγκυρότητας rapid test, χωρίς να αναλογίζονται την πιθανότητα να νοσούν ήδη από κορωνοϊό, γεγονός που θα μπορούσε να «θαφτεί» με ένα ψευδώς αρνητικό test και να ανοίξει, στη συνέχεια, μεγάλη εστία διασποράς.
Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ήδη επιβαρυμένο στην Κρήτη στοιχείο που αποτυπώνεται στους αριθμούς, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ για τη Δευτέρα, στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα καταγράφηκε τριψήφιο νούμερο μολύνσεων, 267 νέα περιστατικά ειδικότερα, από τα οποία τα 128 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο.
«Τα rapid test διενεργούνται από επαγγελματίες. Όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι σαν να γίνεται self test. To rapid όμως έχει μια διαφορετική διαγνωστική αξία» ξεκαθαρίζει στο protothema.gr ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Επισημαίνει, ακόμη, ότι όταν το rapid test δεν διενεργείται από φαρμακοποιό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην γίνει σωστά και επομένως να μην φανεί το ορθό αποτέλεσμα, ακόμη και να προκύψει αρνητικό ενώ στην ουσία είναι θετικό.
«Όπως και στα διαγνωστικά κέντρα, έτσι και στα φαρμακεία, σε καμία περίπτωση δεν κάνει ο πελάτης το τεστ μόνος του. Το κάνει ο φαρμακοποιός ή κάποιο μέλος του προσωπικού του φαρμακείου και το αποτέλεσμα δηλώνεται στην πλατφόρμα-εθνικό μητρώοο covid. Η δειγματοληψία γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο κατά την εκπαίδευση που έχουμε λάβει από το σύλλογό μας», δηλώνει στο protothema.gr ο φαρμακοποιός Νίκος Μανέτας.
Μετά τις καταγγελίες για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα τεστ-«μαϊμού» έρχονται ολοένα και πιο συχνά στο προσκήνιο, σε μια περίοδο που το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί σημαντικά, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανεβαίνει με δραματικό ρυθμό και τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έχουν θέσει επί τάπητος την εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους, όπως την επίδειξη rapid test και στα σούπερ μάρκετ.
Τη δημοσιότητα είχε απασχολήσει και η προ ολίγων ημερών αποκάλυψη του φαρμακοποιού Κώστα Μανωλόπουλου, στον ΣΚΑΙ, ότι σε δύο περιπτώσεις στην επαρχία πολίτες προσέφεραν σε φαρμακοποιούς από 500 μέχρι και 1000 ευρώ για να τους δηλώσουν ψευδώς θετικά τεστ.
«Το κάνουν με το σκεπτικό ότι θα γλιτώσουν για ένα εξάμηνο τα rapid και θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι», είχε επισημάνει συγκεκριμένα.
Απασχόλησε την κοινή γνώμη και η περίπτωση ασθενούς στην Πάτρα που κυκλοφορούσε σε υπηρεσίες της περιοχής με το αρνητικό rapid test του γιου του, ενώ ο ίδιος ήταν φορέας της νόσου Covid.
Πηγή: protothema.gr