Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 23:26
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία για τη γρίπη: Συνταγογραφήθηκαν ήδη πάνω από 570.000 αντιγριπικά εμβόλια






Στέρεες βάσεις φαίνεται ότι μπαίνουν για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έναντι της γρίπης στη χώρα μας, με τους πολίτες να ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις των ειδικών για την προστασία τους με αντιγριπικά εμβόλια. Υπάρχουν, ήδη, στοιχεία από όλον τον κόσμο για αυξημένη κυκλοφορία των ιών γρίπης H3N2, H1N1 και B. Η επιδημία κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη επισπεύδει την ανάγκη θωράκισης των πολιτών για τη γρίπη, με τους ειδικούς να δηλώνουν με αγωνία ότι η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση.

Για τον λόγο αυτό εντείνονται οι προσπάθειες των αρμοδίων και για την ενίσχυση του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα δράση με κινητές μονάδες εμβολιασμού του πληθυσμού, παρουσία του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αρμόδιου για τον εμβολιασμό, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους.

Τις «κόκκινες» -λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και συνεπώς της έξαρσης της επιδημίας- περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης επισκέφθηκε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, σε μια προσπάθεια άμεσης επίλυσης των όποιων προβλημάτων και ενίσχυσης των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των εκατοντάδων ασθενών που νοσηλεύονται.

Με μεγάλη δυναμική η συνταγογράφηση των εμβολίων

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα δεδομένα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων, που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, κατά το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου συνταγογραφήθηκαν περισσότερα από 570.000 αντιγριπικά εμβόλια σε ασφαλισμένους. Το αντίστοιχο διάστημα του περυσινού Οκτωβρίου είχαν συνταγογραφηθεί περίπου 150.000 αντιγριπικά εμβόλια. Δηλαδή έχει συνταγογραφηθεί περίπου τετραπλάσιος αριθμός εμβολίων, στοιχείο ενδεικτικό του ρυθμού οικοδόμησης του τείχους ανοσίας για την εφετινή αντιγριπική περίοδο.

Πέρυσι δεδομένου ότι δεν ήταν διαθέσιμο εμβόλιο για τη λοίμωξη covid-19, η θωράκιση με το εμβόλιο της γρίπης ήταν μια βασική επιλογή για περισσότερους από 4 εκατομμύρια πολίτες. Ειδικότερα, είχε εμβολιαστεί το 84% των ατόμων άνω των 60 χρόνων, ποσοστό που παραμένει δυστυχώς ακόμη ζητούμενο στον εμβολιασμό κατά του κορωνοιού.

Όπως είχε επισημάνει κατά την παρουσίαση του εφετινού αντιγριπικού εμβολιασμού η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, «πέρυσι προσεγγίσαμε για πρώτη φορά επίπεδα ανοσίας της αγέλης αναφορικά με τη γρίπη. Φτάσαμε στα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, όταν την περίοδο 2018-2019 οι εμβολιασμοί ήταν 2,2 εκατομμύρια και το 2019-2020 ήταν 3,2 εκατομμύρια». Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Μάλιστα, σχεδόν 45.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της γρίπης, με τους περισσότερους εμβολιασμούς όμως να δρομολογούνται για το τέλος του μήνα και τις αρχές του επόμενου, όπως γινόταν και τα προηγούμενα έτη. Κατά τους ειδικούς, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός κατά της γρίπης.

“Η γρίπη είναι απρόβλεπτη. Πάντα ετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συν-κυκλοφορίας των δύο ιών, δηλαδή και του κορωνοιού και της γρίπης, υπήρχε πέρσι. Υπάρχει και φέτος. Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε σαν να είναι επί θύρας ο εχθρός:ο ιός της γρίπης. Και μακάρι να υπάρχει και φέτος η ίδια επιδημιολογία, όπως και πέρυσι. Επομένως, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για την γρίπη θα πρέπει να αρχίσουν να εμβολιάζονται, ιδίως με τις μεταβολές του καιρού που καταγράφονται” υπογράμμισε στην ενημέρωση της περασμένης Δευτέρας η κυρία Θεοδωρίδου. Θα πρέπει να υπολογιστεί ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού. Υπενθυμίζεται πως μπορούν να διενεργούνται οι εμβολιασμοί για τη λοίμωξη Covid, πρώτη, δεύτερη ή αναμνηστική δόση και για τον πνευμονιόκοκκο και για τη γρίπη ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα πολιτών που χρειάζεται το αντιγριπικό εμβόλιο είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών.

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειες κλπ. Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων, ενηλίκων και ανηλίκων. Ακολουθούν οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Άλλη κατηγορία αποτελούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα.

Υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.

Επίσης, πληθυσμιακές κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες, οι επαγγελματίες υγείας, άστεγοι, πρόσφυγες, και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.

Στην Ελλάδα, την περίοδο 2020-2021 δεν απομονώθηκε ιός γρίπης σε κανένα κλινικό δείγμα, το δε φαινόμενο της εντυπωσιακής μείωσης των εργαστηριακώς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης την περίοδο 2020-2021 παρατηρήθηκε διεθνώς. Ωστόσο, την αμέσως προηγούμενη περίοδο 2019-2020 είχαν καταλήξει λόγω επιπλοκών της γρίπης 116 άνθρωποι στη χώρα.