Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024 22:17
ΒόλοςΤοπικά

Ανω – κάτω η αγορά με τις νέες αποφάσεις και το click away






Ανακοινώσεις αγανάκτησης και οργής από Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, Επιμελητήριο Μαγνησίας, ΟΕΒΕΜ και ΟΕΜΕΘ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων την εορταστική περίοδο μόνο μέσω της υπηρεσίας click away με εξαίρεση το άνοιγμα των αμιγώς βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και των υπηρεσιών ΚΤΕΟ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας εξέφρασε με ανακοίνωσή του δυσαρέσκεια των μελών του και απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητεί άρση της εν λόγω μεθόδου πώλησης προϊόντων. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης κάνει λόγο για οικονομική καταστροφή, ενώ η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΟΕΒΕΜ) ζητεί άνοιγμα των επιχειρήσεων με μέτρα και η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας αιτείται επανεξέταση του θέματος.

Αγανάκτηση στους εμπόρους

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας τονίζει με ανακοίνωσή του ότι μετά τις τελευταίες σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πολλοί έμποροι είναι σε κατάσταση αγανάκτησης, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει πεδίο εφαρμογής στις τοπικές επιχειρήσεις και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις πώλησης κι εξυπηρέτησης πολλών ειδών.

Συμφωνεί ότι πρωτεύον μέλημα θα πρέπει να είναι η δημόσια υγεία και γι΄ αυτό, όπως επισημαίνει, τα μέλη του- έμποροι έχουν τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας υπέρ του καταναλωτή και του κοινού για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, παρά τις οικονομικές συνέπειες που υπέστησαν.
Δυστυχώς, όμως, όπως σημειώνει, διαπιστώνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις δέχονται για ακόμη μια φορά χτυπήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού όλοι οι κλάδοι δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και δεν εμπορεύονται ίδιου είδους προϊόντα.

Με την επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού, που συνυπογράφτηκε και από τον Σύλλογο Χρυσοχόων Ωρολογοποιών και κοινοποιήθηκε παράλληλα στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, στον γεν. γραμματέα Οικονομικής πολιτικής, τους βουλευτές Μαγνησίας και άλλους φορείς ζητεί την άρση της πρακτικής click away και την ενίσχυση της μικρής επιχείρησης με γενναία μέτρα στήριξης.

Χαρακτηρίζει σημαντικό ατόπημα την παρωδία -όπως σημειώνει- του συστήματος click away, το οποίο δεν έχει πεδίο εφαρμογής και θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα, τόσο στον τρόπο εξυπηρέτησης πελατών όσο και στην ενίσχυση αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Προς επίρρωση, σημειώνει ότι μόνο το 15% της τοπικής αγοράς διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς να παραγκωνίζεται και να υποβαθμίζεται.

Ακόμη, κάνει λόγο για πρόδηλη εύνοια προς τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, κυρίως των super market, στις οποίες επετράπη η πώληση επιλεγμένων αγαθών μεγάλης διάρκειας, την ώρα που απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων των αντίστοιχων ΚΑΔ, ενώ ισχυρίζεται ότι οι φορείς εθελοτυφλούν όταν επιτρέπουν την πώληση λιανικών ειδών από μεγάλα καταστήματα με το πρόσχημα χονδρικής πώλησης και συνωστισμού των πελατών.

Ο Εμπορικός Σύλλογος εκφράζει τέλος την πεποίθησή του ότι η κραυγή αγωνίας του για τον μέλλον του λιανεμπορίου θα εισακουστεί με τη λήψη γενναίων μέτρων στήριξης και ζητεί την άρση της μέθοδος πώλησης του click away προκειμένου να δοθεί το αίσθημα ισότητας σε μία ελεύθερη αγορά και όχι της ενδυνάμωσης του θεσμού ολιγοπωλίου.

Οικονομική καταστροφή

«Η αναστολή του λιανεμπορίου σε ολόκληρη την Επικράτεια και η λειτουργία του μόνο μέσω click away τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τις μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων που ήδη, τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούνται μέσω e-shop».

Αυτό επισημαίνει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο οποίος χαρακτηρίζει τα νέα μέτρα οικονομική καταστροφή.

«Όλα δείχνουν ότι ούτε σχέδιο αναχαίτισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας υπήρξε -αλλά το κυριότερο- ούτε και κάποιος σοβαρός προγραμματισμός από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να προβλεφθεί το τσουνάμι της οικονομικής καταστροφής που θα παρασύρει όλους στο διάβα του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος καλεί τόσο τους κυβερνητικούς βουλευτές της Μαγνησίας, όσο και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, έστω και την ύστατη στιγμή να πάρουν θέση και να αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή που έρχεται.

«Θα πρέπει οι αρμόδιοι και οι λαμβάνοντες τις κρατικές αποφάσεις να συνειδητοποιήσουν ότι τα θύματα της πανδημίας δεν είναι μόνο όσες ανθρώπινες απώλειες καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ στα δελτία των 6, αλλά και οι χιλιάδες οικογένειες και επιχειρήσεις που τινάσσονται κατά την περίοδο των εορτών στον αέρα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία», προσθέτει.

Αντιδράσεις και από την ΟΕΒΕΜ

Οργισμένη είναι η αντίδραση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Με ανακοίνωσή της καλεί τους κυβερνητικούς βουλευτές Μαγνησίας να αναλάβουν ευθύνες προειδοποιώντας ότι «αύριο θα μας βρουν μπροστά τους».

Η ΟΕΒΕΜ ζητεί άμεσα πάγωμα των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών και άνοιγμα των επιχειρήσεων με κανόνες υγειονομικούς και μέτρα ασφαλείας.

Δηλώνει κάθετα αντίθετη με τη μέθοδο πώλησης «click away», τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία καταστημάτων με αυτό τον τρόπο.

«Οι μικρομεσαίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα για να προβάλλουν τα προϊόντα τους. Θα βγουν τα προϊόντα στον δρόμο; Ο κόσμος θα στέκεται σε μια ουρά πεζοδρομίου; Θα είναι ανθρώπινη αυτή η εικόνα;», διερωτάται μεταξύ άλλων και σημειώνει ότι την επομένη της πανδημίας οι μικρομεσαίοι θα έχουν αφανιστεί και η επιβίωση των οικογενειών τους θα είναι αβέβαιη.

Τελειωτικό χτύπημα

Για τελειωτικό χτύπημα του λιανεμπορίου κάνει λόγο από την πλευρά της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (Ο.ΕΜ.Ε.Θ), η οποία σημειώνει ότι η περίοδος των εορτών ήταν η τελευταία ευκαιρία για την όποια ανάκαμψη.

Η Ο.ΕΜ.Ε.Θ λέει ότι «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όχι μόνο διαψεύδουν τις προσδοκίες μας, αλλά θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση πολλών από μας».

Σημειώνει ότι οι αγορές με τη μέθοδο click away μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι τις μικρές, οι οποίες κι αν ακόμη διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι βέβαιο ότι θα καταγράψουν ελάχιστες ή και μηδενικές πωλήσεις.

Υπογραμμίζει ότι την περίοδο του lockdown οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι «μεγάλοι» και λέει ότι εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά στο λιανεμπόριο και τις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.