Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025 20:01
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει σήμερα το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών – Η διαδικασία, τα SOS και οι παγίδες

Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 600 ευρώ το μήνα – Τι θα βρείτε συμπληρωμένο και τι θα πρέπει να καταχωρίσετε – Οι ενισχύσεις ανά περίπτωση





Πρεμιέρα κάνει τη σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις όλων των δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού για την επιδότηση των δόσεων των δανείων που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία. Στην πλατφόρμα έχουν “φορτωθεί” τα δεδομένα για τους δανειολήπτες από τις τράπεζες, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ. Από σήμερα οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό να εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους κωδικούς του Taxisnet και να δηλώνουν ποια είναι η πρώτη τους κατοικία καθώς και τον αριθμό των προστατευόμενων μελών που κατοικούν σε αυτή. Σε συνεργασία με τις τράπεζες, θα πραγματοποιείται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να καθοριστεί αν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή ως το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου εντός του Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των δανειοληπτών και οι σχετικές πληρωμές να ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση κυμαίνεται από 300 ευρώ έως και 600 ευρώ ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν είναι «κόκκινο» ή αν έχει καταγγελθεί. Ανάλογα με το τι είναι το δάνειο, έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα κριτήρια όπως το οικογενειακό εισόδημα, το ύψος των καταθέσεων, η αξία της α΄ κατοικίας, η αξία της ακίνητης περιουσίας.

Ποιοι εντάσσονται

Το πρόγραμμα αφορά φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται σε κλάδους της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί από την κρίση.

Συγκεκριμένα ως επιλέξιμοι θα θεωρούνται οι εξής δανειολήπτες:

  • Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.
  • Φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Η ένταξη των δανειοληπτών (που επλήγησαν από τον κορωνοϊό) στο πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων θα γίνεται με κριτήρια “οικογένειας”. Ακόμα και ένα από τα μέλη της οικογένειας να είναι επιλέξιμο, τότε όλο το νοικοκυριό θα μπορεί να ενταχθεί στο λεγόμενο “πρόγραμμα-γέφυρα”. Φτάνει, δηλαδή, ο ένας από του δυο συζύγους ή κάποιο από τα εξαρτώμενα μέλη να είναι επιλέξιμος δανειολήπτης για να ρυθμιστούν όλα τα στεγαστικά δάνεια του νοικοκυριού.

Τα κριτήρια

Κριτήριο για την ένταξη των φυσικών προσώπων στο πρόγραμμα – γέφυρα θα είναι η μείωση του μηνιαίου εισοδήματος τους ως εξής:

10% για εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 1.000 ευρώ
20% για εισόδημα μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ και μικρότερο ή ίσο των 2.000 ευρώ
30% για εισόδημα μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ

Η μείωση του εισοδήματος θα προκύπτει από τη σύγκριση των μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουάριου 2020 με την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2020.

Κριτήριο για την ένταξη των επαγγελματιών στο πρόγραμμα – γέφυρα θα είναι η μείωση της εμπορικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα η μείωση του ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο μεταξύ β΄ τριμήνου 2019 και β΄ τριμήνου 2020.

H κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών θα γίνεται σε τρία επίπεδα:

α) δανειολήπτες με δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά (ως τέτοια θεωρούνται τα δάνεια που δεν έχουν καθυστέρηση 90 ημερών και άνω),
β) δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, τα οποία θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα και
γ) δάνεια καταγγελμένα. Για την κατηγοριοποίηση του δανείου θα λαμβάνεται υπόψιν η κατάσταση και ο χαρακτηρισμός του στις 29-02-2020.

Ειδικότερα:

Α) Για την πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, με δάνεια που εξυπηρετούνται, το πρόγραμμα – γέφυρα προβλέπει τα εξής:

– Αξία πρώτης κατοικίας 300.000 ευρώ
-Ποσό ανεξόφλητου δανείου 300.000 ευρώ
-Εισόδημα 24.000 – 57.000 ευρώ (αναλόγως των μελών της οικογένειας)
-Σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 40.000 ευρώ
-Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 600.000 ευρώ

Για την κατηγορία των δανειοληπτών με εξυπηρετούμενα δάνεια, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο. Το πλαφόν της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ.

Β) Για την δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών, με δάνεια μη εξυπηρετούμενα, το πρόγραμμα – γέφυρα προβλέπει τα εξής:

-Αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ
-Ποσό ανεξόφλητου δανείου 250.000 ευρώ
-Εισόδημα 17.000 – 45.000 ευρώ (αναλόγως των μελών της οικογένειας)
-Σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 25.000 ευρώ
-Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 500.000 ευρώ

Για την κατηγορία των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 500 ευρώ.

Γ) Τέλος, για την κατηγορία των δανειοληπτών με δάνεια σε μεγαλύτερη καθυστέρηση, τα οποία έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, το πρόγραμμα – γέφυρα προβλέπει τα εξής:

-Αξία πρώτης κατοικίας 200.000 ευρώ
-Ποσό ανεξόφλητου δανείου 130.000 ευρώ
-Εισόδημα 12.500 – 36.000 ευρώ (αναλόγως των μελών της οικογένειας)
-Σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 15.000 ευρώ
-Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 280.000 ευρώ

Για τα δάνεια αυτά η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης θα ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και θα μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Οι «παγίδες»

Όλοι οι δικαιούχοι θα υπογράψουν αίτηση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου η πλατφόρμα να αναζητήσει τυχόν κρυφή περιουσία ή εισοδήματα.

Παράλληλα, θα δεσμεύονται ότι θα εξυπηρετούν κανονικά το στεγαστικό τους δάνειο, για διάστημα από 6 έως 18 μήνες, μετά την ολοκλήρωση του εννεαμήνου της επιδότησης.

Όσοι διακόψουν την κανονική πληρωμή των δόσεων, μετά τη λήξη της επιδότησης και εντός 6-18 μηνών, θα κληθούν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 2% μηνιαίως. Το ποσό θα βεβαιωθεί ως έσοδο προς το Δημόσιο και θα επιδιωχθεί η είσπραξή του με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Όσοι λάβουν επιδότηση, αλλά διαπιστωθεί εκ των υστέρων από διασταυρώσεις ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε επειδή είχαν και άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που απέκρυψαν είτε επειδή δεν είχαν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα κληθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο όλο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 5%, από τον χρόνο καταβολή τους.