Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025 06:36
ΒόλοςΤοπικά

Ανθρακας ο θησαυρός… της Δράκειας – Mε άδεια χέρια αποχώρησαν από την «Ανεμούτσα» οι επίδοξοι χρυσοθήρες






Για δύο συνεχόμενες ημέρες και σε βάθος άνω των 10 μέτρων έψαχναν οι πέντε χρυσοθήρες που το προηγούμενο διάστημα, είχαν καταθέσει και λάβει έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου να πραγματοποιήσουν εργασίες ανασκαφής στην περιοχή της Δράκειας.

Ο μεγάλος θησαυρός που υπολογίζονταν, σύμφωνα με τους ίδιους, σε αξία πολλών εκατομμυρίων ευρώ είχε αναστατώσει τους κατοίκους της Δράκειας που τους τελευταίους μήνες ζούσαν στον παλμό μίας περιπέτειας αντίστοιχης με εκείνες του γνωστού ήρωα Ιντιάνα Τζόουνς.

Την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα παρουσία της Κτηματικής υπηρεσίας, ΔΟΥ, Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αστυνομίας και Δασαρχείου ξεκίνησαν οι επεμβάσεις στο σημείο, στη θέση «Ανεμούτσα» ανάμεσα σε Δράκεια και Κατηχώρι.

Με κάθε προσμονή κάτοικοι και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων περίμεναν να δουν τι θα δείξει τελικά η έρευνα των πέντε ατόμων, που είχαν πειστεί ότι στο σημείο υπήρχαν χρυσές λίρες και πλάκες χρυσού που χρονολογούνταν από την περιοχή της Αντίστασης, ή ακόμα και από τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δράκειας Νίκος Κάπελας ανέφερε ότι οι εργασίες για την ανεύρεση του θησαυρού ολοκληρώθηκαν, χωρίς όμως τα επιθυμητά ευρήματα.

«Ανθρακας ο θησαυρός. Για δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες και οι επεμβάσεις στη θέση της «Ανεμούτσας», αλλά μάταια δεν βρέθηκε τίποτα. Παρά το γεγονός ότι είχαν τη δυνατότητα να ψάξουν μέχρι και για 10 ημέρες, μήπως βρουν, αυτό για το οποίο κίνησαν τις διαδικασίες, ήταν σίγουροι ότι δεν θα έβρισκαν κάτι» επισημαίνει ο κ. Κάπελας.

Ο κ. Κάπελας έδωσε το παρών και τις δύο ημέρες, ωστόσο το αποτέλεσμα απογοήτευσε τους σύγχρονους «Ιντιάνα Τζόουνς» που φαίνονταν πεπεισμένοι για το τι είδους θησαυρός βρίσκεται θαμμένος εκεί.

Στις διαδικασίες ανασκαφής βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Βόλου Αργύρης Κοπάνας. «Ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Τρίτη οι εργασίες για την ανεύρεση του «θησαυρού», όπως είχαν ισχυριστεί κάποιοι, αλλά δεν διαπιστώθηκαν ευρήματα. Οι υπηρεσίες και το συνεργείο έσκαψαν για περίπου 10- 15 μέτρα βάθος, όπου βρήκαν μόνο βράχο και τίποτα άλλο» ανέφερε .

Υπενθυμίζεται οι εκσκαφές είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν σε μια τομή 20 μέτρων μήκος, 20 μέτρα πλάτος, 20 μέτρα βάθος και οι καταδείκτες, δηλαδή τα άτομα τα οποία αιτήθηκαν την άδεια για την ανεύρεση του δημόσιου θησαυρού, έχουν υποχρέωση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών σε διάστημα 10 ημερών, να αποκαταστήσουν το τοπίο στην προηγούμενη κατάσταση.

Οι εργασίες εκσκαφής έγιναν από μηχανικό εκσκαφέα σε έκταση ενός στρέμματος με συγκεκριμένες συντεταγμένες όπως είχαν αποτυπωθεί σε τοπογραφικό διάγραμμα του Οκτωβρίου 2022, το οποίο συνόδευε την αίτηση.

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που σύγχρονοι εξερευνητές και μελετητές διενεργούν μία τέτοια επιχείρηση, πιστεύοντας ότι θα βρουν κρυμμένο θησαυρό.

To κυνήγι κρυμμένου θησαυρού σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας κρατά πολλά χρόνια τώρα, από παρέες σύγχρονων χρυσοθήρων. Οι περισσότεροι το κάνουν κρυφά με δικά τους μηχανήματα και συσκευές εντοπισμού χρυσού.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ