Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 02:50
ΘεσσαλίαΛάρισα

Αντιδράσεις για την ίδρυση Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στη Λαμία – Να γίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας






Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας χαρακτηρίζει την απόφαση λάθος και ζητάει από την κυβέρνηση να ανακαλέσει, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, κα Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία κατέθεσε ήδη ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητάει συσπείρωση και συντονισμό όλων των τοπικών φορέων, επιστημόνων και πολιτικών για να ανακληθεί αυτή η «απόφαση’’ και να κατευθυνθούν τα απαραίτητα κονδύλια σε έναν φορέα που ‘’θα πιάσουν τόπο’’ –το ΠΓΝΛ.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης υπογραμμίζει πως «Η ίδρυση «Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας που διαθέτει έναν, μόλις, ογκολόγο», είναι μια ακόμα Ελληνική πρωτοτυπία».

Επίσης ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας καθηγητής κ. Γ. Βασιλόπουλος επισημαίνει ότι: «Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτεία προχωρά στην ίδρυση εκ του μηδενός, ενός Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου με μια προίκα 20 εκ. ευρώ, την ώρα που υπάρχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες και κλινικές».

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των βουλευτών Λάρισας, αλλά και όλης της Θεσσαλίας, του Δημάρχου Λάρισας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, των δημάρχων όλης της Θεσσαλίας, των υποψήφιων ευρωβουλευτών, των κομμάτων, της επιστημονικής κοινότητας και των φορέων της πόλης.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις για την ίδρυση Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Δ. Κουρέτας: «Λάθος το Ογκολογικό Κέντρο στη Λαμία»

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας καταλογίζει έλλειψη τεκμηρίωσης στην απόφαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας για την ανάπτυξη Ογκολογικού Κέντρου στη Λαμία και καλεί την κυβέρνηση να την ανακαλέσει.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Η περιφέρεια Θεσσαλίας «έτρεξε» το προηγούμενο τρίμηνο την διαδικασία της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης η οποία σκιαγραφεί τους τομείς δραστηριότητας στη Θεσσαλία και για τη δουλειά αυτή πήρε τα εύσημα προχθές στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος «Θεσσαλία 2021 – 2027» από την Κομισιόν.

Τη διαδικασία μπορεί κανείς να την βρει στο επίσημο site της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πεδίο έξυπνη εξειδίκευση. Σε αυτή τη μεθοδολογία συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και πολλοί φορείς υγείας από τον ιδιωτικό τομέα.

Από τη διαδικασία προέκυψε ότι η Λάρισα έχει μια μεγάλη εξειδίκευση στον ογκολογικό τομέα και είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε υποδομή για ένα μικρό και ευέλικτο ογκολογικό κέντρο από το ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Με έκπληξη διάβασα την απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτη να δημιουργήσει ογκολογικό κέντρο στη Λαμία. Η απόφαση αυτή δεν έχει τεκμηρίωση και πάσχει σε όλα τα επίπεδα. Καλώ τον υπουργό που ξέρω ότι λατρεύει την τεκμηρίωση να σταματήσει αυτή την απόφαση η οποία θίγει το κύρος της κυβέρνησης».

Ευ. Λιακούλη: «Γιατί δεν μιλάει κανείς για το Ογκολογικό που χάνει η Λάρισα; Ποιον φοβάστε;»

 

(φωτό: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 

Σε δήλωσή της η Λαρισαία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη, αναφέρει:

«Υποπτευόμασταν ότι η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, Λάρισα, τα τελευταία πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ έχει υποβαθμιστεί σε ρόλο «του παιδιού για τα νερά» στο κλειστό υπουργικό σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Μητσοτάκη.

Χωρίς να διαθέτει ούτε έναν… υφυπουργό, πόσο μάλλον υπουργό, σε σχέση με το Βόλο, τα Τρίκαλα ή και νοτιότερα, τη Λαμία, η Λάρισα συχνά – πυκνά «ρίχνεται» σε αποφάσεις που αφορούν τις αποζημιώσεις των αγροτών της, τις υποδομές της, το ίδιο της το μέλλον.

Ιδίως στο ζήτημα των αγροτικών αποζημιώσεων το βλέπουμε πολύ συχνά, όπως πριν από λίγο καιρό στις (μη) αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών και των καστανοπαραγωγών του δήμου Αγιάς, ιδίως σε σχέση με την ‘’σπουδή’’ που επέδειξε η κυβέρνηση στον όμορο ν. Μαγνησίας,

Αυτές τις ημέρες βλέπουμε, ωστόσο, ότι το «παιχνίδι ανοίγει», αφού πλέον προκρίνεται η δημιουργία Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου, με «ποναμά» 20 εκ. ευρώ, στη Λαμία σε ένα 2βάθμιο Νοσοκομείο …του ενός μόλις ογκολόγου, όταν το 3βάθμιο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας η πιο κομβική σε αυτόν τον τομέα νοσοκομειακή δομή ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, βολικά «ξεχνιέται» από τους ιθύνοντες.

Το «καμάρι της πόλης»’, ΠΓΝΛ προσφέρει υψηλού επιπέδου θεραπευτική αντιμετώπιση σε Αιματολογικά και Ογκολογικά περιστατικά, με τουλάχιστον 100-120 ασθενείς να λαμβάνουν καθημερινά θεραπεία, σε μονάδα 30 κλινών, χάρη στην αυτοθυσία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αντιμετωπίζοντας ωστόσο μεγάλα προβλήματα χώρων και εξοπλισμού.

Και όλα αυτά, δεν συνιστούν κάποια ‘’αντιπολιτευτική’’ άποψη, στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά καταγγέλλονται από το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Προσωπικά και στο πλαίσιο του θεσμικού μου ρόλου, μόλις το πληροφορήθηκα, κατέθεσα αμέσως ερώτηση στον υπουργό Υγείας, ρωτώντας τον ποιος είναι ο ‘’ευρύτερος σχεδιασμός’’ και η ‘’κεντρική στρατηγική’’ του, που οδήγησαν σε μια τέτοια παράλογη απόφαση.

Αλλά μια ερώτηση στη Βουλή είναι μόνο το ξεκίνημα.

Απαιτείται συσπείρωση και συντονισμός όλων των τοπικών φορέων, επιστημόνων και πολιτικών για να ανακληθεί αυτή η ‘’απόφαση’’ και να κατευθυνθούν τα απαραίτητα κονδύλια σε έναν φορέα που ‘’θα πιάσουν τόπο’’ –το ΠΓΝΛ- και δεν θα εξυπηρετούν μόνο ένα τοπικό ‘’ρουσφέτι’’, ενός ακόμη υπουργού της ΝΔ.

Και βέβαια κομβικό ρόλο σε όλη αυτήν τη διεκδίκηση έχουν και οι πολίτες του ν. Λάρισας, που σε μια μόλις εβδομάδα έχουν τη δυνατότητα να δείξουν δια της ψήφου τους στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, τι σημαίνει να θεωρείς ένα νομό 270.000 Ανθρώπων ‘’παιδί για τα νερά’’, ‘’παίζοντας’’ παράλληλα με τη δημόσια υγεία…

Καλώ όλους τους βουλευτές, την αυτοδιοίκηση, τους φορείς και την Πανεπιστημιακή κοινότητα να μιλήσουν δυνατά. Η σιωπή δεν γίνεται ανεκτή Είναι αδιαφορία – αν όχι συνενοχή σε μια μεγαλη απώλεια του νομού μας . Απώλεια άδικη, αντιεπιστημονική και αδικαιολόγητη. Ένα κανονικό ρουσφέτι!».

Κ. Γουργουλιάνης: Mια ακόμα Ελληνική πρωτοτυπία

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης αναφορικά με την ίδρυση Ογκολογικού Κέντρου στο νοσοκομείο Λαμίας αναφέρει:

«Η ίδρυση «Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας που διαθέτει έναν, μόλις, ογκολόγο», είναι μια ακόμα Ελληνική πρωτοτυπία.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών, απαιτεί τη συνεργασία σχεδόν όλων των ειδικοτήτων σε ένα υποστηρικτικό νοσοκομείο σε πλήρη ανάπτυξη.

Οι διακομιδές προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας από τη Λαμία είναι συχνές, ιδιαίτερα στους Πνευμονολογικούς ασθενείς όπου η αντίστοιχη κλινική υπολειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πόλη που απέχει λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα, αποδεικνύοντας την αδυναμία του συστήματος να προσφέρει κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού. Σε πολλές μελέτες οι γιατροί μας θα επέστρεφαν από το εξωτερικό εάν εξασφαλίζονταν κίνητρα όπως αξιοκρατία, αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας, πρόσβαση στη έρευνα και βέβαια οικονομική αναβάθμιση και όχι βέβαια η επιλογή της παράλληλης ταυτόχρονης απασχόλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η Στερεά Ελλάδα δικαιούται ένα Ογκολογικό Κέντρο, αφού προηγηθεί όμως άμεσα η αναβάθμιση του Νοσοκομείου που θα κληθεί να το υποστηρίξει.

Η ίδρυση Μονάδων Υγείας ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα του καρκίνου πρέπει να γίνεται με βάση τα πολλά διεθνή επιστημονικά δεδομένα και ελπίζω όχι με την ισχύ τοπικών παραγόντων».

Βασιλόπουλος: Η πολιτεία προχωρά στην ίδρυση εκ του μηδενός, ενός Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου με μια προίκα 20 εκ. ευρώ

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας καθηγητής κ. Γ. Βασιλόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, εξήγησε πως η Ογκολογία είναι μια τριτοβάθμια ειδικότητα που πλαισιώνεται και στηρίζεται και από άλλες ειδικότητες.

Eιδικότερα ο κ. Βασιλόπουλος επισημαίνει ότι: «Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτεία προχωρά στην ίδρυση εκ του μηδενός, ενός Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου με μια προίκα 20 εκ. ευρώ, την ώρα που υπάρχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες και κλινικές οι οποίες στην κυριολεξία ασφυκτιούν προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία (περισσότεροι από 100 καθημερινά), σε χώρους και συνθήκες ακατάλληλες».

(Πηγή: larissanet)