Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 10:48
ΒόλοςΤοπικά

Αντιδράσεις σχολικής κοινότητας και ΕΛΜΕ για τη διχοτόμηση του 1ου Γυμνασίου Βόλου






Την αντίδρασή τους στη διχοτόμηση του 1ου Γυμνασίου Βόλου, προκειμένου να ιδρυθεί το 11ο Γυμνάσιο Βόλου, εκφράζουν εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας, αλλά και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Σημειώνεται πως το 11ο Γυμνάσιο σχεδιάζεται να στεγαστεί στο Παγκύπριο Διδακτήριο, εκεί που στεγάζεται ήδη το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, με μια πιθανή ημερομηνία έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2026.
Η πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας που εστάλη στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και εκκρίθηκε, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Βέβαια τον τελικό λόγο έχει το υπουργείο Παιδείας για το τι θα πράξει τελικά.
Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης τόνισε πως «μετά τις εξελίξεις για την επικείμενη ίδρυση 11ου Γυμνασίου Βόλου το κλίμα στο σχολείο μοιάζει σαν «Μεγάλη Παρασκευή», καθώς η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, όπως το ξέραμε, ως το πιο ιστορικό, διχοτομείται. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές δεν κρύβουν την αντίθεσή τους. Είμαστε ένα σχολείο με 400 μαθητές που λειτουργεί ομαλά, χωρίς προβλήματα, με πολλές πρωτοποριακές εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις και με τη διχοτόμησή του κινδυνεύει με απαξίωση. Στο Γυμνάσιο λειτουργούν οι τάξεις μαθημάτων εδώ και 30 χρόνια, δηλαδή για την αίθουσα θρησκευτικών υπάρχει συγκεκριμένη αίθουσα και μόνο εκεί κάνουν μάθημα τα παιδιά. Με τη διχοτόμηση αυτές οι αίθουσες θα σταματήσουν να υπάρχουν. Επίσης υπάρχουν και ζητήματα με τους χώρους, καθώς το νέο γυμνάσιο θα χρειαστεί γραφεία για διευθυντή, υποδιευθυντή, γραφείο καθηγητών. Παράλληλα μπαίνουν και ζητήματα με τις οργανικές θέσεις κάποιων συναδέλφων που κινδυνεύουν να χαθούν. Ακόμη θα είμαστε ο μοναδικός αύλειος χώρος στη Μαγνησία, όπου θα αυλίζονται τρία σχολεία, το 1ο Γυμνάσιο, το 11ο Γυμνάσιο, αλλά και το 1ο ΓΕΛ Βόλου».
Ο κ. Καραφέρης υπογράμμισε πως «οι αντιδράσεις προέρχονται και από τους γονείς, αλλά και τους μαθητές που θέλουν να κινητοποιηθούν, αλλά η σύστασή μας είναι να προσηλωθούν στα μαθήματά τους».
Ο διευθυντής αναφέρθηκε και στα εργαστήρια που πρέπει να αλλάξουν χώρους, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν και στα δύο σχολεία, κάτι που θα απαιτήσει πόρους.
Όσον αφορά δε τον νόμο που προβλέπει ότι σε κάθε γυμνάσιο, πρέπει να υπάρχουν μέχρι εννιά τμήματα, ο ίδιος αναφέρει πως λειτουργούν αρκετά γυμνάσια με μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων.
Πάντως οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν πως αν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ήθελε να μη μεγαλώνει και άλλο το 1ο Γυμνάσιο βόλου, θα μπορούσε για τα επόμενα χρόνια να μειώσει τις μετεγγραφές μαθητών στο σχολείο, ώστε να ενισχυθούν και άλλα γειτονικά γυμνάσια.

Πηγή: ΘΕΣΣΑΛΙΑ