Οι αλλαγές ορισμένων ειδικοτήτων γιατρών, όπως πνευμονολόγων, φυσιάτρων, ενδοκρινολόγων, χειρουργών θώρακος, που συμπεριλαμβάνονταν στον οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου, χρόνια όμως τώρα παραμένουν ανενεργές, αφού όποτε προκηρύσσονταν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από γιατρούς, έχουν βρεθεί τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της κριτικής, που ασκούν τα συνδικαλιστικά όργανα γιατρών και εργαζομένων με φόντο την απόφαση για τροποποίηση του οργανισμού του Αχιλλοπούλειου.
Και αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι μέσω των τροποποιήσεων που αποφάσισε η διοίκηση του ΓΝΒ ανοίγει ο δρόμος για να λειτουργήσουν άμεσα νέα τμήματα που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, καθώς δημιουργείται Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Τμήμα Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων, Ειδική Μονάδα Παρηγορητικής Θεραπείας (ενταγμένη στο Αναισθησιολογικό Τμήμα), η οποία έχει δρομολογηθεί μετά τη δωρεά του μεγάλου ευεργέτη της πόλης Χαράλαμπου Τσιμά, ο οποίος έχει ανακοινώσει τη χρηματοδότηση του έργου με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως η τροποποίηση του οργανισμού ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε μεταξύ του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, του διοικητή Ι. Ντόκου, καθώς επίσης των εκπροσώπων του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, όταν ο υφυπουργός επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βόλου στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο κ. Κοντοζαμάνης τότε ζήτησε μόλις ετοιμαστεί η νέα πρόταση και αφού περάσει πρώτα από την 5η ΥΠΕ, να αποσταλεί ακολούθως προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.
Η πρόταση της διοίκησης εγκρίθηκε από την 5η ΥΠΕ και έχει σταλεί προς έγκριση στο υπουργείου Υγείας, ωστόσο συγκεντρώνει αντιδράσεις από γιατρούς και εργαζόμενους, που επισημαίνουν πως υποβαθμίζεται ο ρόλος νευραλγικών τμημάτων και απαλείφονται ειδικότητες, που είναι απαραίτητες στο Νοσοκομείο.
Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών και το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων εκτιμούν ότι εν μέσω πανδημίας θα έπρεπε οι τροποποιήσεις να προσθέτουν θέσεις παθολόγων, πνευμονολόγων, παιδιάτρων και αναισθησιολόγων. Επιπροσθέτως υποστηρίζουν ότι διακυβεύεται η ίδρυση νευραλγικών τμημάτων, όπως η Ογκολογική Κλινική και το Τμήμα Ακτινοθεραπείας, ενώ για το θέμα τις τελευταίες μέρες κατατέθηκαν ερωτήσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Καλά πληροφορημένες πηγές ωστόσο λένε πως όχι μόνο δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, αλλά άμεσα θα υποβληθεί αίτημα για το Τμήμα Ακτινοθεραπειών το οποίο θα περιλαμβάνει δύο θέσεις ακτινοφυσικών που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσει.
Διαμαρτυρία στην 5η ΥΠΕ
Το περιερχόμενο των αλλαγών έθιξαν χθες στον υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ Ηλία Τσαούση, εκ μέρους της ΕΙΝΚΥΜ ο Νίκος Χαυτούρας και εκ μέρους των εργαζομένων ο πρόεδρος του Συλλόγου Ντίνος Μηνδρινός, στο πλαίσιο πανθεσσαλικής κινητοποίησης για το ΕΣΥ.
«Δεν είναι δυνατόν να επιμένουμε μόνοι για τη δημιουργία Μονάδας Παρηγορητικής όταν το Νοσοκομείο χρειάζεται πνευμονολόγους και παθολόγους εν μέσω πανδημίας», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Χαυτούρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΜ, άποψη την οποία συμμερίζεται επίσης ο πρόεδρος του οργάνου Παύλος Μαλινδρέτος ο οποίος σε δηλώσεις του χθες σε τοπικά τηλεοπτικά μέσα επίσης εξέφρασε τις ενστάσεις του.
Επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί και από το Επιστημονικό Συμβούλιο, παρότι συμμετείχε στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης.
Πάντως ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Ηλίας Καραμέτος, ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σημείωσε πως όλες οι ειδικότητες είναι σημαντικές, εξήγησε όμως ότι δεν πρέπει να ανάγονται όλα στον κορονοϊό, υπό τη έννοια ότι «τη νόσο μπορεί να την αντιμετωπίσει εξίσου αποτελεσματικά ένας παθολόγος ή ένας λοιμωξιολόγος, αφού τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι τα ίδια σ’ όλα τα νοσοκομεία και τα ακολουθούν απαρέγκλιτα όλοι οι γιατροί».