Ιδιαίτερα υψηλή είναι φέτος η ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση οι συνταγογραφήσεις γιατρών να γίνονται αποκλειστικά για άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Από τις 28 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η συνταγογράφηση, έως και σήμερα έχουν ήδη εκδοθεί περίπου 2.100.000 σχετικές ηλεκτρονικές συνταγές για το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ έχουν εκτελεστεί 1.500.000 εμβολιασμοί. Όπως είχε γνωστοποιήσει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, φέτος στην Ελλάδα θα διατεθούν περίπου 4.200.000 δόσεις του εμβολίου για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα. Σχετική εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό με χρήσιμες οδηγίες είχε εκδώσει προ ημερών το αρμόδιο υπουργείο.
Εκκληση από τον πρόεδρο του ΠΦΣ για το αντιγριπικό εμβόλιο
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο iefimerida.gr δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το εάν επαρκούν οι δόσεις του εμβολίου (ήδη αυξημένες σε σχέση με άλλες χώρες με το ίδιο πληθυσμιακό μέγεθος), αφού από τα στοιχεία προκύπτει ότι γίνονται συνταγογραφήσεις σε άτομα που δεν έχουν ανάγκη το εμβόλιο.
«Αυτή είναι μια ιδιαίτερη χρονιά αν σκεφτούμε ότι σαν στόχο έχουμε να εμβολιάσουμε, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 75% των ατόμων που έχουν ανάγκη το αντιγριπικό εμβόλιο. Εάν θα φτάσουν τα εμβόλια, αυτό εξαρτάται από τον συνταγογράφο γιατρό ο οποίος δεν θα πρέπει να συνταγογραφεί σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Εάν τηρηθεί αυτό, τότε τα εμβόλια επαρκούν», σημείωσε ο κ. Βαλτάς.
Μολαταύτα, όπως είπε, «τα στοιχεία δείχνουν δυστυχώς ότι το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται από γιατρούς και σε άτομα που δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα», ενώ παρέθεσε ένα παράδειγμα που αποτελεί αιτία άτομα με προβλήματα υγείας να χάσουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.
«Υπήρξε περίπτωση που ο γιατρός ως αιτιολογία ανέφερε ότι το άτομο που θα εμβολιαστεί είναι άνω των 6ο ετών, ωστόσο στο ΑΜΚΑ του αναφέρεται ότι είναι γεννημένο το 1969. Αυτό είναι κάτι που το σύστημα δεν μπορεί να διασταυρώσει και έτσι στερούνται το αντιγριπικό εμβόλιο άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη», εξήγησε ο κ. Βαλτάς.
«Υπευθυνότητα και σοβαρότητα για το αντιγριπικό εμβόλιο»
«Δεν είναι αυτή λογική. Εάν όλοι θέλουν να εμβολιαστούν δεν θα φτάσουν τα εμβόλια. Θα πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους προκειμένου να εμβολιαστούν αυτοί που το έχουν ανάγκη και να μην τους στερούμε το δικαίωμα», κατέληξε στο μήνυμα που έστειλε μέσω του iefimerida.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Πότε πρέπει να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.
Αντιγριπικό εμβόλιο σε βρέφη και παιδιά
Βρέφη και παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών. Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων ( FDA, ΕΜΑ κ.α.).
Ποιοι πρέπει να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:
- Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- ‘Αστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Πηγή: iefimerida.gr