Ευρεία καμπάνια για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες- Ενεργοποιείται πλέον όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός και εκχωρείται για πρώτη φορά καθοριστικός ρόλος στην Αστυνομία
Ενεργοποιώντας πλέον όλον τον ελεγκτικό μηχανισμό, όπως τροχαία, δημοτική αστυνομία, λιμενικό, Περιφέρειες, Επιθεωρητές Υγείας, αλλα και εντάσσοντας σε αυτόν με καθοριστικό ρόλο την Ελληνική Αστυνομία η οποια σημερα έχει ρόλο επικουρικό, εάν και εφόσον κληθεί και εάν και εφόσον μπορει να συνδράμει, το υπουργείο Υγείας είναι πεπεισμένο αλλα και αποφασισμένο να διώξει τα… σύννεφα καπνού από τη χώρα.
Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο έχει μεγάλη ευαισθησία ο Πρωθυπουργός (έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα) και αυτό αποτυπώνεται για μια ακόμη φορά, με τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.
Ο πρωθυπουργός διατηρώντας υψηλά στην ατζέντα και στις προτεραιότητες του το μείζον αυτο ζήτημα δημόσιας υγείας ζήτησε να ενημερωθεί για τις κινήσεις που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλα και για τα πρακτικά θεματα που ανακύπτουν σε ό,τι αφορά τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος την οποία ο πρωθυπουργός ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα. Πόσο μάλλον όταν οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια. Δηλαδή τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες.
Παράλληλα αποφασίστηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.
Η αντικαπνιστική νομοθεσία – οι βάσεις της οποίας τέθηκαν το 2009 επι υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου- επί υπουργίας Ανδρέα Ξανθού έγινε πολύ αυστηρή αλλά παρέμεινε στα χαρτιά.
Την ίδια ώρα βεβαίως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης είχε κατακτήσει επάξια τον τίτλο του πιο… θεριακλή ενοίκου της Αριστοτέλους.
Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, εκτός από την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, παροχής υπηρεσιών Υγείας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των ταξί, είχε επεκτείνει την απαγόρευση και στα αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, με επιβάτες ανηλίκους κάτω των 12 ετών.
Στην πράξη βεβαίως ουδέποτε εφαρμόστηκε η νομοθεσία – έλεγχοι, διαπίστωση παραβάσεων, πρόστιμα κλπ.
Αυτόν το… χαμένο χρόνο προκλητικής απαξίωσης του αυστηρού νόμου στοχεύει να κερδίσει τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πλέον ομως έχει συμμάχους αφού τόσο η κοινωνία όσο και οι καταστηματάρχες έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στο κάπνισμα.– είναι ενδεικτικό πως αυξάνονται συνεχώς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα οποία δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, με απόφαση του ιδιοκτήτη.
Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος, και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι είναι εθνικός στόχος η μείωσή του (έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος). Μάλιστα, το 83,8% χαρακτηρίζει πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου και το 76,1% δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.