Αντιπρόεδρος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης η Γερμανίδα επικεφαλής της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με το γράφημα που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπρόεδρου με αντικείμενο την προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.
Όπως εξήγησε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση το χαρτοφυλάκιό του θα καλύπτει τα θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας, απασχόλησης και εκπαίδευσης.
«Είμαι έτοιμος για σκληρή εργασία και περιμένω τη συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να “μεταφράσουμε” τις πολιτικές μας προτεραιότητες σε αληθινά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους» γράφει ο κ. Σχοινάς.
Η Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει οκτώ θέσεις αντιπροέδρων ενώ η Επιτροπή του απερχόμενου προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε έξι.
Από τις θέσεις των Επιτρόπων και των Αντιπροέδρων, εκτός της αναβάθμισης της Ελλάδας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Γαλλίας, καθώς η κυρία Σιλβί Γκουλάρ μετατρέπεται σε «υπέρ – Επίτροπο» αναλαμβάνοντας τα δύο χαρτοφυλάκια που επιθυμούσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ήτοι και αυτό της Βιομηχανίας αλλά και το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο Άμυνας και Διαστημική πολιτικής.
Αναβαθμισμένο ρόλο έχει και η Ιταλία καθώς μετά το εσωτερικό πολιτικό χάος στη γείτονα χώρα, ο Πάολο Τζεντιλόνι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας.
Η ανάθεση του χαρτοφυλακίου για το Εμπόριο στον Ιρλανδό Φιλ Χόγκαν ήταν σχεδόν αναμενόμενη εξέλιξη λόγω των περίπλοκων ζητημάτων που θα επιφέρει στο εμπόριο η αναμενόμενη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
Ωστόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατάφερε να επιτύχει την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών καθώς η νέα Κομισιόν έχει δεκατρείς γυναίκες και δεκατέσσερις άνδρες, σε αντίθεση με αυτήν του κ. Γιούνκερ που είχε δεκαεννέα άνδρες και μόλις εννέα γυναίκες.
Οι περισσότεροι Επίτροποι στην Κομισιόν φον ντερ Λάιεν προέρχονται από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (δέκα) και ακολουθούν οι προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (εννέα). Στην Επιτροπή Γιούνκερ οι Επίτροποι του ΕΛΚ ήταν δεκατέσσερις και οκτώ προέρχονταν από τους Σοσιαλδημοκράτες.
Όπως τόνισε η κυρία Φον ντερ Λάιεν η επιλογή των χαρτοφυλακίων έγινε καθώς επιθυμεί μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα λειτουργεί αποφασιστικά και θα παρέχει απαντήσεις. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχώρησε μάλιστα στη δημιουργία χαρτοφυλάκίου για την Άμυνα και της Διαστημική πολιτκή για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του σε ολόκληρο το Κολέγιο των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πριν από αυτήν τη διαδικασία θα προηγηθούν ακροάσεις όλων των Επιτρόπων στις σχετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ και μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει την έγκρισή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διορίζει επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της ΣΕΕ.
Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Γερμανία (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) – Πρόεδρος
Φρανς Τίμερμανς: Ολλανδία (Σοσιαλδημοκράτες) – Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική ( ευρωπαϊκό, πράσινο deal)
Μαργκρέτε Βεστάιερ: Δανία (Φιλελεύθεροι) – Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή πολιτική
Βάλντις Ντομπρόβσκις: Λετονία (ΕΛΚ) – Αντιπρόεδρος για την Οικονομία
Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους: Λιθουανία (Ανεξάρτητος/υποστηριζόμενος από τους Πράσινους) – Περιβάλλον και ωκεανοί
Γιούτα Ουρπιλάινεν: Φινλανδία (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) – Διεθνής συνεργασία
Σιλβί Γκουλάρ: Γαλλία (Φιλελεύθεροι) – Βιομηχανία και υπεύθυνη Άμυνας και Διαστημικής πολιτικής
Ντιντιέ Ρέιντερς: Βέλγιο (Φιλελεύθεροι) – Δικαιοσύνης και κράτος Δικαίου
Βέρα Γιούροβα: Τσεχία (Φιλελεύθεροι) – Διαφάνεια
Ντουμπράβκα Σουίτσα: Κροατία (ΕΛΚ) – Δημοκρατία και δημογραφική πολιτική
Μαργαρίτης Σχοινάς: Αντιπρόεδρος/ Υπεύθυνος για τη διατήρηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής
Πάολο Τζεντιλόνι: Ιταλία (Σοσιαλδημοκράτες) – Οικονομία
Ζοζέπ Μπορέλ: Ισπανία (Σοσιαλδημοκράτες) – Αντιπρόεδρος/ Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής
Μάρος Σέφτσοβιτς: Σλοβακία (Σοσιαλδημοκράτες) – Αντιπρόεδρος/ Συνεργασία των εσωτερικών οργάνων
Μαρίγια Γκάμπριελ: Βουλγαρία (ΕΛΚ) – Καινοτομία και Νεότητας
Στέλλα Κυριακίδη: Κύπρος (ΕΛΚ) – Υγεία
Κάντρι Σίμσον: Εσθονία (Φιλελεύθεροι) -Ενέργεια
Λάζλο Τροτσάνι: Ουγγαρία (ΕΛΚ) – Περιφερειακή πολιτικής και διερεύνησης
Φιλ Χόγκαν: Ιρλανδία (ΕΛΚ) – Εμπόριο
Νικολά Σμιτ: Λουξεμβούργο (Σοσιαλδημοκράτες) – Απασχόλησης
Ελένα Νταλί: Μάλτα (Σοσιαλδημοκράτες) – Ισότητας
Γιάνους Βοιτσεχόφσκι: Πολωνία (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) – Γεωργία
Ελίζα Φερέιρα: Πορτογαλία (Σοσιαλδημοκράτες) – Συνοχής και μεταρρυθμίσεις
Ροβάνα Πλάμπ: Ρουμανία (Σοσιαλδημοκράτες) – Μεταφορών
Γιάνες Λενάρτσιτς: Σλοβενία (Ανεξάρτητος) – Διαχείρισης κρίσεων
Ίλβα Γιόχανσον: Σουηδία (Σοσιαλδημοκράτες) – Εσωτερικών υποθέσεων
Πηγή: protothema.gr