Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 13:44
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιστροφή της απόφασης Ερντογάν για Βαρώσια θα ζητήσει ο ΟΗΕ – Η βρετανική «παραφωνία»

A woman takes a selfie inside an area fenced off by the Turkish military since 1974 in the abandoned coastal area of Varosha, a suburb of the town of Famagusta in Turkish-controlled northern Cyprus, October 8, 2020. REUTERS/Harun Ucar NO RESALES. NO ARCHIVES.





Ξεκάθαρο κάλεσμα προς την Τουρκία και το ψευδοκράτος να αντιστρέψουν την απόφαση για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί, θα ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στον απόηχο της προκλητικής φιέστας Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την Washington Post που επικαλείται γνώση του προσχεδίου και των διαμειβόμενων στην κλειστή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο ΟΗΕ θα επαναλάβει «ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του».

Στο ψήφισμα, θα εκφραστεί η «βαθιά ανησυχία» του οργανισμού για τις εξαγγελίες Ερντογάν και Τατάρ περί ανοίγματος του 3,5% της περίκλειστης περιοχής

Θα υπογραμμίζεται η σημασία της εφαρμογής ψηφισμάτων του συμβουλίου «συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ».

Το προσχέδιο θα επαναβεβαιώνει τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για: «μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, και βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η έγκρισή του ψηφίσματος αναμένεται εντός της ημέρας.

«Έβαλαν πλάτη» ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία για Βαρώσια

Η βάση της συζήτησης και της θέσης που εξετάζει να υιοθετήσει με δημόσια δήλωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας φαίνεται ότι θα στηρίζεται στον καμβά της βρετανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, τα περισσότερα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εξέφρασαν τη ρητή ανησυχία τους για την κατάσταση στα Βαρώσια, με ιδιαίτερα έντονες παρεμβάσεις από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία. Παράλληλα, τα περισσότερα μέλη εξέφρασαν υποστήριξη στη βάση λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα Ψηφίσματα, με ιδιαίτερα θερμή τη Ρωσία.

Πάντως, όπως ενημέρωσε η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για διαπραγματεύσεις όσον αφορά στο Κυπριακό, ενώ δεν παρουσίασε τι σκέφτεται επ’ αυτού η Γραμματεία.

Μέλος του Σ.Α. υποστήριξε ότι και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ φέρεται να δήλωσε στην ενημέρωση του σώματος ότι χρειάζεται να βλέπουμε τα ψηφίσματα του Σ.Α. με ευρύτερη οπτική, αλλιώς είναι περιοριστικά.

Η βρετανική παραφωνία και το παρασκήνιο

Παρ’ όλα αυτά, «νερά» με τη στάση της έκανε η Βρετανία, η οποία είναι και αυτή που θα συντάξει το ψήφισμα.

Όλα τα μόνιμα μέλη αντέδρασαν σε νέα ορολογία που συμπεριέλαβε στο τέταρτο άρθρο του προοιμίου του σχεδίου ψηφίσματος η Βρετανία, σε σχέση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (στο διατακτικό δεν υπήρξε αλλαγή).

Παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων 4 μονίμων μελών, αντί να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο «5», η Βρετανία έστειλε το σχέδιο ψηφίσματος σε όλα τα μέλη και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις.

Η πλειοψηφία των μελών ζήτησε εντονότερο λεκτικό για το σχέδιο προεδρικής δήλωσης το οποίο τους μοίρασε η Βρετανία, η οποία σύμφωνα με κάποια μέλη, επιχείρησε να αιφνιδιάσει το Σ.Α. πιέζοντας να εγκριθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης το κείμενο, αντί να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις.

Τελικά δόθηκε διορία στα μέλη να στείλουν τροποποιήσεις μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, η οποία εξέπνευσε χωρίς η Βρετανία να στείλει νέο προσχέδιο.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αναμενόταν να σταλεί νέο κείμενο, το βράδυ της Τετάρτης ή το πρωί της Πέμπτης, με νέα προθεσμία στα μέλη για να στείλουν τις παρατηρήσεις τους.

Διαρκής υποστήριξη από ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νέντ Πράις, επανέλαβε, την έκκληση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντόνι Μπλίνκεν, να αντιστρέψουν την απόφαση για τα Βαρώσια.

Ο κ. Μπλίνκεν μάλιστα στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον κρίνει ως απαράδεκτες, μονομερείς και ασύμβατες με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τις εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για τα Βαρώσια και πως οι ΗΠΑ ζητούν την αντιστροφή των δεδομένων που δημιουργήθηκαν στην περίκλειστη πόλη από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της χώρας του ως προς την ανάγκη επανέναρξης διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.