Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, κοινοποιώντας την αντίστοιχα στον Γεν. Γραμματέα Οικ. Πολιτικής και στους τοπικούς Βουλευτές απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, ζητώντας την απαλλαγή καταβολής ενοικίων για μήνα Ιούνιο και μέτρα στήριξης για τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται ως εξής:
“Κύριοι, Όπως γνωρίζετε παρά το «άνοιγμα» του λιανεμπορίου χιλιάδες έμποροι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και επιβαρυμένοι με υποχρεώσεις από την μη λειτουργία της αγορά. Οι χαμηλοί καθημερινοί τζίροι προκαλούν αγωνία για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας. Η εμπορική αγορά δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της, γι’ αυτό χρειάζεται πολύς χρόνος και στήριξη με «εργαλεία» ανάπτυξης, ώστε να βελτιωθεί σταδιακά η κατάσταση της πολύμηνης υπολειτουργίας των επιχειρήσεων.
Οφείλουμε να σας τονίσουμε την αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων, ώστε να επιβιώσουν στην δύσκολη μετά Covid-19 εποχή. Ένα σημαντικό μέτρο στήριξης αποτελεί η απαλλαγή καταβολής ενοικίων όσων επιχειρήσεων στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα. Είναι απαραίτητο να παραμείνει το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων με παράλληλη επιδότηση των ιδιοκτητών, ώστε να λάβουν το γρηγορότερο δυνατό το σύνολο των μισθωμάτων που τους αναλογούν και να μπορέσουν να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις τους.
Ας μη ξεχνάμε ότι το λιανεμπόριο μέχρι και την 15η Μαΐου λειτουργούσε με σοβαρά περιοριστικά μέτρα (click away και click inside), τα οποία ήταν αποτρεπτικά για την υψηλή επισκεψιμότητα σε καταστήματα και την αγοραστική δυναμική. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν δομηθεί να λειτουργούν με περιορισμούς ως προς την εξυπηρέτηση και την κατανάλωση, αποτέλεσμα που διαφαίνεται από την ύφεση της καταναλωτικής κίνησης.
Αιτούμαστε λοιπόν και για το μήνα του Ιουνίου, οι πληγείσες εμπορικές επιχειρήσεις να μην υποχρεούνται την καταβολή ενοικίων, έως ότου η αγορά να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της. Θα θέλαμε να λάβετε σοβαρά υπόψη ότι είναι απαραίτητο να λειτουργήσουμε έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες και μέτρα επιδοτήσεων, ώστε να αποφευχθούν πολλά λουκέτα καταστημάτων και οδηγηθούν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην ανεργία.”