Τρίτη, Ιανουάριος 14, 2025 23:55
ΜαγνησίαΤοπικά

Απάντηση του Μάκη Βορίδη στη Ζέττα Μακρή για τα μέτρα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων λόγω κορωνοϊού






Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Άκρως υποδειγματική, ως προς την κοινοβουλευτική της αρτιότητα, μπορεί να χαρακτηρισθεί η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη στην από 8-04-2020 αναφορά της προέδρου της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή για τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στην εκτενή και ενδελεχή ενδεκασέλιδη απάντησή του, ο Υπουργός κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα, από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και μετά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε μία δέσμη διακριτών, αλλά, απόλυτα, συμπληρωματικών μέτρων τόσο σε επίπεδο προτάσεων προς την ΕΕ για την τροποποίηση των Κανονισμών της ΕΕ της υφιστάμενης και της νέας προγραμματικής περιόδου όσο και ως προς την τροποποίηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου εφαρμογής του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) από τους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης του ΠΑΑ
Ακόμη, στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης των επενδύσεων, έχει ήδη συσταθεί το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο έχει ήδη διατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνολικό ποσό ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Η διαχείριση του Ταμείου έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και με την πλήρη ενεργοποίηση του, η οποία προβλέπεται εντός του Ιουνίου, αναμένεται να κατευθυνθούν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις ποσά συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων. Επιπρόσθετα, με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου προχωρά στην ένταξη 25 νέων πράξεων, συνολικού ποσού 28.312.000 €, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, και ειδικότερα στη δράση 4.2.1 που αφορά στη «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν γεωργικό» του υπομέτρου 4.2, με δικαιούχους πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Κατόπιν αυτού, ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων της δράσης 4.2.1 ανέρχεται σε 376.242.000 €.

Παράλληλα στο τέλος Μαρτίου, το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διέθεσε στο ΥΠΑΑΤ ποσό ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα. Το συγκεκριμένο ποσό συνιστά το πρώτο εργαλείο το οποίο θα αξιοποιηθεί στοχευμένα για την ενίσχυση των κλάδων που πλήττονται από τη νόσο του κορωνοϊού.
Εκτός των διαφόρων ενισχύσεων στο πλαίσιο του ΠΑΑ, στις 11.5.2020 υπεγράφη από τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετική απόφαση για τον καθορισμό ύψους ενίσχυσης της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της κτηνοτροφίας, η οποία καθορίζεται για το Μέτρο 1 (βοοειδή) στα 240,52 ευρώ ανά ΜΜΖ και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 47,70 ευρώ ανά ζώο.
Συμπληρωματικά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 6/5/2020 διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΑΑΤ εργάζεται μεθοδικά για τη χορήγηση αποζημιώσεων λόγω κορωνοϊού και στους αιγοπροβατοτρόφους, επαναλαμβάνοντας ότι όσοι κλάδοι πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα ενισχυθούν δίκαια και όπως πρέπει. Επιπλέον τόνισε ότι, έχει προχωρήσει η συζήτηση, είναι ώριμη και σύντομα θα ανακοινωθεί το ακριβές ποσό και η μεθοδολογία με την οποία πρόκειται να ενισχυθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι. Συμπλήρωσε ότι έχει γίνει η προπαρασκευαστική δουλειά με τρόπο οργανωμένο και μεθοδικό, ώστε να μην χαθεί το δικαίωμα της ενίσχυσης που έχουν, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα γίνει και με τους χοιροτρόφους.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με τις αρμόδιες κάθετες υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς του διαβουλεύονται με τους θεσμικούς εκπροσώπους των κλάδων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να τεκμηριωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επιλεξιμότητα στήριξής τους στο πλαίσιο του νέου Μέτρου (τεκμηρίωση της ζημίας που έχει υποστεί ο κλάδος και καθορισμός του ύψους του κατ΄ αποκοπή ποσού ενίσχυσης). Επίσης, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ επεξεργάζεται τις θεσμικές και τεχνικές παραμέτρους ενεργοποίησης και εφαρμογής του συγκεκριμένου Μέτρου. Όπως επισημαίνει ο Υπουργός, το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να εργάζεται μεθοδικά και αποτελεσματικά σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτύχει την καθολική στήριξη όλων όσοι πλήττονται από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τέλος, σημειώνεται ότι βασικός προσανατολισμός του ΥΠΑΑΤ παραμένει η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας και η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της πατρίδας μας, ενώ, προτεραιότητα του Υπουργείου αποτελεί η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και η περιφρούρηση της διατροφικής ασφάλειας