Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 19:48
ΘεσσαλίαΤρίκαλα

Απατεώνες «σήκωσαν» 45.000 ευρώ από λογαριασμό Τρικαλινού






Σε απόγνωση βρέθηκε Τρικαλινός επαγγελματίας όταν αντιλήφθηκε πως απατεώνες του άδειασαν τον τραπεζικό λογαριασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του TV10.gr θύμα απάτης έπεσε Τρικαλινός επαγγελματίας από χωριό της Φαρκαδόνας, όταν απατεώνες κατάφεραν να εισέλθουν στον τραπεζικό του λογαριασμό μέσω διαδικτύου και μέσα από δύο συναλλαγές «άρπαξαν» μεγάλο χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.

Ο άτυχος επαγγελματίας, μόλις αντιλήφτηκε την απάτη, σοκαρισμένος, δεν πίστευε στα μάτια του τι του συνέβη. Πάντως, κατά το παρελθόν δεκάδες Τρικαλινοί έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης και όχι μόνο, όπου επιτήδειοι με ταχυδακτυλουργικούς τρόπους καταφέρνουν να κλέβουν τις οικονομίες των ανυποψίαστων θυμάτων εν ριπή οφθαλμού.
Τα θύματα καταγγέλλουν τις απάτες στην Αστυνομία, με τους αστυνομικούς να ακολουθούν τα «ηλεκτρονικά ίχνη» των δραστών και σε πολλές περιπτώσεις να εντοπίζονται.

Υπάρχουν όμως και απάτες που δεν εξιχνιάζονται ποτέ, καθώς όπως προαναφέρθηκε οι επιτήδειοι βρίσκουν διάφορα τεχνάσματα και τρόπους για να δρουν και φροντίζουν να μην αφήνουν ίχνη.
Για τον λόγο αυτό η Αστυνομία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και εφιστά την προσοχή των πολιτών, παρέχοντας παράλληλα κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Χρήσιμες οδηγίες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια Αρχή ενημερώνει τους πολίτες:
Να μην ανοίγουν συνδέσμους ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία αποστέλλονται μέσω εφαρμογών χωρίς την προηγούμενη εξακρίβωση του αποστολέα.
Να ασφαλίζουν με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων τους λογαριασμούς τους, ώστε και σε περίπτωση που εισάγουν τα στοιχεία εισόδου σε παραπλανητικές ιστοσελίδες (Phishing pages) να μην καταστεί δυνατή η είσοδος στους λογαριασμούς τους Να αποσυνδέονται από τους λογαριασμούς κάθε φορά μετά τη περιήγησή τους.

Σε περίπτωση παραβίασης λογαριασμού και ανάκτησης αυτού, να ειδοποιούνται άμεσα οι επαφές του θύματος για το περιστατικό για τη μη αποστολή των χρημάτων με οποιοδήποτε τρόπο.
Σε περίπτωση αποστολής χρημάτων, να επικοινωνούν άμεσα με την τράπεζα προκειμένου να ακυρωθεί η εντολή της αποστολής των χρημάτων Σε περίπτωση αποστολής των στοιχείων πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας να επικοινωνούν άμεσα με το τραπεζικό ίδρυμα, προκειμένου να ακυρωθεί η κάρτα και να αμφισβητηθεί κάθε συναλλαγή με αυτήν.

Σε περίπτωση γνωστοποίησης στοιχείων εισόδου σε λογαριασμό ηλεκτρονικού πορτοφολιού, να αλλάξουν άμεσα κωδικό πρόσβασης και να βεβαιωθούν αν έγινε συναλλαγή με αυτόν.
Σε θετική περίπτωση να ζητήσουν από το τμήμα υποστήριξης της εκάστοτε εταιρείας την ακύρωση των συναλλαγών και να απευθυνθούν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθούν ότι έπεσαν θύμα απάτης.

 

 

 

Πηγή: tv10.gr