Δεν έχουν τέλος οι μέθοδοι, που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την αφέλεια πολιτών, που νομίζουν ότι μπορεί να γίνουν Κροίσοι σε μία μέρα χωρίς να κουραστούν. Ετσι προφανώς σκέφτηκαν και αρκετοί Βολιώτες, για δεκάδες μιλούν ασφαλείς πληροφορίες, οι οποίοι έπεσαν θύματα διαδικτυακής πυραμίδας με έδρα τη Σιγκαπούρη, που λειτουργούσε μέσω των social media, σύμφωνα με την οποία οι χρήστες, που θα έκαναν likes σε διάφορες αναρτήσεις, θα πληρώνονταν.
Συμπολίτες φέρεται να «επένδυσαν» βάζοντας από 700 έως και 5.000 ευρώ. Ομως, μάταια περίμεναν να πληρωθούν, επειδή έκαναν likes. Οταν επιχείρησαν να ζητήσουν εξηγήσεις, στέλνοντας μηνύματα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για απάτη. Η εταιρεία πλέον δεν υφίσταται…
Τους έλουσε «κρύος ιδρώτας». Είχαν την αφέλεια να πιστεύουν ότι καταθέτοντας 1.000 και 2.000 ευρώ μπορεί να εξασφαλίσουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ από τον καναπέ του σπιτιού τους.
Αναφορές για τη συγκεκριμένη κομπίνα έχουν γίνει στην Εισαγγελία Βόλου. Δικαστικές πηγές λένε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι καταγγελίες πολιτών, που έπεσαν θύματα αντίστοιχων κομπίνων με κρυπτονομίσματα. Η άκρη του νήματος είναι δύσκολο πάντως να βρεθεί σε ανάλογες περιπτώσεις, καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα και οι «εγκέφαλοι» βρίσκονται σε χώρα του εξωτερικού, από όπου «ψαρεύουν» τα θύματά τους.
Με όχημα… τα social media
Η προαναφερόμενη κομπίνα στήθηκε πάντως μέσω των social media. Τους τελευταίους μήνες οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το YouTube, το Instagram και το TikTok, είχαν κατακλυστεί από αναρτήσεις και σχόλια που έλεγαν ότι μπορεί κανείς να βγάλει εύκολα χρήματα, κάνοντας μόνο 15 likes την ημέρα σε συγκεκριμένες σελίδες ή προφίλ από influencers.
Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν ο υποψήφιος «επενδυτής» να εγγραφεί σε κάποιο από τα προϊόντα της Wind Media, εταιρείας με έδρα τη Σιγκαπούρη, να αγοράσει ένα πακέτο, που ξεκινούσε από τα 600 και ξεπερνούσε ακόμη και τις 3.000 ευρώ και στη συνέχεια κάνοντας μερικά likes την ημέρα θα έβγαζε ένα μηνιαίο εισόδημα που ξεκινούσε από 765 ευρώ τον μήνα και έφτανε μέχρι πολλές χιλιάδες. Ετσι απλά και μόνο με ένα κλικ…
Η εταιρεία υποσχόταν ότι θα παρείχε έξτρα εισόδημα στους χρήστες, που θα έκαναν likes σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, λογαριασμούς, βιντεάκια και ιστορίες που ανεβαίνουν στα social media. Για να γίνει κάποιος μέλος έδινε ένα ποσό εγγραφής, το οποίο οι εταιρείες υπόσχονταν ότι θα το πάρει πίσω από τα κέρδη σε λιγότερο από έναν μήνα. Ο εγγεγραμμένος χρήστης δεν αποκτούσε κέρδη μόνο από τα likes, αλλά εάν προσέλκυε νέα μέλη, λάμβανε 15% προμήθεια επί των κερδών τους.
Η Wind Media υποσχόταν πολύ μεγάλες αποδόσεις με συνδρομή έως και 3.000 ευρώ σε κάποιο από τα «πακέτα» της.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, που έχουν δημοσιευτεί, η Wind Media ιδρύθηκε το 2022 και παρουσιαζόταν ως πλατφόρμα διαδικτυακής διαφήμισης. Είχε παρουσία σε 70 χώρες, στρατολογούσε μέλη με στόχο διαδικτυακοί , αλλά και ευρέως γνωστά πρόσωπα να κερδίζουν περισσότερα likes και followers στις κοινωνικές πλατφόρμες.
Οι πληροφορίες λένε ότι τα θύματα από την Ελλάδα, που τσίμπησαν και κατέθεσαν κρυπτονομίσματα για να ξεκινήσουν την «μπίζνα» των likes, ξεπερνούν τις 10.000, ενώ η οικονομική ζημιά, που έχουν υποστεί, αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ.
Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αξιωματικοί επισημαίνουν για άλλη μία φορά πόσο επικίνδυνο και απατηλό είναι το διαδίκτυο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους τους χρήστες, να μην πιστεύουν στο εύκολο χρήμα και τις μεγάλες αποδόσεις, αφού στην πλειονότητά τους όσοι κρύβονται πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις είναι τυχοδιώκτες και απατεώνες.
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ