Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 06:10
ΒόλοςΤοπικά

Απάτη με επενδύσεις συναλλάγματος, με θύματα πέντε Βολιώτες – Ο δράστης άρπαξε 82.000 ευρώ






Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου για την
απάτη με επενδύσεις συναλλάγματος, με θύ￾ματα πέντε Βολιώτες και λεία του δράστη ποσό
ύψους 82.000 ευρώ

Η Εισαγγελία Βόλου, σύμφωνα με πληροφο￾ρίες, άσκησε δίωξη κατά του 39χρονου δράστη
για απάτη κατ’ εξακολούθηση και τον παραπέμ￾πει για να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδι￾κείο Βόλου. Για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί άλλη μία δικο￾γραφία σε βάρος του 39χρονου, την οποία η Ει￾σαγγελία Βόλου χειρίζεται ξεχωριστά. Σε αυτήν την περίπτωση, η λεία του κατηγορούμενου εί￾ναι ποσό άνω των 120.000 ευρώ και γι’ αυτό ο μηνυόμενος βαρύνεται για αδίκημα που τιμω￾ρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Οι φερόμενοι ως συνεργοί του 39χρονου, δύο άνδρες πατέρας και γιος, που διευκόλυναν τον
επιτήδειο να προσεγγίζει τα υποψήφια θύματα, τελικά δεν παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, κα￾θώς οι παθόντες δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η εναντίον τους ποινική διαδικασία, θεωρώντας πως είχαν εξαπατηθεί και εκείνοι από τη δράση του απατεώνα.

Η κομπίνα στήθηκε στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 που ο 39χρονος άρχισε να
παρουσιάζει λογισμικό πρόγραμμα και να πεί￾θει υποψήφια θύματά του πως είχε έναν αλγό￾ριθμο, ο οποίος δεν είχε ποτέ ζημιές. Το σχέδιό του όμως, για εύκολο πλουτισμό διήρκεσε μό￾λις έξι μήνες, αφού τον Απρίλιο του 2020 η Υπο￾διεύθυνση Ασφάλειας Βόλου χάλασε τα σχέδιά του και ξεσκέπασε τη δράση του.

Ο επιτήδειος προσέγγιζε Βολιώτες με σημαν￾τική οικονομική επιφάνεια και χρησιμοποιών￾τας τις γνώσεις που είχε στα λογισμικά προ￾γράμματα υπολογιστικών τους έπειθε να προ￾χωρούν σε αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ιδιοποιούταν τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος έπει￾θε τους επιχειρηματίες να του εμπιστευτούν τα
χρήματά τους και να τα επενδύσει εκείνος μέσω εταιρείας που διατηρούσε στην Αγγλία λέγοντας ότι έχει κάποιους αλγόριθμους που δεν έχουν ποτέ ζημία. Στη συνέχεια άνοιγε λογαριασμούς σε τράπε￾ζες της Ελβετίας και της Αυστραλίας κρατώντας όμως, μόνο ο ίδιος τους κωδικούς τους. Οι επι￾χειρηματίες που έπεσαν στην πλεκτάνη του μπορούσαν μόνο να παρακολουθούν την πο￾ρεία των επενδύσεών τους από τον ηλεκτρονι￾κό τους υπολογιστή και δεν είχαν δικαίωμα επι￾λογής, όταν υπήρχε άνοδος των τόκων ή ζημία.

Ετσι όταν κάποια στιγμή άρχισαν τα χρήματά τους να αυγατίζουν και έφθασαν στο ποσό των
220.000 ευρώ, ζητούσαν τα κέρδη τους και δεν μπορούσαν να τα πάρουν και επιπλέον δεν
μπορούσαν να πάρουν και τα κεφάλαια που εί￾χαν βάλει οι ίδιοι. Ο 39χρονος υπέγραφε ακόμη και συμφωνητικό, σύμφωνα με το οποίο θα επέστρεφε το αρχικό κεφάλαιο των επενδύσεων στους αγοραστές σε περίπτωση ζημίας.

Οι παθόντες περιγράφουν τον επιτήδειο ως έναν πολύ επικίνδυνο άνθρωπο που δεν σέβε￾ται τον μόχθο των συνανθρώπων του και τις πε￾ριουσίες τους.

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος αρνεί￾ται πως εξαπάτησε κόσμο. Υποστηρίζει πως
έκανε κάποια ανοίγματα επειδή οι κινήσεις δεν του βγήκαν και δηλώνει πως προτίθεται να επι￾στρέψει τα χρήματα στους παθόντες.