Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 01:58
Κόσμος

Απίστευτες ιστορίες διαφθοράς στην Κύπρο: Σεξ, ναρκωτικά και ροζ ταινίες στις Φυλακές της Λευκωσίας






Στη δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Κύπρος, λόγω καταγγελίας της διευθύντριας και της υποδιευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών εναντίον του διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας είχε επαφές με βαρυποινίτη, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για εμπόριο ναρκωτικών, και του ζητούσε να βρει ροζ βίντεο από την προσωπική ζωή της διευθύντριας ή της υποδιευθύντριας των φυλακών.

Μετά την καταγγελία εκδηλώθηκε οργανωμένη επίθεση κατά των δύο γυναικών, με σαφή στόχο τον εκφοβισμό, την αποδόμηση και τη μετατροπή τους σε κατηγορούμενες για άσχετες υποθέσεις.

«Θέλω γρήγορα ένα βίντεο»

Η καταγγελία της διευθύντριας των Φυλακών Αννας Αριστοτέλους και της υποδιευθύντριας Αθηνάς Δημητρίου στρέφεται κατά του διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιούσε το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Telegram επικοινωνούσε σχεδόν καθημερινώς με βαρυποινίτη που κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές για υποθέσεις εμπορίου ναρκωτικών.

Και μόνο το γεγονός της επικοινωνίας δημιουργεί σοβαρό θέμα για τις σχέσεις αστυνομικών με καταδίκους. Σύμφωνα με τη καταγγελία, ο αξιωματικός στα μηνύματά του ζητούσε επίμονα από τον κατάδικο να βρει μέσω των διασυνδέσεών του ένα οποιοδήποτε βίντεο από προσωπικές στιγμές της διευθύντριας ή της υποδιευθύντριας των φυλακών.

Σε ένα από τα μηνύματα στο Telegram ο αξιωματικός φέρεται να έγραψε στον κατάδικο: «Υπ’ όψιν σου ότι φημολογείται ότι θα φύγει σύντομα η Αννα για άλλη θέση. Στείλε μου τα (βίντεο) όσο πιο σύντομα γίνεται, διότι θέλω να κάνω κάποια πράγματα πριν να φύγουν τα κορίτσια από τις φυλακές».

Η ανταλλαγή μηνυμάτων, σύμφωνα με την καταγγελία, έγινε τον περασμένο Μάρτιο και, όπως επιβεβαίωσε η ίδια η διευθύντρια των φυλακών, σε ένα από αυτά ο αξιωματικός φέρεται να έγραφε στον βαρυποινίτη: «Το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που την κάφκουν (σ.σ.: καίνε). Εάν έχεις ή αν βρεις, στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάνω και πριν πάει σε άλλη θέση η Αννα». Ο βαρυποινίτης, μάλλον για να βεβαιωθεί τι ακριβώς θα έπρεπε να ψάξει να βρει, φαίνεται να ρώτησε αν το βίντεο πρέπει να αφορά την προσωπική ζωή των δύο γυναικών, για να λάβει την απάντηση: «Ενα τέτοιο βίντεο θέλουμε και τίποτε άλλο. Προσπάθησε και θα μιλήσουμε».

Και η συνομιλία ολοκληρώθηκε με τη συμβουλή του αξιωματικού προς τον βαρυποινίτη «Πρόσεχέ τες», εννοώντας την Αννα Αριστοτέλους και την Αθηνά Δημητρίου.

«Μισθός» στον βαρυποινίτη

Σε ένα από τα μηνύματα που είχε αποθηκευμένα στο κινητό του ο βαρυποινίτης ενημέρωνε συγγενικό του πρόσωπο για τη συνεργασία του με τον αξιωματικό της Αστυνομίας. Του ανέφερε πως «θα πιάνω €3.000 τον μήνα» για να δίνει πληροφορίες στην Αστυνομία ώστε να εντοπίζονται ποσότητες ναρκωτικών.

Σε άλλο μήνυμα, μέσω Telegram, o κατάδικος γράφει στον αξιωματικό της Αστυνομίας: «Εάν με βγάλουν έξω με το Parole (σ.σ.: Πρόγραμμα Αποφυλάκισης επ’ Αδεία) νωρίτερα, θα είμαι ΟΚ. Παράγγειλε μικρόφωνα, GPS και όσοι κάμνουν δουλειές με ναρκωτικά όταν θα έρχονται στο βενζινάδικο για πλύσιμο του car τους, θα τους βάζω με τ’ αυτοκίνητο και ξεκινάμε δουλειά απάνω τους. Θα έρχονται όλοι τζιαμαί (εκεί) κοντά μου». Σε άλλο μήνυμα που περιέχεται στο υλικό που παραδόθηκε στον γενικό εισαγγελέα, γράφει ο αξιωματικός: «Εδωσα τα λεφτά του Γιώργου να σου τα στείλει». Ο Γιώργος εικάζεται ότι είναι επίσης αστυνομικός. Ακολουθεί μήνυμα του βαρυποινίτη σε συγγενικό του πρόσωπο, στο οποίο αναφέρει: «Θα έρθει να σου φέρει ο κάποιος €150 και μην πεις τίποτα για τους φίλους μου τον… και τον Γιώργο».

Σε άλλη συνομιλία μέσω μηνυμάτων, ο κατάδικος φέρεται να ενημερώνει τον αξιωματικό ότι ένας εξάδελφός του, που επίσης εκτίει ποινή φυλάκισης, δεν μπορεί να βγει στην Ανοιχτή Φυλακή γιατί εκκρεμούσε ποινική υπόθεση εναντίον του για τροχαίο αδίκημα. Ο αξιωματικός στέλνει μήνυμα και απαντάει: «Θα του κλείσω την υπόθεση του ξαδέλφου σου γιατί θα έχει στέρηση άδειας και πρόστιμο και φυλάκιση. Εφερα τον φάκελο και θα την κλείσω. Θα προσπαθήσω να μην καταχωρηθεί». Ακολουθεί μήνυμα του κατάδικου στο οποίο γράφει: «Δεν θα μείνει πάνω μου».

Τον κάρφωσαν άλλοι κατάδικοι

Οι πληροφορίες για τις επαφές του ανώτερου αξιωματικού με τον βαρυποινίτη περιήλθαν σε γνώση της διευθύντριας των φυλακών μέσω άλλων καταδίκων, οι οποίοι φέρονται να γνώριζαν την υπόθεση. Η κυρία Αριστοτέλους ερεύνησε τις πληροφορίες και, όπως προκύπτει από την καταγγελία της, εξασφάλισε το κινητό τηλέφωνο που παρανόμως κατείχε ο βαρυποινίτης, ο οποίος επίσης παραδέχτηκε γραπτώς ότι είχε επικοινωνία με τον αξιωματικό της Αστυνομίας.

Αλλες πληροφορίες που αναφέρονταν στον ίδιο αξιωματικό είχαν διαβιβαστεί στη διεύθυνση των φυλακών και παλαιότερα και αφορούσαν ισχυρισμούς για προσπάθειές του να στιγματίσει σε επαγγελματικό επίπεδο την κυρία Αριστοτέλους. Οι προσπάθειες στόχευαν στην ανατροπή της εικόνας που είχε δημιουργηθεί για τις Φυλακές της Κύπρου καθώς λόγω των προγραμμάτων που εφαρμόζονται έχουν καταστεί πρότυπο και για άλλες χώρες.

Προσπάθεια αποτροπής

Ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας όταν διακόπηκε απότομα η επικοινωνία του με τον βαρυποινίτη φέρεται να είχε αντιληφθεί πως ενδεχομένως ενημερώθηκε η διευθύντρια των φυλακών και είχε στα χέρια της στοιχεία εναντίον του. Γι’ αυτό τον λόγο προσπάθησε να διευθετήσει συνάντηση μαζί της με μεσολάβηση τρίτων προσώπων. Η κυρία Αριστοτέλους ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στη συνέχεια, ο αξιωματικός απέστειλε υπηρεσιακώς επιστολή στην ίδια ζητώντας συνάντηση για να συζητήσουν «θέματα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος». Και πάλι η διευθύντρια των φυλακών δεν ανταποκρίθηκε, καθώς είχε ενημερώσει τους δικηγόρους της για τα στοιχεία που κατείχε, με οδηγίες να υποβληθεί επίσημη καταγγελία στον γενικό εισαγγελέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και μέλος της κυβέρνησης προσπάθησε να πείσει τη διευθύντρια των φυλακών να ξανασκεφτεί την απόφαση για υποβολή επίσημης καταγγελίας, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Η κυρία Αριστοτέλους σε δηλώσεις της έκανε λόγο για υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς. Δεν έκρυψε την οργή της για την προσπάθεια κάποιων να παρέμβουν στην προσωπική της ζωή κατά παράβαση κάθε δικαιώματος. Για να μη μείνουν σκιές, ξεκαθάρισε πως το βίντεο που αναζητούσε ο αξιωματικός, μέσω του βαρυποινίτη, δεν υπάρχει, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, καθώς σημασία έχει η πρόθεση παραβίασης των δικαιωμάτων της.

Παράλληλα, έθεσε θέμα για την προσωπική της ασφάλεια, καθώς θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να ασκήσει ελεύθερα τα καθήκοντά της για όσο χρόνο ο αξιωματικός παρέμενε στη θέση του και ασκούσε εξουσία. Για τον λόγο αυτό είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει απαλλαγή από τα καθήκοντά της εάν ο αξιωματικός δεν ετίθετο σε διαθεσιμότητα. Μετά την επίσημη καταγγελία στον γενικό εισαγγελέα, η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, με ιδιαίτερη δυσκολία και με αρκετή καθυστέρηση, αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον αξιωματικό μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει ευρύτερο θέμα, καθώς τόσο η Αστυνομία όσο και οι Κεντρικές Φυλακές αποτελούν τμήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Το προσωπικό των φυλακών (δεσμοφύλακες) εξέφρασε τη στήριξή του προς την κυρία Αριστοτέλους, ζητώντας έρευνα σε βάθος για τις καταγγελίες της. Μάλιστα σε κάποια από τα μηνύματα που αντάλλασσαν ο αξιωματικός με τον βαρυποινίτη, οι δεσμοφύλακες χαρακτηρίζονται «ελεεινοί». Στην ανακοίνωση του κλαδικού συμβουλίου του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών αναφέρεται: «Δεν θα επιστρέψουμε σε προηγούμενες παρωχημένες εποχές! Ο κλάδος στηρίζει και συστρατεύεται με τη διευθύντριά του και απαιτεί την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών. Σήμερα είναι η διευθύντρια. Αύριο ίσως εμείς! Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε! Θα επανέλθουμε ανάλογα με τις εξελίξεις».

Αντεπίθεση του συστήματος

Μετά την καταγγελία της διευθύντριας και της υποδιευθύντριας των φυλακών διορίστηκε ένας ποινικός ανακριτής για να εξετάσει την υπόθεση… Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας διόρισε τέσσερις ποινικούς ανακριτές για να εξετάσουν ισχυρισμούς για χρήση κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών στις φυλακές, σε μια προφανή προσπάθεια να εκφοβιστούν οι δύο γυναίκες.

Σαν να μην έφτανε αυτό, μία εβδομάδα αργότερα, η Αστυνομία ξεκίνησε άλλη ποινική ανάκριση κατά της διευθύντριας και της υποδιευθύντριας των φυλακών για δήθεν διαρροή ενός email μιας ιδιωτικής εταιρείας, στο οποίο αναφερόταν ότι υπήρχε πρόθεση παρακολούθησης ανύποπτων πολιτών (όχι καταδίκων) αν έμπαινε σε λειτουργία ένα λογισμικό το οποίο είχε ζητήσει η υπουργός Δικαιοσύνης. Μάλιστα οι δύο γυναίκες κλήθηκαν για ανάκριση ως κατηγορούμενες.

Οπως κατήγγειλαν μέσω των δικηγόρων τους τόσο η κυρία Αριστοτέλους όσο και η κυρία Δημητρίου ουσιαστικά γίνονται θύματα εκδίκησης γιατί τόλμησαν να καταγγείλουν υπόθεσης διαφθοράς στην Αστυνομία. Παράλληλα θεωρούν ότι ήταν υποχρέωσή τους να αρνηθούν να εκτελέσουν οδηγίες της υπουργού Δικαιοσύνης που ζητούσε να ενεργοποιηθεί σύστημα συλλογής τηλεπικοινωνιακών δεδομένων στις φυλακές το οποίο δεν θα απενεργοποιούσε τα κινητά τηλέφωνα, αλλά θα είχε τη δυνατότητα παρακολουθήσεων. Ωστόσο το σύστημα αυτό θα μπορούσε να παρακολουθεί και τα τηλέφωνα δικηγόρων, δημοσιογράφων, επισκεπτών, περιοίκων κοντά στις φυλακές κ.λπ.

«Είμαι θύμα εκδίκησης»

Η διευθύντρια των φυλακών περνώντας την πύλη του Αρχηγείου Αστυνομίας όπου κλήθηκε για να ανακριθεί για τη διαρροή ενός email δήλωσε: «Ηρθαμε σήμερα να ανακριθούμε λόγω της καταδίωξης την οποία υφίσταμαι. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα συνεχίσω να πολεμώ το σύστημα, θα συνεχίσω να πολεμώ τη διαφθορά μαζί με τους δικηγόρους μου, γιατί πιστεύω ότι ενήργησα σωστά καταγγέλλοντας μια υπόθεση διαπλοκής και διαφθοράς. Ακόμη και σήμερα που υφίσταμαι όλη αυτή την καταδίωξη δεν μετανιώνω γιατί έχω τη συνείδησή μου καθαρή. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα ενεργούσα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ενήργησα, γιατί έχω μάθει πάντα να κάνω το σωστό, έχω μάθει να κάνω το καλό και όχι αυτό που βολεύει. Εάν δεν υπέβαλλα την καταγγελία, δεν θα περνούσα όλο αυτό που υφίσταμαι σήμερα, όλη αυτή την καταδίωξη, η οποία σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη».

Παράλληλα προειδοποίησε: «Θα συνεχίσω να πολεμώ τη διαφθορά, το σύστημα και τη διαπλοκή, γιατί έτσι έχω μάθει να λειτουργώ στη ζωή μου. Πρέπει όμως να είμαι πολύ προσεκτική, γιατί μπορεί από το τίποτα να διαταχθεί και τρίτη ποινική έρευνα εναντίον μου σε διάστημα μιας εβδομάδας».

Πηγή: protothema.gr