Από σήμερα οι συνδρομητές της COSMOTE μπορούν να κάνουν χρήση του 5G -Χωρίς επιπλέον χρέωση
Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση δικτύου 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις στην Ελλάδα, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps.
Πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά, η COSMOTE εξελίσσει το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα για να προσφέρει πρώτη στους συνδρομητές της υπηρεσίες 5ης γενιάς, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.
H πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ.
Ετσι, από σήμερα όλοι οι συνδρομητές Cosmote σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Γιαννιτσά, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη θα μπορούν να κάνουν χρήση του δικτύου 5G.
Στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν πρόσβαση όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτουν 5G συσκευή, πιστοποιημένη στο δίκτυο COSMOTE, και να βρίσκονται σε περιοχή με κάλυψη δικτύου COSMOTE 5G.
Επισημαίνεται ότι βασική προϋπόθεση για να αυτό είναι, φυσικά, να είστε συνδρομητές Cosmote, αλλά και να διαθέτει συσκευές που να μπορούν να υποστηρίζουν το δίκτυο 5G.
Οι διαθέσιμες πιστοποιημένες συσκευές αυτή την στιγμή είναι οι:
Apple iPhone 12 mini, AppleiPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10, Samsung Galaxy S20 Ultra.
Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, όλο και περισσότερες συσκευές θα πιστοποιούνται σταδιακά και θα παρέχουν πρόσβαση στο COSMOTE 5G.
Τα πλεονεκτήματα του δικτύου 5G είναι τα εξής:
- Εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps (x10 φορές πιο γρήγορο από το δίκτυο 4G).
- Σχεδόν μηδενικός χρόνος απόκρισης (latency) αφού θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου και ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%. Χαρακτηριστικά που θα απογειώσουν την εμπειρία Virtual & Augmented Reality εφαρμογών και θα κάνουν πραγματικότητα εφαρμογές όπως η απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση και οι ζωντανές ολογραφικές τηλεφωνικές κλήσεις.
- Θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, δυνατότητα στην οποία θα βασιστεί το Internet of Things, όπου πολλές πρόσθετες συσκευές, όπως τα αυτοκίνητα και οι οικιακές συσκευές, θα συνδεθούν τελικά με κινητά δίκτυα.
- Μεγαλύτερη χωρητικότητα έως και 100 φορές, που σημαίνει ότι πολύ περισσότερα άτομα θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση απαιτητικών, σε ταχύτητα και απόκριση, υπηρεσιών, ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Τι χρειάζεται να κάνω για να έχω πρόσβαση στο 5G της COSMOTE
- Πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, καρτοκινητή).
- Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτεις 5G συσκευή, πιστοποιημένη στο δίκτυο COSMOTE, να έχεις εγκαταστήσει το τελευταίο software και να βρίσκεσαι σε περιοχή με κάλυψη δικτύου COSMOTE 5G.
- H 5G συσκευή σου θα μεταβεί αυτόματα στο δίκτυο COSMOTE 5G, εναλλακτικά μπορείς να στείλεις δωρεάν SMS με το λεκτικό “5G” στο 1333.
Θα μπορώ να χρησιμοποιώ το 5G και εκτός Ελλάδας;
Ναι. Το 5G Roaming είναι ήδη διαθέσιμο σε Γερμανία και Αυστρία για όλους τους συνδρομητές μας, ενώ σύντομα θα επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες χώρες.
Είναι το δίκτυο 5G ασφαλές για την υγεία;
Ναι. Το 5G είναι ασφαλές, καθώς τηρούνται όλες οι διεθνείς οδηγίες που αφορούν την έκθεση σε ραδιοκύματα, οι οποίες βασίζονται σε εκτενείς έρευνες και συμπεριλαμβάνουν και τις συχνότητες που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων 5ης γενιάς.
Πηγή: iefimerida.gr