Τέλος εποχής και ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης αποτελεί η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων που θα βάλει τέλος στη χαρτούρα και στην ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ θα σημάνει την απαρχή μιας νέας ψηφιακής εποχής για την Ελλάδα.
Τη δυνατότητα online έκδοσης των πράξεων, που ενεργοποιείται σταδιακά από σήμερα μέσω της κεντρικής πύλης gov.gr και η οποία θα εξαλείψει την ανάγκη για 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις σε δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο, παρουσίασαν χθες στον πρωθυπουργό οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών & ληξιαρχικών πράξεων σηματοδοτεί τη δημιουργία της ηλεκτρονικής θυρίδας του πολίτη – ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού που δευκολύνει τις συναλλαγές πολιτών με δημόσιες υπηρεσίες και συμβάλλει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. https://t.co/55XRC9CiE8 pic.twitter.com/IGs5DO0Yad
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 9, 2020
Παρουσιάσαμε στον @PrimeministerGR το https://t.co/cYuv4Iybcm, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικά δημοτολογίου και ληξιαρχικές πράξεις. Σε συνεργασία με @theodorikakosp και @th_livanios κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. pic.twitter.com/I4SOjWcKcM
— Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) June 9, 2020
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος το ανακοίνωσε υπερήφανος:
Από σήμερα κάθε πολίτης στο https://t.co/d8k2uYx46r μπορεί σε λιγότερο από 2 λεπτά να έχει στον υπολογιστή του πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακής κατάστασης ή ιθαγένειας. Ακολουθούν τις επόμενες ημέρες οι ληξιαρχικές πράξεις γάμου, συμφωνου συμβίωσης, γέννησης και θανάτου.
— Thodoris Livanios (@th_livanios) June 9, 2020
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως πολύ σημαντική τομή που θα αναβαθμίσει την ασφάλεια των πιστοποιητικών, καθώς προβλέπει ψηφιακή σφραγίδα, μοναδικό αριθμό, κωδικό με τη μορφή μωσαϊκού (QR code) και μηχανισμό επαλήθευσης. «Αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι μέσα από αυτήν τη διυπουργική συνεργασία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί με την συνεχή συνεργασία του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου να βελτιώνει έμπρακτα την καθημερινότητα των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων θα εκτυλιχθεί σε τρεις φάσεις, ανά δέκα ημέρες, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου -Φωτογραφία: ΓτΠ/Δημήτρης Παπαμήτσος
Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις, ανά δέκα ημέρες, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο «Ερμής». Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης,
Η απόφαση για μεταφορά δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων στο gov.gr σηματοδοτεί, από σήμερα, τη δημιουργία της ηλεκτρονικής θυρίδας του πολίτη, όπου θα αποθηκεύονται τα ψηφιακά πιστοποιητικά κάθε αιτούντα. Δρομολογείται δε η ψηφιοποίηση και άλλων εγγράφων, όπως οι άδειες γάμου (θρησκευτικού και πολιτικού) και βάπτισης, σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις. Το gov.gr ήδη προσφέρει περισσότερες από 530 υπηρεσίες, ανάμεσά τους τη δυνατότητα έκδοσης υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων.
Πηγή: iefimerida.gr