Από το συσσίτιο του Σπιτιού Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος, καθώς δήλωνε…άπορος, σε αυτό των Φυλακών, όπου οδηγήθηκε, θα σιτίζεται πλέον ένας 67χρονος Βολιώτης, που κρίθηκε αρχηγός σπείρας διακίνησης ηρωϊνης και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών!
Μαζί του καταδικάστηκαν, από το ίδιο Δικαστήριο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, στην ίδια ποινή (κάθειρξη 10 ετών) άλλοι δύο Βολιώτες, 60 και 61 ετών, μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ηρωίνης, που οδηγήθηκαν στη φυλακή, καθώς η έφεση δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Μαζί τους σε φυλάκιση 5 ετών με αναστολή καταδικάστηκε μια 33χρονη, μέλος της μίας από τις δύο οργανώσεις, σε 2ετή φυλάκιση με αναστολή μια 35χρονη, ενώ σε ακόμα τέσσερις κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια με αναστολή. Τέλος μια ακόμα γυναίκα κρίθηκε από το δικαστήριο αθώα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 67χρονος που φέρεται ως αρχηγός της μίας από τις δύο οργανώσεις απολογούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονταν, δηλώνοντας απλός χρήστης ουσιών, και πρόσθεσε πως λόγω προχωρημένης ηλικίας δεν ήθελε να ασχοληθεί με διακίνηση ναρκωτικών.
Το χρονικό
Το κουβάρι της υπόθεσης με τις δύο σπείρες διακίνησης ναρκωτικών ξετυλίχθηκε το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου του 2019 όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και της Δίωξης Ναρκωτικών προχώρησαν σε μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης των δύο εγκληματικών οργανώσεων και στη σύλληψη των εννιά μελών τους, πραγματοποιώντας επιπλέον έρευνα σε 10 κατοικίες στον Βόλο. Επισημαίνεται ότι οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες για τη δράση τους, παρακολουθώντας τις κινήσεις τους από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, καθώς τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων φέρονται να προμήθευαν με ηρωίνη κυρίως, αλλά και με κάνναβη πελάτες από τον Βόλο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως χρήστες από χωριά της Μαγνησίας έσπευδαν να προμηθευτούν ναρκωτικά από τους κατηγορούμενους με το πελατολόγιο να είναι αρκετά μεγάλο.
«Καβάτζες» σε ντουλάπια
Μάλιστα οι φερόμενοι ως δράστες χρησιμοποιούσαν ως χώρους αποθήκευσης και απόκρυψης των ναρκωτικών, ειδικά διαμορφωμένα σημεία στα σπίτια τους τοποθετώντας τα ακόμα και μέσα σε ντουλάπια κουζίνας. Εξακριβώθηκε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, έχοντας ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών και παράλληλη διαρκή δράση, λειτουργούσαν με τη μέθοδο των συγκοινωνούντων δοχείων και δραστηριοποιούνταν στην προμήθεια, αποθήκευση, επεξεργασία και διακίνηση ηρωίνης στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, τουλάχιστον από τις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, μέχρι και σήμερα. Υπολογίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα προτού πέσουν στα χέρια της Αστυνομίας, τα μέλη των δύο οργανώσεων είχαν προλάβει να πουλήσουν δύο περίπου κιλά ηρωίνης αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 60.000 ευρώ περίπου.
«Θέλω μια μπύρα»
Αναφορικά με τον τρόπο που φέρονται να δρούσαν τα μέλη της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να μην εντοπιστούν, φέρονται να είχαν εφοδιαστεί με πολλαπλές τηλεφωνικές συνδέσεις που αντιστοιχούσαν σε στοιχεία άλλων ατόμων (ghost phones), κυρίως αλλοδαπών υπηκόων Πακιστάν, Μπαγκλαντές κ.ά. τις οποίες κατά καιρούς αντικαθιστούσαν, ενώ παράλληλα λάμβαναν πολύ αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης. Πιο συγκεκριμένα στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες του τύπου μεταξύ των οποίων «θέλω μια μπύρα», αναφερόμενοι στο ένα γραμμάριο ηρωίνης, ή έλεγαν ότι το «σκορ είναι 1-0».
Τι εντοπίστηκε στις έρευνες
Στις έρευνες που έγιναν τόσο στα σπίτια τους, όσο και τέσσερα παλιά αυτοκίνητα και στη μια μοτοσικλέτα που κατασχέθηκαν ως μέσα διευκόλυνσης της εγκληματικής δράσης των δύο οργανώσεων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 729,26 γραμμάρια ηρωίνης, 71,37 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 11,85 γραμμάρια βουπρενορφίνης, 338 γραμμάρια νοθευτικής σκόνης, άγνωστης χημικής σύνθεσης, μικροποσότητα ναρκωτικών δισκίων, μικροποσότητα σπόρων κάνναβης, επτά ηλεκτρονικές ζυγαριές, ποσότητα αφορολόγητου καπνού, βάρους 434 γραμμαρίων, 11 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 23.480 ευρώ.