Για μια ακόμη φορά, δεν βρήκε ανταπόκριση το κάλεσμα της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΕΚΒ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ. Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, κρίθηκαν «κάπως ικανοποιητικά» από τους συνδικαλιστές.
Όπως ειδικότερα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΒ, κ. Θανάσης Παπαδημόπουλος «είναι κάπως ικανοποιητικά τα ποσοστά ειδικά σε χώρους που υπάρχουν σωματεία. Από εκεί και πέρα, περνάμε το πολιτικό μήνυμα ότι, σε οποιεσδήποτε ορέξεις για καταργήσεις εργατικών δικαιωμάτων θα μας βρίσκουν αντιμέτωπους. Είναι μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που θέλει να περάσει τα μέτρα σε συνεννόηση με ΣΕΒ και δανειστές και είναι κάτι που θα μας βρει αντίθετους».
Από την πλευρά του, ο Γεν. Γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου τόνισε:
«Στόχος μας ν’ αλλάξουμε όλα αυτά που έχουν στο μυαλό τους οι κυβερνώντες κι επειδή είναι ώρα αποφάσεων και ευθύνης πρέπει όλοι να καταλάβουμε το μέγεθος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε. Δε θέλουμε επέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις ούτε στα συνδικάτα. Ένα θέμα που συζητάμε ακόμη, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ κι η σημερινή(χθεσινή) ημέρα θα δώσει το μήνυμα για να το καταλάβουν όλοι».
Την κεντρική ομιλία έκανε ο αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΒ Στρ. Γαλλιόπουλος ο οποίος «φωτογράφισε» το ΠΑΜΕ αναφέροντας – μεταξύ άλλων- πως η απεργία τους πολεμήθηκε λυσσαλέα για να μην κηρυχθεί καν. Όχι μόνο από την Κυβέρνηση και τις προωθούμενες παρεμβάσεις της με το Νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα, αλλά, δυστυχώς, και από δυνάμεις διασπαστικές μέσα στο Κίνημα, οι οποίες, με ύβρεις, ακατάσχετη λασπολογία και ψεύτικες αγωνιστικές κορώνες, επιχείρησαν να σαμποτάρουν και να ποδηγετήσουν την πλειοψηφική οργανωτική δράση Δεκάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, σε όλη την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι την οργανωτική αδυναμία της ακέφαλης ΓΣΕΕ, που οι ίδιοι προκάλεσαν, ακυρώνοντας δυο φορές το Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, με τις καταδρομικές επιθέσεις τους.
«Διαμηνύουμε στην Κυβέρνηση και σ’ εκείνους που της υπαγορεύουν τις νεοφιλελεύθερες εργατοκτόνες αυτές διατάξεις, ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τον εργασιακό τους Μεσαίωνα. Αυτό το Πολυνομοσχέδιο εξυπηρετεί καθαρά τις επιδιώξεις των βιομήχανων και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τη λυσσαλέα επιδίωξη του Νομοσχεδίου, για παρεμβάσεις στον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας των Συνδικάτων» τόνισε ο κ. Γαλλιόπουλος και πρόσθεσε πως το Νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο «αναπτυξιακό» τίτλο, όχι μόνο δεν αποσκοπεί στη βελτίωση της ζωής μας, που κατέστρεψαν τα μνημόνια, αλλά και έρχεται να ολοκληρώσει την εργατοκτόνα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα.
Σε σχέση με τις επιπτώσεις του πολυνομοσχεδίου στα εργατικά δικαιώματα, ο ομιλητής επισήμανε ότι:
- Περιλαμβάνει νέο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις, καθώς προβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, δεκάδες «παραθυράκια», ώστε οι εργοδότες να εξαιρούνται από την εφαρμογή κλαδικών ΣΣΕ, με την επίκληση οικονομικών δυσκολιών ή ζητώντας ακόμη και μελέτη για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του συγκεκριμένου κλάδου κα.!
- Καθιστά τις κλαδικές συμβάσεις ανίσχυρες μπροστά σε τοπικές συμβάσεις ή συμβάσεις που υπογράφονται από τις «ενώσεις προσώπων» κατασκευάσματα των εργοδοτών ακόμη κι αν οι τελευταίες περιέχουν χειρότερους όρους.
- Βάζει στο «γύψο» τα συνδικάτα, με την επιβολή «ηλεκτρονικού μητρώου», κάτι που σημαίνει στην ουσία φακέλωμα όλων των εργαζόμενων, αλλά και «κάρφωμά» τους στους εργοδότες, όπως θα συμβεί με την «ηλεκτρονική ψηφοφορία», για θέματα όπως η απεργία!