Ουκρανοί στρατιώτες θεάθηκαν να χρησιμοποιούν βορειοκορεατικούς πυραύλους που όπως είπαν ‘κατέσχεσε’ «φιλική» χώρα προτού παραδοθούν στην Ουκρανία, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας άφησε να εννοηθεί πως τα όπλα ‘κατασχέθηκαν’ από τους Ρώσους, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμηθεύει όπλα στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και αποστολές διά θαλάσσης, αλλά δεν έχουν προσφέρει αποδείξεις και βορειοκορεατικά όπλα δεν έχουν παρατηρηθεί ευρέως στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία.

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία αρνούνται ότι διενεργούν συναλλαγές για όπλα.

Τα βορειοκορεατικά όπλα θεάθηκαν να χρησιμοποιούνται από Ουκρανούς στρατιώτες που χειρίζονταν συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών Grad κοντά στην κατεστραμμένη ανατολική πόλη Μπαχμούτ, τόπο μιας μακράς και άγριας μάχης, αναφέρει το δημοσίευμα των FT.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ αυτή την εβδομάδα για τις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο από την υπογραφή της εκεχειρίας που έθεσε τέλος στον πόλεμο της Κορέας, την πρώτη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου άμυνας της Μόσχας από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Σοϊγκού φωτογραφήθηκε να βλέπει απαγορευμένους βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν σε στρατιωτική έκθεση στην Πιονγκγιάνγκ, κάτι που σημαίνει βαθύτερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη χθεσινή πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας, όπου επλήγησαν μια πολυκατοικία και ένα κτίριο των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

 

«Επί του παρόντος, γνωρίζουμε για εννέα τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών», ανέφερε ο Σερχίι Κρουκ επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ιχόρ Κλιμένκο έκανε λόγο για τρεις τραυματίες.

«Οι ρωσικοί πύραυλοι σκόρπισαν για ακόμη μια φορά τον τρόμο», σχολίασε στο Telegram ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενος ότι η Ρωσία θα λογοδοτήσει και θα τιμωρηθεί.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής στο πολυώροφο κτιριακό συγκρότημα.

Η χθεσινοβραδινή επίθεση στην πόλη Ντνίπρο σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως αναχαίτισε δύο ουκρανικούς πυραύλους πάνω από τη νοτιοδυτική Ρωσία. Θραύσματα ενός εξ αυτών έπεσαν στην πόλη Ταγκανρόγκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα 16 άνθρωποι να τραυματιστούν, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Ροστόφ.

Οι δηλώσεις Πούτιν στους Αφρικανούς ηγέτες για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε την Παρασκευή τη θέση της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά ότι το Κίεβο αρνείται να συμμετάσχει σε αυτές.

Ο Πούτιν απαντούσε σε σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μάχαματ, που δήλωσε στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη ότι η Αφρικανική Ένωση δίνει μεγάλη σημασία στην ακεραιότητα και την κυριαρχία κρατών καθώς και στην ειρηνική διευθέτηση κρίσεων μέσω συμβιβασμού.

Την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σε Αφρικανούς ηγέτες ότι η Μόσχα σέβεται την ειρηνευτική τους πρόταση για την Ουκρανία και ότι τη μελετά προσεκτικά. «Εξετάζουμε με σεβασμό τις πρωτοβουλίες σας και τις μελετούμε προσεκτικά», τόνισε ο Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη.

«Στο παρελθόν, οι αποστολές μεσολάβησης μονοπωλήθηκαν από χώρες με λεγόμενη προηγμένη δημοκρατία. Σήμερα η Αφρική είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει να επιλυθούν προβλήματα που φαίνονται να είναι έξω από τη βασική ζώνη του ενδιαφέροντός της», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία αυξάνει τις προμήθειες τροφίμων προς την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων κάποιων δωρεάν αποστολών σιτηρών που ανακοίνωσε μία ημέρα νωρίτερα και ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας με την αφρικανική ήπειρο.

Η στάση της Ουκρανίας

Οι Αφρικανοί ηγέτες παρουσίασαν την ειρηνευτική τους πρωτοβουλία τον περασμένο μήνα στον Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά η πρόταση δεν έχει τύχει ιδιαίτερης στήριξης σε καμία από τις δύο πλευρές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πούτιν αρχικά τη χαιρέτησε παραθέτοντας έναν κατάλογο με τις ρωσικές καταγγελίες εναντίον της Ουκρανίας και της Δύσης, ενώ ο Ζελένσκι απέρριψε την ιδέα μιας κατάπαυσης πυρός που θα άφηνε τη Ρωσία να έχει υπό τον έλεγχό της σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και θα έδινε στις ρωσικές δυνάμεις χρόνο να ανασυνταχθούν.

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν έτοιμο να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ενόσω η Ρωσία, που πριν από 17 μήνες εισέβαλε στη γειτονική της χώρα, έχει υπό τον έλεγχό της το ένα πέμπτο των ουκρανικών εδαφών.

Η Ρωσία έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι όποιες συνομιλίες πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν αυτές τις «νέες πραγματικότητες».