Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 07:14
Κόσμος

Αποκάλυψη: Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς






Σε μια αποκάλυψη – βόμβα προχώρησε η εφημερίδα «The Wall Street Journal». 

Όπως γράφει, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι για τον ουκρανό πρόεδρο, ο ρώσος μεγιστάνας – ο οποίος δέχθηκε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ – θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου για μία συμφωνία ειρήνης.

Όπως τονίζεται, μάλιστα, στις αρχές Μαρτίου, αμερικανοί αξιωματούχοι συνέταξαν λίστα κυρώσεων κατά του Αμπράμοβιτς, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, παράλληλα με το πακέτο μέτρων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει.

Και αυτό, γιατί ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να ακούσει τον ουκρανό ομόλογό του, ο οποίος του ζήτησε να «αφαιρέσει» τον Αμπράμοβιτς από τη λίστα με τους ρώσους ολιγάρχες κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας σημαντικός συνδετικός κρίκος, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης.

«Δεν πρόκειται να διαβάσουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το γραφείο του ουκρανού προέδρου και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, επίσης, δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

«Για τις διαπραγματεύσεις και προς το συμφέρον της επιτυχίας τους, δεν είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τη διαδικασία, ούτε την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς», ανέφερε εκπρόσωπος του ρώσου μεγιστάνα. «Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βάσει αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών οργανώσεων στην Ουκρανία, έκανε ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό».

Η ασυνήθιστη διαβούλευση Μπάιντεν – Ζελένσκι σχετικά με αυτές και άλλες, συγκεκριμένες κυρώσεις, που στοχεύουν σε μεμονωμένες ρωσικές ελίτ, υπογραμμίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συντονιστούν στενά με το Κίεβο και άλλους συμμάχους, καθώς συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους για να «καταπνίξουν» τη ρωσική κυβέρνηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν με την Wall Street Journal τόνισαν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι ο κ. Αμπράμοβιτς ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος στις συνομιλίες μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής κυβέρνησης και οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, στην πραγματικότητα, υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό.

Η εμπλοκή Αμπράμοβιτς

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ενεπλάκη όταν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης ήρθαν σε επαφή με άτομα, που έχουν ρωσικές διασυνδέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια γέφυρα στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ένας από αυτούς ήταν ο παραγωγός ταινιών Alexander Rodnyansky, πατέρας ενός συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του παραγωγού, Lera Paksyalina.

Ο Rodyansky ίδρυσε ένα ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι που πρόβαλε εκπομπές παραγωγής του Ζελένσκι, ενώ ήταν ηθοποιός. Απαντώντας στο αίτημα για βοήθεια, επικοινώνησε με τον Αμπράμοβιτς, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. 

Ο Αμπράμοβιτς γνώριζε τον Rodyansky μέσω της χρηματοδότησης έργων τέχνης στη Ρωσία, είπε το ίδιο άτομο. Ο Αμπράμοβιτς είπε στους συνεργάτες του ότι προσπαθούσε να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη σύγκρουση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε την εμπλοκή του, λέγοντας ότι είχε προσφερθεί να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση «να επιτύχει μια ειρηνική επίλυση».

Η προσφορά του ρώσου μεγιστάνα να αξιοποιήσει τη σχέση του με τον Πούτιν ήταν μια σημαντική ανατροπή από τα προηγούμενα μηνύματα που έστελνε ο Αμπράμοβιτς. Επί χρόνια, μέσω διαφόρων εκπροσώπων, επιχειρούσε να κρατήσει αποστάσεις από το Κρεμλίνο.

Άνθρωποι που έχουν μιλήσει με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς λένε ότι ξοδεύει σημαντικό χρόνο στη διαδικασία. Τα ιδιωτικά του τζετ έχουν κάνει «ζιγκ-ζαγκ» μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων.

Εθεάθη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας στο τέλος Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια ενός γύρου συνομιλιών, σύμφωνα με μία πηγή. Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, αρκετοί εκπρόσωποι ισραηλινών φιλανθρωπικών οργανώσεων υπέγραψαν επιστολή προς τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, προειδοποιώντας για τις οικονομικές συνέπειες της επιβολής κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς, σημαντικό δωρητή στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ, «Yad Vashem».