Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 23:05
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη ΠΟΥ: Ετσι ξεκίνησε ο κορωνοϊός στην αγορά του Γιουχάν






Ο πανδημικός κοροναϊός είναι πιθανότερο να προήλθε από εκτροφεία άγριων ζώων που τροφοδοτούσαν την ψαραγορά του Γουχάν, δήλωσε μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα, λίγες εβδομάδες πριν ο οργανισμός ανακοινώσει το επίσημο πόρισμα.

Η Κίνα έσπευσε να κλείσει τα εκτροφεία τον Φεβρουάριο του 2020, ένδειξη ότι γνώριζε πως επρόκειτο για πιθανή πηγή του SARS-CoV-2, δήλωσε στο αμερικανικό NPR ο Πίτερ Ντάζσακ, οικολόγος της οργάνωσης EcoHealth Alliance και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ.

Οι υποψίες στρέφονται στα εκτροφεία της επαρχίας Γιουνάν της νότιας Κίνας, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την Γουχάν, όπου είχε βρεθεί το 2013 ο πλησιέστερος γνωστός συγγενής του SARS-CoV-2, ένας κοροναϊός των νυχτερίδων με γενετική ομοιότητα που φτάνει το 96%.

Ακόμα τέσσερις συγγενικοί κοροναϊοί αναγνωρίστηκαν αυτή την εβδομάδα στην επαρχία Γιουνάν, ένας από τους οποίους μοιράζεται το 96% του γενετικού υλικού του με τον κοροναϊό της πανδημίας.

Τα εκτροφεία άγριων ζώων εντάσσονται σε ένα ασυνήθιστο πρόγραμμα που προωθεί εδώ και 20 χρόνια η κινεζική κυβέρνηση.

«Η Κίνα προώθησε την εκτροφή άγριων ζώων ως μέσο για να ανακουφίσει από τη φτώχια τους πληθυσμούς της επαρχίας» είπε ο Ντάζσακ.

«Παίρνουν εξωτικά ζώα, όπως μοσχογαλές, ακανθόχοιρους, παγκολίνους, νυκτερευτές, αρουραίους του μπαμπού, και τα εκτρέφουν υπό αιχμαλωσία» ανέφερε.

Το πρόγραμμα εκτροφής «ήταν πολύ πετυχημένο. Το 2016, οι φάρμες άγριας ζωής απασχολούσαν 14 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια βιομηχανία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όλα άλλαξαν αιφνιδίως στην αρχή της πανδημίας. Στις 24 Φεβρουαρίου 2020 το Πεκίνο άλλαξε πολιτική. «Εξέδωσαν διακήρυξη στην οποία έλεγαν ότι θα σταματούσαν την εκτροφή άγριων ζώων ως τροφίμων» είπε ο Ντάζσακ.

Η εξήγηση που δίνει ο ίδιος στην ξαφνική μεταστροφή είναι ότι το Πεκίνο υποψιαζόταν τα εκτροφεία ως πηγή του κακού. Οι φάρμες έλαβαν την εντολή να θανατώσουν και να θάψουν όλα τα εκτρεφόμενα ζώα.

Ορισμένα από τα εκτρεφόμενα ζώα, όπως οι μοσχογαλές και οι παγκολίνοι, είναι γνωστό ότι προσβάλλονται από κοτοναϊούς.

Στη διάρκεια της αποστολής του ΠΟΥ στην πόλη Γουχάν, όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid-19 στα τέλη του 2019, οι ειδικοί του οργανισμού βρήκαν ενδείξεις ότι φάρμες της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Γιουνάν, προμήθευαν με ζώα την κεντρική αγορά της Γουχάν, η οποία σχετίζεται με τα πρώτα γνωστά κρούσματα.

Ο Ντάζσακ πιστεύει πάντως ότι ο κοροναϊός μεταπήδησε για πρώτη φορά στον άνθρωπο όχι στη Γουχάν αλλά στη νότια Κίνα. «Έτσι δείχνει η κατάσταση» είπε.

Στο NPR μίλησε και ένα δεύτερο μέλος της αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα. Ο Λίνφα Ουάνγκ, ιολόγος που μελετά ιούς των νυχτερίδων στην Ιατρική Σχολή Dukle-NUS στη Σιγκαπούρη, συμφώνησε με τον συνάδελφό του ότι η Κίνα ότι τα εκτροφεία ήταν ιδανικός διάδρομος μέσω του οποίου ένας ιός των νυχτερίδων θα μπορούσε να φτάσει στη Γουχάν.

«Η Κίνα έκλεισε αυτή τη διαδρομή για κάποιο λόγο» είπε. «Τον Φεβρουάριο του 2020, πίστευαν ότι αυτή ήταν η πιθανότερη διαδρομή».

«Και όταν η έκθεση του ΠΟΥ δημοσιοποιηθεί […] πιστεύουμε κι εμείς ότι αυτή ήταν η πιθανότερη διαδρομή».

Επόμενο βήμα, είπε ο Ντάζσακ, είναι να προσδιοριστεί το είδος που λειτούργησε ως ενδιάμεσος ξενιστής για τη μεταφορά του ιού από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.

Το πόρισμα του ΠΟΥ για την προέλευση της πανδημίας αναμένεται σε δύο εβδομάδες.