Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 15:57
Αθλητικά

Αποκάλυψη: Τα video της UEFA εκθέτουν κόσμο για το οφσάιντ του Βόλου!






Ένα οφσάιντ σε μία τρομερά δύσκολη φάση (για διαιτητές που δεν είχαν στη διάθεσή τους τη γραμμή του οφσάιντ), ήταν ικανό να φέρει… σεισμό στον μαγικό κόσμο της Superleague. Ανακοινώσεις από την ΚΕΔ, προαναγγελία για καμπάνες, δηλώσεις από τον Χούμπελ, δικαιολογημένη αντίδραση των διαιτητών για τη στοχοποίησή τους.

Οι διαιτητές που ήταν επιφορτισμένοι με το VAR στον αγώνα Βόλος-Ολυμπιακός (Ευαγγέλου, Φωτόπουλος) δέχτηκαν μία άνευ προηγουμένου επίθεση, κανείς όμως, ή μάλλον ελάχιστοι, τους αναγνωρίζουν το γεγονός ότι σε αντίθεση με τους τηλεθεατές, εκείνοι δεν είχαν στη διάθεσή τους τη γραμμή του οφσάιντ (με ευθύνη Πολιτείας, ΕΠΟ), αλλά έπρεπε να κάνουν τους… μάγους για να πάρουν μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση.

Δείτε την επίμαχη φάση χωρίς γραμμή οφσάιντ: 

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει να δούμε τι αναφέρει το πρωτόκολλο του VAR για αυτές τις περιπτώσεις. Όπου δηλαδή οι διαιτητές καλούνται να αποφασίσουν για φάσεις οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρες κι αφήνουν αμφιβολίες. Γιατί δίχως άλλο, χωρίς τη γραμμή στη διάθεσή του, κανείς διαιτητής στον κόσμο δεν θα έβαζε το… χέρι του στη φωτιά ότι ο Σουντανί καλύπτεται και το σώμα του -που γέρνει μπροστά- δεν είναι εκτεθειμένο σε σχέση με το πόδι του τελευταίου αμυντικού. Χθες κιόλας άλλωστε είδαμε τι συνέβη στην Αγγλία σε μία φάση επίσης πολύ οριακή που άφησε στο τέλος αμφιβολία για το ορθόν της τελικής απόφασης.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει ρητά το πρωτόκολλο του VAR: «Η αρχική απόφαση του διαιτητή δεν αλλάζει, εκτός κι αν από το βίντεο προκύπτει πως η απόφαση ήταν ένα “σαφές και ξεκάθαρο λάθος”». 

Μπορούσαν λοιπόν οι διαιτητές του VAR για το ματς του Βόλου να αποφασίσουν ότι υπήρχε ένα τέτοιο “ξεκάθαρο λάθος”, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία; Μπορούσαν να ορκιστούν για κάτι τέτοιο; Μπορούσαν να… ποντάρουν το σπίτι τους; Όχι! Κι αφού ο βοηθός Φίλος είχε σηκώσει το σημαιάκι του, γίνεται προφανές ότι η διαιτητική ομάδα λειτούργησε νομότυπα κι ας ήταν λανθασμένη η υπόδειξη του επόπτη. Μία υπόδειξη για την οποία πρέπει μεν να υπάρξει η ανάλογη τιμωρία από την ΚΕΔ, αλλά χωρίς διαπόμπευση, χωρίς στοχοποίηση πανταχόθεν και στη λογική του “βρίσκω εξιλαστήριο θύμα” για να κατευνάσω τα πνεύματα και να ηρεμήσω αυτούς που φωνάζουν.

Το βίντεο της UEFA από το Ρεάλ-Άγιαξ για την… αμφιβολία

Σε αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον να αποκαλύψουμε κι ένα από τα βίντεο που έχει στείλει η UEFA σε διαιτητές, ΕΠΟ κι Ενώσεις στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους και σχετίζεται μεταξύ άλλων -και- με τη μη αλλαγή απόφασης από το VAR, σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία.

Πρόκειται για την αναμέτρηση Ρεάλ Μαδρίτης-Άγιαξ (2-3) για τους “16” του περσινού Champions League. Οι Ολλανδοί προηγούνται ήδη με 0-2 και πετυχαίνουν το τρίτο τους τέρμα σε μία φάση που ήταν αρκετά αμφιλεγόμενη. Ο Ζιγιέχ με τάκλιν διατηρεί “ζωντανή” τη μπάλα σε μία διεκδίκηση με τον Ρεγκιλόν κι ενώ μπορεί όπως φαίνεται παρακάτω κι από τη φωτογραφία να θεωρούν αρκετοί ότι πέρασε εκτός γραμμής κι έπρεπε να δοθεί πλάγιο, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα και με την UEFA, κανείς δεν μπορεί να ορκιστεί πως ολόκληρη η περίμετρος της μπάλας είναι εκτός γραμμής και δεν εφάπτεται έστω κι ένα… χιλιοστό μαζί της. Από τη στιγμή λοιπόν που ο βοηθός ο οποίος βρισκόταν πάνω στη γραμμή, έκρινε ότι δεν υπήρξε κάτι αντικανονικό, κατά την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ορθώς από το VAR δεν αποφάσισαν την ακύρωση του γκολ.

Λάθη με το… τσουβάλι, αλλά καμία αντίδραση από την UEFA

Από εκεί και πέρα αλγεινή εντύπωση σαφώς προκάλεσε η δήλωση του επιτετραμμένου των διεθνών συνομοσπονδιών, Χέρμπερτ Χούμπελ για τη φάση στον Βόλο. Δουλειά του άλλωστε είναι άλλη κι όχι να κάνει τον… αρχιδιαιτητή, ζητώντας τιμωρίες των Ελλήνων διαιτητών.

Στο βίντεο που αποκαλύπτει παραπάνω το SDNA, το οποίο εστάλη από την UEFA για εκπαιδευτικούς λόγους σε διαιτητές, ΕΠΟ και ΕΠΣ για να καταδείξει σημαντικά λάθη, στην κορυφαία μάλιστα διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση και από top “σφυρίχτρες”, ποτέ δεν βγήκε κανείς Ευρωπαίος παράγοντας να τους διαπομπεύσει, όπως συνέβη εδώ.

Για παράδειγμα την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, στην αναμέτρηση Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Μάντσεστερ Σίτι (1-4, 11/12/19), ο Γκόγιακ των γηπεδούχων έριξε αγκωνιά στο πρόσωπο του Ρόδρι Ερνάντεθ. Κι όμως, στην εν λόγω φάση δεν είδε όχι κόκκινη κάρτα, ως όφειλε, αλλά ούτε καν κίτρινη. Το λάθος εδώ ήταν διπλό όπως σημειώνεται κι από την UEFA, αφενός του πολύπειρου Ισπανού Κάρλος ντελ Θέρο κι αφετέρου του συμπατριώτη του Ζιλ Μανθάνο (είχε σφυρίξει πέρυσι το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1), που δεν υπέδειξε την παράβαση μέσω VAR).

Επίσης στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ και τον αγώνα Τσέλσι-Βαλένθια, o Κοκελέν βλέπει στο 9′ κίτρινη κάρτα από τον “πολύ” Τσακίρ κι όχι κόκκινη, για το εξαιρετικά επικίνδυνο χτύπημα στον Μάουντ με τις τάπες. Κι εδώ διπλό το λάθος, αφού ούτε από το VAR υποδείχτηκε στον Τούρκο ρέφερι ότι έπρεπε να αποβληθεί ο Γάλλος.

Ξανά περίπτωση διπλού λάθους για κόκκινη που δεν δόθηκε, αυτή τη φορά στο περσινό Τσάμπιονς Λιγκ και τον προημιτελικό Λίβερπουλ-Πόρτο. Ο Σαλάχ “καρφώνει” τις τάπες του στο πόδι του Ντανίλο Περέιρα, αλλά ο γνωστός Ισπανός διαιτητής Λαόθ δεν του δείχνει ούτε κίτρινη κι ο Μανθάνο από το VAR επίσης δεν του ανέφερε κάτι.

Μιλάμε λοιπόν για 3-4 μόνο από τα σοβαρά λάθη που έκαναν κορυφαίοι διαιτητές στην πιο… βιτρινάτη διοργάνωση της UEFA, τα οποία η επιτροπή διαιτησίας της (ευρωπαϊκής) ομοσπονδίας παραδέχτηκε στα σεμινάριά της, στην προσπάθεια επιμόρφωσης των Ευρωπαίων ρέφερι, αλλά ποτέ δεν βγήκε κάποιος παράγοντας για να πάρει θέση. Άλλα μέτρα και σταθμά λοιπόν στην Ευρώπη κι άλλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

 

 

 

Πηγή: sdna.gr