Το μυθιστόρημα της Νένας Ζήση και του Απόστολου Παντσά «Τα παιδιά της ομίχλης» παρουσιάζεται απόψε σε εκδήλωση, που διοργανώνουν το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, οι εκδόσεις Ωκεανός και το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, στον κήπο του Ξενία Βόλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ποιητής και οι συγγραφείς Νένα Ζήση και Απόστολος Παντσάς.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Φρόσω Παύλου γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενωσης Συντακτών, Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ιωνες», Ουρανία Σταματιάδου πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι» και Μάκης Χριστοφορίδης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καππαδοκών Μαγνησίας.
Με πρώτες ύλες παρμένες από την ιστορία και τις προφορικές μαρτυρίες στήνεται μια αφηγηματική γέφυρα για να ενώσει μυθοπλαστικά τη μαρτυρική γη της Ιωνίας με τη Νέα Ιωνία του Βόλου μέσα από το προσωπικό δράμα της Ελένης. Από την αποβάθρα της Σμύρνης το 1922, στην προσφυγιά, στα καπνομάγαζα, στην
Κατοχή, στην εξορία στο νησί Τρίκερι, στο μεροκάματο, έως τις 18 Οκτωβρίου 1981.
«Παιδιά της ομίχλης» είναι τα παιδιά των προσφύγων, τα παιδιά των διωχθέντων στον εμφύλιο, αλλά και ο κάθε ανώνυμος ηττημένος ενήλικας της κοινωνίας που διαμορφώνουν οι ανισομέρειες και οι εκτροπές της Δημοκρατίας.
Οι συγγραφείς στο οπισθόφυλλο του βιβλίου γράφουν: «Ποτέ δεν θα πεις τι συνέβη με την Ελένη. Είναι η
μικρή σου αδελφή. Ελένη τη λένε. Εχει το ίδιο επώνυμο με μας και ο πατέρας μας πέθανε στο Πολατλί, στο
μέτωπο στο Εσκί Σεχίρ πίσω στην πατρίδα, τον Αύγουστο του 1921. Ουαί κι αλίμονό σου κακομοίρα μου! Αν
σου ξεφύγει μια λέξη, στη φυλακή θα με κλείσουν. Κακομοίρα μου, πρόσεξε! Να τη λες αδελφή και να τη φροντίζεις σαν αδελφή. Από δω και πέρα μόνες οι τρεις μας θα ζήσουμε»