Ο συναγερμός σταμάτησε να ηχεί, το θρίλερ έλαβε τέλος, όμως κάπου εκεί το μυστήριο ξεκίνησε για το πρόσωπο που οδήγησε σε ένα παροδικό αλαλούμ, την ξαφνική αλλαγή της πορείας δύο πτήσεων της αεροπορικής Emirates. Το έδαφος αποδείχθηκε γόνιμο, τις τελευταίες ώρες, για μια πλούσια σεναριολογία γύρω από τον 35χρονο Τούρκο υπήκοο που «επέβαλε» αναγκαστική επιστροφή στη μία περίπτωση και αναστολή της διαδρομής στην άλλη, χωρίς όμως τελικά ο ίδιος να επιβαίνει σε αεροσκάφος.
Παρά τις αρχικές αναφορές για ύπαρξη αραβόφωνου υπόπτου στην πτήση με προορισμό τη Νέα Υόρκη, ο 35χρονος βρέθηκε εκτός εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε στο σπίτι του, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τις Αρχές και τελικά δεν συνελήφθη καθώς διαπιστώθηκε ότι ζει με νόμιμη άδεια στην Ελλάδα.
Το προφίλ του όμως, όσο κι αν ο συναγερμός έχει λήξει, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τρία είναι τα ερωτήματα που απαρτίζουν το τρίπτυχο του γρίφου: Γιατί βρέθηκε στην Ελλάδα; Συνδέεται με κάποια Ισλαμιστική οργάνωση; Ποιο είναι το επάγγελμά του; Σύμφωνα με την αναφορά που έστειλε η CIA στις ελληνικές Αρχές, ο άνδρας εμφανίζεται βαθιά ισλαμιστής που έχει κάποια διασύνδεση με την τρομοκρατία, το Ισλαμικό Κράτος ειδικότερα.
Η οργάνωση με την οποία φέρεται, συγκεκριμένα, να σχετίζεται είναι η Daesh, όπως ονομάζεται η ISIS στα αραβικά. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για αραβικής καταγωγής επιβαίνοντα στο αεροσκάφος.
Πίσω από την αποκάλυψη για τον τουρκικής καταγωγής άνδρα, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, βρίσκεται ο συγκάτοικός του, ο οποίος τον «κάρφωσε» στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, κάνοντας λόγο για τρομοκράτη εν πτήσει που ταξίδευε στις ΗΠΑ για να δει την οικογένειά του.
Ο φαρμακοποιός που στράφηκε σε εξειδικευμένα προγράμματα πληροφορικής
Ο 35χρονος έλαβε άσυλο στις 13 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ απέκτησε άδεια νόμιμης διαμονής την 1η Ιουνίου. Τους τελευταίους μήνες εργάζεται σε εταιρεία λογισμικού με έδρα την Αθήνα, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τον κλάδο της μηχανικής λογισμικού, αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες και τεστ αυτοματισμού.
Στο Οντάριο του Καναδά έχει εργαστεί επίσης σε θέματα λογισμικού όπως και στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, επί σειρά τριών ετών.
Πρώην συνάδελφός του στις ΗΠΑ, όπως φαίνεται σε σχόλιό του στο linkedin, είχε γράψει για τον Τούρκο πως ο «ρόλος του στα τέστ αυτοματισμού είναι κομβικός» και πως «εφανίζεται πάντα έτοιμος να βοηθήσει».
Τις σπουδές του ξεκίνησε ο Τούρκος το 2005 και τις ολοκλήρωσε το 2011 στο πανεπιστήμιο Ατατούρκ, στο Εζερούμ, στο τμήμα Φαρμακευτικής. Ένα χρόνο μετά εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Bezmialem Vakıf, ενώ στη συνέχεια και για έξι χρόνια δούλεψε σε ένα φαρμακείο της Τουρκίας.
Επιβάτες της πτήσης ΕΚ209
Η πληροφορική όμως επικράτησε στη ζωή του, γι’αυτό και πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να φοιτήσει στην ακαδημία Cybertek Coding School για να λάβει εξειδίκευση στη μηχανική λογισμικού. Από τότε ξεκίνησε το «ταξίδι» του στην Πληροφορική.
Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως σχεδιάζει να μεταβεί για προσωπικούς λόγους στις ΗΠΑ, κάτι που έδωσε στον συγκάτοικό την αφορμή για να μιλήσει στις αμερικανικές Αρχές οι οποίες, με τη σειρά τους, εφάρμοσαν το πρωτόκολλο υπό την υποψία απειλής σε πτήση.