Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 21:05
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόβαση εφοριακών σε νησιά – «Σύννεφο» το «κάρφωμα» για καφετέριες, φαρμακεία και μίνι – μάρκετ






Καρφώματα, ανώνυμες καταγγελίες και ίχνη φοροδιαφυγής ψάχνουν οι «εφοριακοί με βερμούδες» που κάνουν απόβαση στα νησιά για να πραγματοποιήσουν και τους καθιερωμένους ελέγχους για αποδείξεις, ταμειακές και μαύρο χρημα!

Καφετέρια που έχει βάλει μάτι την δίπλα καφετέριαφαρμακεία, μίνι- μάρκετ και εστιατόρια (που δεν κλέβουν τις δουλειές του «δίπλα») βρίσκονται στις πρώτες θέσεις μια μακράς λίστας με τα καρφώματα! Κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (που πολλές φορές συνοδεύονται από στελέχη του ΕΦΚΑ η της επιθεώρησης εργασίας) μπαίνουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, ελέγχουν αποδείξεις ταμειακές my-data, ρωτούν για το προσωπικό και…. «κόβουν κοστούμι». Τα κλιμάκια μάλιστα, φθανουν στους προορισμούς από άλλες περιοχές ούτως ώστε να μην αναγνωρίζονται από τους κατοίκους – επιχειρηματίες. Εάν οι ελεγκτές βγάλουν λαβράκια τότε ακολουθούν εκτεταμένη έλεγχοι σε ηλεκτρονικέ βιβλία, παλιές χρήσεις κλπ.

Ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μια μαζική εξόρμηση των εφοριακών σε 12 νησιά και πολλούς χερσαίους τουριστικούς. Πρόκειται για τα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος κλπ) αλλά και για χερσαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο «έτρεξαν» οι έλεγχοι στα Επτάνησα.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες. Ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων που διαπιστώνονται, επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και «λουκέτα» από 48 ώρες έως ένα μήνα. Με λουκέτο αλλά και ποινικές κυρώσεις τιμωρούνται και όσοι βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών.

Συνολικά η ΑΑΔΕ προγραμματίζει πάνω από 200.000 ελέγχους σε ολόκληρη την επικράτεια με έμφαση τους τουριστικούς προορισμούς Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης οι ελεγκτές των ΔΟΥ με τη συνδρομή των tablet και της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣLive» θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν στην οθόνη το οικονομικού προφίλ του ελεγχόμενου, να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Μάλιστα οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί καθώς αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί για τους ράμπο της Εφορίας οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νομό και από πόλη σε πόλη.

Ειδικότερα με νέα ηλεκτρονική εφαρμογή οι ελεγκτές θα μπορούν να:

• Τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές καθώς εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)

• Ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.
• Διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.
• Βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης δηλαδή εάν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις ή εάν είναι υπότροποι.
• Εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου με τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για την «Ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών». Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή όπου οι καταγγελίες θα μπορούν να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες. Θα αξιολογούνται από το ίδιο σύστημα, το οποίο θα μπορεί μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο. Οι πολίτες θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας και εν συνεχεία θα δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος. Οι αρμόδιοι ελεγκτές θα ελέγχουν τα όσα θα αναφέρονται στην καταγγελία αλλά και στα βιβλία της επιχείρησης για να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα δέχεται καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων – παραστατικών, αδήλωτο χρήμα – συναλλαγές κλπ), τελωνιακές υποθέσεις (λαθρεμπόριο, logistic κλπ, παρατυπίες σε εισαγωγές – εξαγωγές κλπ) αλλά και υποθέσεις διαφοράς. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για αμοιβής (ποσοστό επί της ύλης που εντοπίζεται) σε όσους πιάνουν «λαβράκια».