Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025 12:30
ΜαγνησίαΤοπικά

Απόβαση με… μεζούρες στη Σκιάθο






Επώνυμη καταγγελία από τον δήμαρχο, Θοδωρή Τζούμα στην πλατφόρμα My Coast για επιχείρηση που δεν τηρούσε τα όρια

Απόβαση στη Σκιάθο με… μεζούρες από κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας για ελέγχους στην τήρηση των ορίων ανάπτυξης ομπρελοκαθισμάτων στον αιγιαλό. Μετά τη Ν. Αγχίαλο και τις Αλυκές, οι έλεγχοι επεκτάθηκαν από χθες στη Σκιάθο, μετά από καταγγελίες στην πλατφόρμα My Coast, την οποία μάλιστα χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο δήμαρχος, Θοδωρής Τζούμας.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) προχώρησα στην πρώτη επώνυμη καταγγελία στην πλατφόρμα My Coast. Κατέβασα την εφαρμογή στο κινητό μου και προχώρησα σε καταγγελία για παράβαση που διαπίστωσα μόνος μου, επισκεπτόμενος παραλία του νησιού, στην οποία επαγγελματίας είχε καταλάβει μεγάλο μέρος της ακτής», δήλωσε  ο κ. Τζούμας, υπογραμμίζοντας ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τις άδειες που έχουν.

Χθες, κλιμάκιο της Κτηματικής, σύμφωνα με επαγγελματίες προχώρησε σε ελέγχους στην Αγία Παρασκευή και στην Καναπίτσα. Στο μικροσκόπιο μπήκαν άδειες καταστημάτων αλλά και αν η ανάπτυξη των ομπρελοκαθισμάτων γίνεται στα προβλεπόμενα τετραγωνικά μέτρα ή υπάρχουν υπερβάσεις. Αντίστοιχοι έλεγχοι είχαν γίνει και για την περίοδο του Αγίου Πνεύματος και είχαν απευθυνθεί συστάσεις.

Δεν έγινε γνωστό, αν διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ή αν έγιναν νέες συστάσεις, κάτι που αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες.

Γεγονός είναι πάντως ότι στην πλατφόρμα My Coast υπάρχουν καταγγελίες για τουριστικές επιχειρήσεις που μάλιστα όπως φαίνεται δεν προέρχονται μόνο από χρήστες της παραλίας, αλλά οφείλονται και σε… «πολεμικό» σκηνικό που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί μεταξύ επαγγελματιών που αλληλοκαταγγέλλονται.

Στο νησί συνεχίζονται οι συλλήψεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για κατάληψη αιγιαλού. Τελευταία σύλληψη έγινε το Σάββατο το μεσημέρι. Συνελήφθη προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος επειδή είχε αναπτύξει στον υπαίθριο χώρο, περιμετρικά, τραπεζοκαθίσματα, καθ’ υπέρβαση της παραχωρηθείσας έκτασης κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού.

Παρέμβαση πρώην δημάρχου Αλοννήσου

Για το θέμα των ελέγχων των ορίων ανάπτυξης ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες των νησιών των Βορείων Σποράδων, παρεμβαίνει με δημόσια ανάρτησή του, ο πρώην δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, κάνοντας λόγο για θέατρο του παραλόγου που βιώνουν φέτος επαγγελματίες του τουρισμού:

«Φέτος στην Αλόννησο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά που εντάσσονται στο δίκτυο ΝATURA 2000 ζούμε το θέατρο του παραλόγου.

Ο λόγος για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.

Τι ίσχυε μέχρι πέρυσι;

Ο κάθε Δήμος ή η κτηματική υπηρεσία μπορούσε να δημοπρατήσει το 50% της παραλίας για ομπρελοκαθίσματα και το υπόλοιπο 50% παρέμενε ελεύθερο.

Από το 50% που μίσθωνε ο επιχειρηματίας είχε δικαίωμα να καλύψει το 60% ενώ πλήρωνε το 100%. Οι τιμές για ένα σετ ήταν περίπου 7-8 ευρώ.

Φέτος με υπουργική απόφαση στις περιοχές NATURA ο επιχειρηματίας μισθώνει και πληρώνει π.χ.300τ.μ. αλλά μπορεί να εκμεταλλευτεί το 30% αντί του 60% δηλαδή 90τ.μ.

Αποτέλεσμα: Διπλασιασμός της τιμής των σετ 15 ευρώ και φυσικά επιβάρυνση στον τουρίστα!!!

Μέχρι εδώ θα έλεγε κανείς ότι όλα αυτά γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος!!!!

Πάμε στο παράλογο:

Πρώτον: Οι οριζόντιες αποφάσεις που παίρνονται κάθε φορά δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Άλλες οι παραλίες της Ρόδου ή Χαλκιδικής και άλλες της Αλοννήσου ή της Τήλου.

Δεύτερον: Όταν το υπόλοιπο τμήμα της παραλίας δηλαδή το 70% καταλαμβάνεται από ιδιωτικές ομπρέλες δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον;

Και δεν το λέω υποθετικά διότι γίνεται. Το διαπίστωσα με τα μάτια μου!!!

Θα υπάρξει έλεγχος;

Ή ιδιωτική ομπρέλα δεν επιβαρύνει και επιβαρύνει μόνο η ομπρέλα προς ενοικίαση;

Τρίτον : Όταν ο ιδιώτης βάζει την ομπρέλα του στο τμήμα που πληρώνει ο επιχειρηματίας δηλαδή στο υπόλοιπο 70% που μισθώνει, ο επιχειρηματίας πρέπει να τον διώξει;

Τέλος τόσο ο Δήμος όσο και η κτηματική υπηρεσία εισπράττουν στο ακέραιο το ποσό που αναλογεί.

Αυτός που πληρώνει το «μάρμαρο» κάθε φορά είναι ο πολίτης.

Κατά την άποψη μου, η απόφαση αυτή πρέπει να ανακληθεί άμεσα!!!

Περίμενα οι Δήμαρχοι αυτών των περιοχών να αντιδράσουν με την στήριξη της ΚΕΔΕ αλλά δυστυχώς δεν έγινε!!!

Οι αποφάσεις αυτές δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, αντίθετα εκτινάσσουν το κόστος τον διακοπών!!!»

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ