Πιθανή διενέργεια ΕΔΕ από τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, καθώς δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία σε βάρος συγκεκριμένου ατόμου
Με αφορμή την κατάθεση ψυχής από την Σοφία Μπεκατώρου, που κατάγγειλε τον βιασμό της από παράγοντα της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με αποτέλεσμα να ανοίξουν πολλά στόματα, όχι μόνο από το χώρο του αθλητισμού. Ετσι, βρήκαν τη δύναμη να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και φοιτήτριες του ΑΠΘ με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να παίρνει θέση για το θέμα.
Η υπουργός, ζήτησε από τον πρύτανη του ιδρύματος να κινηθούν όλες οι διαδικασίες και να χυθεί άπλετο φως στις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση. Σε σχετική ανάρτηση στο facebook η υπουργός υπογράμμισε ότι δεν νοείται η ύπαρξη τέτοιων περιστατικών σε κανένα χώρο συμπεριλαμβανόμενου του ακαδημαϊκού χώρου, ενός χώρου μάθησης, έρευνας, ελευθερίας λόγου και διακίνησης ιδεών. «Βάζουμε τέλος στη σιωπή, σπάμε την αλυσίδα του φόβου» αναφέρει στην ανάρτησή της η υπουργός.
Παρέμβαση εισαγγελέα
Την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές ζητά ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαιωάννου μετά το σάλο που προκάλεσε η ανάρτηση – καταγγελία πρώην φοιτήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του Πανεπιστημίου. Σε ό,τι αφορά πιθανή διενέργεια ΕΔΕ από τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου εξήγησε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, καθώς δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία σε βάρος συγκεκριμένου ατόμου.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε: «Ενημέρωσα σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα δημοσιεύματα που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο. Ζήτησα επισήμως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου κάθε τέτοια υπόθεση που αφορά στο Πανεπιστήμιο να διερευνηθεί σε βάθος και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν στον νόμο και να τιμωρηθούν».
Εξηγώντας τον λόγο που απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει, αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση.
«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Με βάση όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι η αρμόδια αρχή να παρέμβει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του κράτους να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταγγελλόντων, των καταγγελλομένων, και όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού, που από τη στιγμή που δεν κατονομάζεται κανένας αυτομάτως είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Κάλεσε, δε, «κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει», δεσμευόμενος ότι «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο», καθώς «το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητάς του που με τόλμη θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής».