Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024 10:23
ΒόλοςΤοπικά

Αρχίζουν τα έργα για την Air Force στην 111 Π.Μ. Ν. Αγχιάλου






Σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για την ανέγερση πτέρυγας στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Προορίζεται για να φιλοξενήσει Αμερικανούς πιλότους της Air Force, αλλά και τις μονάδες υποστήριξης και το διοικητικό προσωπικό της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που θα εγκατασταθεί στην περιοχή σταδιακά, στο πλαίσιο προγραμματισμού κοινών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, στις οποίες επίσης θα συμμετέχει επίσης η 1η ΤΑΞΑΣ με έδρα το Στεφανοβίκειο.

Οπως είναι γνωστό τα στρατιωτικά αεροδρόμια σε Νέα Αγχίαλο και Λάρισα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των περιοχών στις οποίες οι ΗΠΑ επιθυμούν να αναπτύξουν δυνάμεις τους στη βάση της ενίσχυσης της παρουσίας τους στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται και από την αμυντική συμφωνία που έχει υπογραφεί με τις ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου δεν επιλέχτηκε τυχαία και για έναν άλλο λόγο. Είναι προδιαγραφών ΝΑΤΟ και διαθέτει τρεις από τους μεγαλύτερους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης σε επίπεδο περιφερειακών αεροδρομίων. Έχει δε τη δυνατότητα στάθμευσης πέντε μεγάλων αεροσκαφών τύπου Μπόινγκ 737 και 80 μικρών αεροσκαφών.

Επίσης ,σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο στην 111 Πτέρυγα Μάχης να σταθμεύσουν ιπτάμενα «τάνκερ» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα συγκεκριμένα συστήματα δεν φέρουν όπλα, αλλά χρησιμοποιούνται για υποστήριξη (τάνκερ) ή συλλογή πληροφοριών (UAV). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα «ιπτάμενα τάνκερ» θα έρθουν συνοδεία ειδικού εξοπλισμού για τη διαδικασία ανεφοδιασμού αεροσκαφών.

Την ανέγερση της πτέρυγας στην 111 Πτέρυγα Μάχης έχει αναλάβει μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος, ο οποίος πήρε ήδη το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τα έργα που αναμένεται να περατωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

400 Αμερικανοί και 21 ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο

Υπενθυμίζεται πως μέσα στον Δεκέμβριο στην 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο εγκαταστάθηκαν τα πρώτα στελέχη της 101ης Combat Aviation Brigade όπως και τα πρώτα Αμερικανικά ελικόπτερα. Συνολικά φέτος οι Αμερικανοί οι οποίοι θα παραμείνουν στη Μαγνησία έως και την άνοιξη υπολογίζονται στους 400 οι οποίοι θα είναι ιπτάμενοι, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό. Μαζί τους φέρνουν και συνολικά 21 ελικόπτερα. Επιθετικά Apache και μεταφορικά Black Hawk τέσσερα από τα οποία Pave Hawk HH-60 για αποστολές Medevac με νοσοκομειακό δηλαδή εξοπλισμό διάσωσης μάχης (Rescue Combat).

Τόσο για τη μεταφορά προσωπικού όσο και για την παραμονή τους στο Στεφανοβίκειο οι Αμερικανοί αλλά και τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέσα για προστασία από τον Covid-19, ενώ έχει ενισχυθεί και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ταξιαρχίας για την πανδημία.

Φέτος οι Έλληνες και οι Αμερικανοί επιτελείς έχουν σχεδιάσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι οποίες αφορούν στην πραγματοποίηση από κοινού τουλάχιστον 15 διαφορετικών σύνθετων αντικειμένων εκπαίδευσης. Περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες συνεκπαίδευση με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων της Αεροπορίας Στρατού αλλά και συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς. Στα αντικείμενα έχει προστεθεί και συμμετοχή μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Στόχος είναι η ενίσχυση της διακλαδικότητας και η συνεκπαίδευση στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Τα στελέχη της 101ης Combat Aviation Brigade «Wings of Destiny» δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία με τους Έλληνες «ελικοπτεράδες». Τόσο το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού όσο και η μοναδική μορφολογία του ελληνικού ανάγλυφου αποτελούν την απάντηση στο ερώτημα γιατί σταθερά επιλέγουν την Ελλάδα για συνεκπαίδευση.

Με εμπειρία σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Αφγανιστάν οι Αμερικανοί προσφέρουν στα Ελληνικά πληρώματα εξαιρετική ευκαιρία να εκπαιδευτούν ακόμα και στα πλέον σύνθετα σενάρια. Εάν μάλιστα επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω Covid-19 σχεδιάζεται και άσκηση επίδειξης στα τέλη Φεβρουαρίου.