Ζημιές συνολικής αξίας 65.000 ευρώ, κλοπές υπολογιστών, παραβίαση δεδομένων και άλλες φθορές άφησε πίσω της η πρόσφατη πολυήμερη κατάληψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως προέκυψε από τον «απολογισμό» της για τον οποίο και ενημερώθηκαν πρόσφατα οι καθηγητές και τα μέλη της κοινότητάς του. Ολα αυτά σε περίοδο έντασης για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με πολυήμερες καταλήψεις να έχουν ακολουθήσει τόσο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και έληξε πρόσφατα με απόφαση των φοιτητών του, αλλά και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Στο ΑΠΘ οι πρυτανικές Αρχές έστειλαν στα μέλη της κοινότητας του ιδρύματος εσωτερική επιστολή στην οποία αναφέρονται όλες οι κινήσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα περιγράφεται και η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το κτίριο της πρυτανείας μετά τη λήξη της κατάληψης. Ετσι, όπως τονίζεται στο κείμενο, «τα γεγονότα που συνέβησαν στο πανεπιστήμιό μας, με αφορμή την κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης, την παρέμβαση της πολιτείας και τις ζημίες που προκλήθηκαν μας λύπησαν πολύ όλους». «Ολο αυτό το διάστημα επιλέξαμε συνειδητά τον συναινετικό λόγο και την αποφυγή εντάσεων μεταξύ των μελών της κοινότητας. Σήμερα, παραθέτουμε στοιχεία για την πλήρη ενημέρωσή σας, σχετικά με την κατάληψη που ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και έληξε την Πέμπτη 11 Μαρτίου, για την οποία αναπαρήχθησαν δυστυχώς πολλές ανακριβείς πληροφορίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή των πρυτανικών αρχών του.
Η αναφορά
Σχετικά με την κατάσταση του κτιρίου της διοίκησης του ιδρύματος, όπως καταγράφηκε, αναφέρονται επιγραμματικά τα εξής:
- Παραβίαση προσωπικών φακέλων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, που περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
- Παραβίαση αρχείων που αφορούν προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, μέσω του προγράμματος Erasmus.
- Παραβίαση ευαίσθητων αρχείων στη γραμματεία του πρυτανικού συμβουλίου.
- Αφαίρεση φορητών υπολογιστών και εξοπλισμού Η/Υ.
- Καταστροφή κεντρικού Η/Υ εξυπηρετητή (σέρβερ).
- Καταστροφή εκτυπωτών και άλλου τεχνολογικού εξοπλισμού.
- Καταστροφή επίπλων γραφείων.
- Αναγραφή υβριστικών συνθημάτων στην είσοδο του ΑΠΘ, σε ορόφους, στην ταράτσα, υβριστικά σημειώματα εις βάρος του πρύτανη, με απειλές κατά της ζωής του.
- Πάντως, για την κατάσταση του κτιρίου ενημερώθηκε η σύγκλητος του ΑΠΘ σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 17 του μήνα.
Διάλογος
Οι πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος καταγράφουν όλα τα γεγονότα της περιόδου της κατάληψης και τονίζουν ότι, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της συγκλήτου του, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια διαλόγου προκειμένου τα άτομα που είχαν καταλάβει την πρυτανεία να ενημερωθούν για τις τεράστιες δυσμενείς συνέπειες της κατάληψης για τη λειτουργία του πανεπιστήμιου και να πεισθούν να αποχωρήσουν. «Εκλήθησαν επίσης σε διάλογο εκπρόσωποι της φοιτητικής κοινότητας, σε ανοιχτή διαδικτυακή συνάντηση με τα μέλη της συγκλήτου, στην οποία προσήλθαν φοιτητές-μέλη φοιτητικών παρατάξεων και συλλόγων, χωρίς να αναφέρεται αν υπήρχε εκπρόσωπος φοιτητών από την κατάληψη» τονίζεται στο κείμενο που διαβιβάστηκε χθες στα μέλη του ιδρύματος.
Τελικά «το πρωί της 11ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου διοίκησης από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, χωρίς καμία προηγούμενη επικοινωνία ή ενημέρωση των εισαγγελικών ή αστυνομικών Αρχών από τις πρυτανικές Αρχές» καθώς εφαρμόστηκαν οι σχετικές διατάξεις του νόμου, υπενθυμίζουν οι εκπρόσωποι της διοίκησης του ΑΠΘ. Οπως αναφέρεται στο κείμενο, κλείνοντας την εξιστόρηση των γεγονότων της περιόδου της κατάληψης του ιδρύματος: «Εκφράζουμε τη σταθερή μας προσήλωση στην προάσπιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του πανεπιστημίου μας και είμαστε βέβαιοι ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι δίπλα μας και απέναντι σε κάθε μορφή βίας και διατάραξης της ακαδημαϊκής δραστηριότητας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ